Start contact links rondrit Economie&Werk

 

 

 

WILOO en FOCUS - WTV
 


U vroeg zich misschien af waarom er geen WILOO woordvoerder te zien was tijdens de jongste FOCUS - WTV reportage (1) over de door de rechter opgelegde dwangsommen op woensdag 5 december 2007?

Dit heeft alles te maken met de manier waarop WILOO aangepakt werd tijdens een vorige reportage op 24 september '07 met als onderwerp "350 WILOO - bezwaarschriften tegen de voorliggende aanvraag voor een milieuvergunningswijziging door de uitbater van de Oostendse luchthaven".

In die reportage werden grove leugens bij monde van luchthaven CEO Gino Vanspauwen via FOCUS - WTV de West-Vlaamse 'wereld' ingestuurd. Via door de redactie gekozen fragmenten werd WILOO naar voor gebracht als een bende, zich bijna onverantwoord gedragende halve bandieten, die de luchthaven willen sluiten. Zie hiervoor (1).

Nochtans zijn de WILOO (tien) standpunten zoals steeds klip en klaar (2). Wij zijn helemaal niet voor de volledige sluiting van de luchthaven. Het tegengestelde en de demonisering van duidelijk vreedzaam en gemotiveerd milieuactivisme wordt natuurlijk graag door vrachtluchthavenfanaten, en nu blijkbaar ook FOCUS-TV, ijverig naar de bevolking toe verspreid.

Dat de WILOO standpunten niet voor een volledige sluiting van de luchthaven gaan weet en wist FOCUS - WTV. Via de keuze van hun uitgezonden fragmenten hebben ze echter deze onwaarheden uitgezonden. De FOCUS hoofdredactie had ook kunnen kiezen om enkel de door Gino Vanspauwen aangebrachte argumenten ter zake (over de QC's) uit te zenden. De redactie koos echter om die fragmenten, waar de luchthavendirecteur duidelijk de man en niet de bal te speelde, de huiskamers in te sturen. Op die manier heeft de redactie van FOCUS - WTV minstens een medeverantwoordelijkheid in het verspreiden van leugens!

Toen wij na de uitzending een rechtzetting vroegen werd dit door de FOCUS - WTV  hoofdredacteur Wim De Meyer geweigerd.

Na overleg met onze advocaat blijkt dat een "Recht op Antwoord" in de visuele media via de rechter afdwingen helaas niet zo evident is als bij de geschreven pers. Wij stonden en staan hier dan blijkbaar totaal machteloos!

WILOO werd op 6 december '07 voor een tweede keer door FOCUS -  WTV 'gerold'. Om 17:00 uur werd journalist Nathalie Dewulf door ons gebeld om te melden dat wij niet langer wensten samen te werken en bijgevolg ook niet aan de reportage in hun avondjournaal van 6 december '07. Tijdens de nieuwsuitzending later op de avond klonk het "WILOO wil enkel via hun advocaat reageren". Dit heeft de connotatie van "bang in de hoek zitten", of bang zijn om op TV te komen, terwijl we net een klinkende overwinning hadden gehaald. Correct zou zijn geweest had de nieuwslezer gemeld: WILOO wil niet langer via FOCUS-WTV reageren.

WILOO heeft daarom beslist om niet langer mee te werken of standpunten te ventileren via reportages en uitzendingen van FOCUS - WTV. Het is immers niet zeker dat we niet nogmaals (al of niet subtiel) in de maling genomen worden. Ook onze raadsman is gevraagd in de toekomst niet langer verklaringen te geven aan FOCUS - WTV.

Gelukkig bestaat het World Wide Web en kunnen ge´nteresseerden rechtstreeks en ongemanipuleerd naar onze website surfen. Daar kunnen ze ook best op afstemmen voor informatie over onze activiteiten.

Tot tiks,

Het WILOO bestuur

 

 

 

free web tracker