Start contact links rondrit Economie&Werk

 

 

 

WILOO gespreksavond met advocaat Johan Verstraeten


 

Op maandag 31 maart ’08 was WILOO raadsman Johan Verstraeten, advocaat bij de balie van Leuven & Mechelen, specialist in milieurecht  en actief voor o.a. Greenpeace en Gaya, te gast in “De Molen” op Stene-Dorp.

 Hij gaf er een schitterende uiteenzetting over de mogelijkheden die milieuverenigingen en individuen hebben om hun belangen via de rechtbank te verdedigen.

Milieurecht is een moeilijk onderwerp. Het werd, zonder al te technisch te worden, uiteengezet aan de hand van de drie vlakken waarop acties kunnen ondernomen worden, nml. burgerlijk, administratief en correctioneel. Vooral dat laatste is zelden gebruikt. Het biedt de mogelijk om uitbaters en managers van bedrijven, individueel of in groep, correctioneel voor de rechtbank verantwoordelijkheid te laten afleggen voor aangebrachte (gezondheids)schade. Vzw WILOO heeft dit wapen nog niet gebruikt, maar is er druk mee bezig. Het vergt een goed wetenschappelijk onderbouwd dossier en veel meer tijd dan bijvoorbeeld een procedure in kortgeding.

Na afloop van de uiteenzetting konden de aanwezigen, waaronder leden van de uit Brugge (vzw Groen / Chartreuse, Lappersfortbos) en Loppem afgezakte actiegroepen rond het nieuw Club Brugge stadion/winkelcentrum, naar hartenlust vragen stellen. Het werd een zeer boeiende en leerrijke avond.

Johan Verstraeten werkt voor het advocatenkantoor “Vandebroeck – De Rieck – Verstraeten” te Leuven.

 

 

 

 

free web tracker