Start contact links rondrit Economie&Werk

 

 

 

Théoneste Bagosora

 

In het Human Rights Watch rapport van mei 1995 (1) wordt de Hutu Colonel Théoneste Bagosora (soms ‘Bagasora’ gespeld) van de voormalige Rwanda-regering afgeschilderd als het meesterbrein achter de genocide van 1994 tegen de Rwanda Tutsi bevolking. Ondanks een VN-embargo werden door diverse vliegtuigen, geregistreerd in Nigeria, Liberia en Libanon wapens aangevoerd op het vliegveld van Goma voor het toenmalig “Forces armées rwandaises” (FAR). Zo werden daar half juni 1994 ondermeer wapens afgeleverd, afkomstig uit Libië, door een Liberiaans vliegtuig, dat bemand was met Belgische crew uit Oostende. De wapens werden vanuit Goma verder bezorgd aan de FAR in Gisenyi.

 

Enkele weken voordien, op 25 mei – zo noteert een VN-rapport van 24 december 1997 (2) – werd een wapenvlucht op Goma uitgevoerd door een Boeing 707 met kenmerk 5N-OCL, geladen met 39 ton wapens en munitie. Het toestel had één enkele passagier aan boord, met de naam “Bagosera T.”, die door de VN-experts met een quasi zekerheid werd geïdentificeerd als de bewuste Hutu Colonel Théoneste Bagosora, die toen in diverse landen ijverig op zoek was naar wapens en na zijn arrestatie in Cameroon nu in London werd veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf.

 

De Boeing 5N-OCL vloog voor rekening van Overnight Cargo Nigeria, een maatschappij die van 1992 tot 1994 opereerde, een periode waarin dat toestel regelmatig onze luchthaven bezocht. Het vliegtuig werd nooit in Oostende ter plaatse op wapenbezit betrapt maar was, zoals zoveel andere Nigeriaanse, Liberiaanse en Libanese vliegtuigen, in de negentiger jaren op de luchthaven alomtegenwoordig.

 

 

free web tracker