Start contact links rondrit Economie&Werk

 

 

 

WILOO PERSNOTA                                 20 maart 2011

 

 

 

 

 

Mededeling aan de Pers

 

Saudische boeings verstoren (zondags)rust"

Zondagnacht 20 maart 2011 omstreeks 04:00 uur werden de omwonenden van de luchthaven van Oostende weer eens getrakteerd op lawaai en stank afkomstige van een vrachttoestel type B747-400. Het vliegtuig vloog voor de Saoedi Arabische staatmaatschappij “Saudi Arabian Cargo” (1). Toestellen van dit type mogen s’ nachts niet in Brussel  of op de meeste Europese luchthavens opereren, en komen daarom (voor tankbeurten en tussenstops op de lijn “Saoedi Arabië - Verenigde Staten”) naar Oostende! De hele procedure duurde vannacht ongeveer één uur, voldoende om voor velen de hele weekendrust te verknallen.  

Dit type hinder veroorzaakt door Saudi Arabian Cargo is niet nieuw, maar was lange tijd afwezig. Nu lijken deze lawaaierige “nachtelijke pit stops” te zijn hervat. We telden er deze maand reeds een viertal. De bewegingen gaan niet enkel gepaard met heel wat lawaai afkomstig van het landen, remmen, taxiën, opstijgen, enz., maar ook met de herrie veroorzaakt tijdens de afhandeling. Het lawaai van draaiende boordgeneratoren (APU’s) en bijhorende kerosinestank komt er nog eens bij.

WILOO is bang dat de (weekend)nachtrust van omwonenden opnieuw weer voor lange tijd in gevaar is, het slapen met open vensters zal vanaf deze lente waarschijnlijk niet kunnen. 

WILOO wil hierbij herinneren aan onze eis voor een volledige nachtsluiting van de Oostendse luchthaven, de enige echte oplossing voor deze problematiek. De nabije ligging van de stad laat niet toe nachtvluchten en gezondheid van omwonenden te combineren, elke vlucht is er een te veel. Bovendien is ’s nachts de luchthaven volledig operationeel houden (c.q. bemannen) voor een zo goed als  onbestaande vraag van de markt, economische onverantwoord, het is een grote verspilling van belastinggeld.  

Los van deze hinder voor omwonenden moet ook opgemerkt worden dat niet alle boevenregimes in de wereld blijkbaar gelijk zijn, en gelijk behandeld worden. Het Libische boevenregime van Khadafi wordt thans met harde hand en een “ no fly zone” aangepakt”, het Saudi Arabische boevenregime daarentegen, dat onlangs nog een vreedzame burgerweging voor meer vrijheid in Bahrein bloedig hielp neerslaan (2), wordt met alle egards en open (geluids)armen in Oostende ontvangen. 

 

 

Met vriendelijke groeten,

 

 

 

 

 

m.vr.gr,

 

 

vzw WILOO