Start contact links rondrit Economie&Werk

 

 

 

WILOO draait op groene energie

5 december 2007

Op 13 november 2007 werden zonnepanelen geÔnstalleerd op het dak van het gebouw waar de vzw WILOO zetelt. Op zonnige dagen draait de elektriciteitsmeter hier nu achteruit! Kostprijs van deze installatie: 0,0 Euro.

0,0 Euro staat mijlenver van de kost die SP.a boegbeeld Johan Vande Lanotte deze zomer vooropstelde in de pers voor het plaatsen van panelen op zijn privťwoning (1).

Het is dan ook dood jammer dat deze bekende Oostendenaar met een grote voorbeeldfunctie zulke berichten de wereld in stuurt. Immers, een cultuuromslag met decentralisatie van de energieproductie, vooral bij de gewone burger,  zou wel eens het beste antwoord op onze toekomstige energiecrisis kunnen zijn. 

Johan Vande Lanotte slaat met zijn in de kostprijs van kleinschalige installaties niet enkel de bal volledig mis, hij verspreidt hiermee bij de man in de straat het onterechte idee  dat zonnepanelen boven het eigen dak peperduur en bijgevolg zinloos zijn.

Alternatieve, goedkoper mogelijkheden  bestaan wel degelijk. Bijvoorbeeld het "PV-privť" project van leverancier Ecopower. Hier hoeft men enkel zijn dak 20 jaar ter beschikken te stellen. Dit kan zonder de minste kost en administratieve last voor de eigenaar. Na 20 jaar wordt de installatie nog eens eigendom van de contractant!

Johan Vande Lanotte gaat graag in zee met grootschalige projecten van privťbedrijven om windenergiecentrales ver op zee te bouwen. Hiermee drijft hij niet enkel de productie- en onderhoudskost per kWh op, maar tevens creŽert hij wederom het beeld dat duurzame energieopwekking visuele vervuiling is. Zo wordt een en ander niet erg populair!

Grootschalige industriŽle productie  zal ons niet redden, dat zegt  de Amerikaanse econoom Jeremy Rifkin. De macht van het getal, gedecentraliseerde elektriciteitsopwekking en het breken van de macht van monopolisten, dat zijn veel sterkere wapens dan de bouw van megaprojecten. Energieproductie vanuit de achtertuin Lees...

Hopelijk zijn de nieuwe WILOO zonnepanelen bestand tegen de vortexen (windturbulenties) van landende vrachtvliegtuigen. Dit is uiteraard nog even (bang) afwachten. Onze achtertuin is bijgevolg eveneens een proeftuin.


Zie ook (2)(3)(4)

 

 

 

 

 

 

free web tracker