Start contact links rondrit Economie&Werk

 

 

 

 

 

 

Groene fiscaliteit nodig?

De opwarming van de aarde is voorlopig beperkt tot 3/4 įC. We hebben nog 20 jaar tijd om de zaak af te koelen zo niet: "Onze toekomst op een warmere planeet"? Lees...


"Zes graden"

Vliegtaks sterft in kraambed... wie had dat (niet) gedacht

11-nov-08

We vielen zowat van onze stoel toen een aantal weken terug, tijdens de opmaak van de federale begroting, ons voorstel  voor het invoeren van een vliegtaks (waar we maandenlang voor gelobbyd hadden bij alle parlements- en regeringsleden) werd weerhouden! (1) (2). Dat het alleen al op de agenda van de regering kwam was een  mirakel op zich. E.e.a. werd uiteraard geholpen door de exponentieel groeiende federale financiŽle put.  De nood aan geld is natuurlijk astronomisch.

Dat de vliegtaks een doodgeboren kind kon en zou zijn was geen verrassing. In een land als het onze is alles wat zelfs maar een beetje  ruikt naar vergroening van de fiscaliteit een "hoogrisicoproduct"!

Het heeft uiteraard niet mogen zijn. De luchtvaartsector, hoewel ze geen frank taksen betaalt, schreeuwde moord en brand. Duizenden jobs zouden even vlug verloren gaan als dat ze soms in Oostendse luchtvaartkringen worden aangekondigd. Aan het "brood en spelen" van de middenklasse kom je als politieker niet tenzij je politieke zelfmoord wil plegen. Voor de VLD was de vliegtaks tevens een (Ä10)symbooldossier! Exit taks dus. Het enige groen dat nu nog aan de huidige regering kleeft is de lach op de gezichten van sommige ministers!  Mooi (gratis) theater was de hele affaire uiteraard wel.

Rest ons nog een tip voor de heren '
decision makers": maak iedere derde vliegreis niet enkel inherent taksvrij maar gewoon volledig gratis, en dit op kosten van de staatskas. Dat zal "nog beter" zijn voor de werkgelegenheid, voor de middenklasse en voor de stemmen!

Zo te zien is BelgiŽ en Vlaanderen "goe bezig". In welk land doet (deed) men ook weer aan groeistimulatie via consumptie op krediet en zitten ze nu in zware (Bush)shit? In BelgiŽ en de VS is de creatie van groene jobs en groene fiscaliteit blijkbaar enkel een jaarlijkse 11-11-11 show. Hoeveel "Econoshock"boeken Peter Noels ook schrijft, doet er niet toe... de bevolking wil immers goedkope vluchten (op korte afstand en leeg mag ook)?

Ondertussen diende de partij GROEN! een amendement in om alsnog de taks te redden (3). We zijn benieuwd hoeveel steun dit zal krijgen... bitter weinig vrezen we. Na ons de z...

.  

 

 

 

 

  IEA rapport nov '08

IEA...

NRC...

"Zes graden"Pers (4) (5)

free web tracker