Start contact links rondrit Economie&Werk

 

 

 

 

free web tracker

 

 

ALGEMEEN ARCHIEF

 

Onze nieuwsbrief herleeft!

2-sep-22 Volgend jaar wordt een zeer belangrijk jaar voor de omwonenden van de luchthaven Oostende die een nieuwe vergunning nodig heeft vanaf 2024. Alle hens aan dek dus binnenkort tegen de nachtvluchten! We zijn alvast gestart met een eerste nieuwsbrief zie... U kunt zich inschrijven hier... 

 

Naar de Raad voor Vergunningsbetwistingen!
24-jan-22 Vzw WILOO stapt in de zaak van de bouw van een "Cargo Village" (zie hieronder) tegen de beslissing van de de West-Vlaamse Deputatie naar de RvV de "Raad voor
Vergunnings betwistingen"
.
WILOO wil geen "klein Luik" incl. alle nachttrafiek op een paar honderd meter meter van woonwijken, scholen, winkelcentra, stranden, recreatiezones enz.
Wordt vervolgd...


Prettige feestdage
n en (veel) stille nachten!
24-dec-21 WILOO wenst iedereen prettige feestdagen en een goede jaarwisseling toe! Moge 2022 vooral veel stille nachten, weinig sport- oefen- heli- en andere vliegherrie en weinig kerosinestank betekenen. En laten we samen gaan voor een volledige nachtsluiting, zoals op vele regionale luchthavens in de EU.

 

Deputatie verleent vergunning Cargo Village

18-dec-21 De deputatie van West-Vlaanderen heeft de bouw van de eerste superloods voor Versluys (Coucke) Logistics goedgekeurd. Dit geeft de luchthaven van Oostende de potentie van een (nacht)vrachtluchthaven "à la Liège-Bierset". Onze stad aan zee  wordt dus over twee jaar een "Cargo Village". De kroniek van een aangekondigde (nachtvluchten)ramp. WILOO beraadt zich over de volgende juridische stappen!
Het volledige besluit leest u hier...

 

Heavy defeat in court!

12-dec-21 Onze actie bij de Raad van State heeft ook de internationale media gehaald. In tegenstelling tot de eufemistische verklaringen van de luchthaven op Focus-WTV zie..., heeft Cargo Forwarder Global toch een heel andere kijk op de zaak. CFG: "Market observers expect that the airport will become less attractive for cargo traffic because it restricts airlines from operating older aircraft to and from OST" read...

 

Wit-Russen in Oostende

11-dec-21 Voor de 4de keer landde er een RADA AL vrachttoestel Iljushin 62 op de luchthaven van Oostende. Vandaag met kenteken ER-505TR om  9u15 LT. De toestellen zijn meer dan 30 jaar oud en produceren veel lawaai, roet en ultrafijn stof, zie filmpje. Normaal zijn Belarus vliegtuigen verboden in het EU-luchtruim als sanctie voor de kaping van een Ryanair toestel, inclusief een kritische journalist, door dictator Lukashenko!
Het zou om humanitaire vluchten gaan naar Kaboel via Tbilisi voor Artsen zonder Grenzen. Normaal wordt daar veel reclame rond gemaakt, nu is het 'doodstil'. Doet ons denken aan de oude tijden van Viktor Bout in Oostende (1). Waarom AZG beroep doet op een "EU-banned" RADA Ailines uit een land met een moorddadig regime is merkwaardig. We hebben het hen gevraagd maar kregen geen antwoord...

 

Werken op luchthaven is kankerverwekkend!

Roet en ultrafijn stof uit vliegtuigmotoren dat is kankerverwekkend en een ramp voor het grondpersoneel van luchthaven!! Zie de reportage van Zembla... Vara... Korte video...
 

Raad v State vernietigt opnieuw QC-besluit

6-dec-21 Goed nieuws voor omwonenden! Onze raadsman meester Johan Verstraeten meldt ons dat onze stap (in 2019) naar de Raad van State met succes werd afgesloten. Het wijzigingsbesluit van 18 jan. 2019  van ex-minister van (geen) leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) m.b.t. tot de QC-regels (toelaten van hogere nachtelijke piekgeluiden dan voorzien in de generieke vergunning van 2004), werd met jongste arrest vernietigd! Argumenten uit ons beroepsschrift van 2019 zie (1)

Vrachtvliegtuigen type B747-400F en AN12F mogen dan ook vanaf heden weer niet meer opstijgen tussen 23u en 06u. Klanten met dergelijke vliegtuigen zullen afhaken.
In de media Radio2-WVl (2), HLN (3),KW (4)

 

De Versluys Cargo 'Village' saga (vervolg)

27-mei-21 De bouwvergunning voor een eerste "Versluys Logistics" loods (en hopelijk laatste) werd niet verleend. Het stadsbestuur van Oostende heeft bijkomende vragen gesteld aan de bouwheer, zie... De antwoorden daarop deden bij WILOO de wenkbrauwen fronsen. Momenteel loopt er opnieuw een periode waarin omwonenden bezwaar kunnen indienen. Lees hiervoor onze nieuwe WILOO-flash die momenteel groots wordt verspreid.
Een blanco bezwaarschrift vindt u hier... 
Het dossier online vindt u op...
Ons WILOO-bezwaarschrift wordt binnenkort gepubliceerd.


Bezwaarschriften ingediend

5-maa-21 Wiloo heeft deze morgen op het stadhuis van Oostende zo'n 120 bezwaarschriften binnengebracht tegen de geplande bouw van een luchthavenloods voor Versluys Logistics. We hadden graag ook de verantwoordelijke schepen de heer Kurt Claeys (1) gesproken, helaas de telefoon op zijn kabinet werd niet opgenomen, en per e-mail kwam geen reactie...

 

WILOO Ledenbrief 2021 is de deur uit...
24-feb-21 Onze jongste ledennieuwsbrief is de deur uit. Wie hem ook elektronisch wil ontvangen, vindt hem hier...

 

Werken loods Versluys reeds gestart?
24-feb-21 Ondanks het feit dat het openbaar onderzoek nog loopt, zijn de werken voor de superloods, die de luchthaven van Oostende de potentie van een (nacht)vrachtluchthaven "à la Liège-Bierset" wil geven, blijkbaar reeds gestart? We vroegen een onderzoek.
Deze kapitale loods wordt niet voor niets gebouwd. Over een paar jaar vervalt de omgevingsvergunning voor de luchthaven! En dan zal men het aantal toegelaten nachtvluchten fors willen opdrijven (x10?, x15?, x20?). Op kabinetten van de Vlaamse regering worden nu de plannen hiervoor 'getoetst'. Omwonenden pas op uw nachtrust. Begint de echte ellende over een paar jaar? Omwonenden Luik weten er (te laat) alles van.
Ps. De werkgelegenheid in deze loods is max. voorzien voor een schamele vijftig laaggeschoolde arbeiders (zie aanvraag).


Kan het absurder?
20-feb-21 De stadsgebouwen worden duurzamer en CO2 neutraler gemaakt, zie (1) zo'n 1322 ton CO2 wordt jaarlijks bespaard. Een goede zaak. Helaas de huidige stadscoalitie steunt en promoot ook een Chinese vrachthub incl. nieuwe loodsen op de luchthaven, zie hieronder. Daarbij moet men weten dat 2 (twee) vluchtjes op en neer Oostende-China met een B747 vrachtvliegtuig evenveel CO2 uitstoten! Hallo GROEN in het stadsbestuur...? Hallo duurzame stad 2050??? En te bedenken dat de "e-commerce" terminal die men wil uitbouwen op de luchthaven de dood in pot is van de stedelijke kleinhandel. Met (nog) meer winkelleegstand en veel sociale samenhang die hierdoor verdwijnt als gevolg.

 

De kroniek v/e aangekondigde loods (deel 1)

19-feb-21 Momenteel loopt er op de luchthaven in de Rolbaanstraat een openbaar onderzoek m.b.t. de bouw van een zeer grote loods voor de firma 'Versluys Logistics NV', zie kaart (1). CEO wordt 'gepensioneerde' ex- luchthavenbaas (nog steeds  adviseur) M. Buelens (2). Burgemeester Bart Tommelein en schepen Charlotte Verkeyn staan volop achter deze aanslag op onze nachtrust (3)! De GROEN-en in het collge zwijgen als vermoord!
We raden iedere omwonende aan om bezwaar in te dienen (vóór 5 maart 2021!). Dit zou wel eens een 'game changer' kunnen worden met betrekking tot onze nachtrust. Omwonenden krijgen binnenkort een WILOO-info-flash in de bus (*)! Wie meer uitleg wil kan ons bereiken via info@wiloo.be of telefoneren.
Wordt zeker vervolgd!
(*) Helaas is een foutje in de tekst geslopen, het adres Kievistraat 20 is niet langer beschikbaar!

 

Prettige feestdagen en (veel) stille nachten!
28-dec-19 WILOO dankt de honderden die onlangs hun lidgeld vernieuwden en wenst iedereen prettige feestdagen en een goede jaarwisseling toe! Moge 2020 vooral veel stille nachten, weinig sport- oefen- heli- en andere vliegherrie en weinig kerosinestank betekenen. En vooral geen nieuwe vrachtvliegtuigen!

 

Nog eens lekker ouderwets...
24-nov-19 Onze jongste ledennieuwsbrief is de deur uit. Wie hem ook elektronisch wil ontvangen, vindt hem hier...

Er had veel meer in onze brief gemoeten, bijv. over Vliegschaamte (of het ontbreken ervan bij burger en beleid), over de enorme gratuite impact van vliegen op het milieu, over het gebrek aan duurzaamheidsplannen van de luchthaven, over de miljoenen euro staatssteun ten behoeve van wat pretreisjes terwijl in de cuturele- en sociale sector zo gesnoeid wordt! Enz. U houdt het tegoed.
Bij voorbaat dank voor uw steun!

 

Egis Antwerp to appear before criminal court
As a result of actions by our friends in Deurne (*)
5-nov-19 Antwerp Airport Operator (EGIS) + the Flemish government owned airport infrastructure investing vehicle (LOM) & and two government officials (T. Roelants & F. Boelaert) have to appear before a criminal court for reason of illegal extension of the runway at Antwerp Airport! See (1). The City of Mortsel & the community of Boeckhout have joined the case (2) with a civil claim. It will be brought before the court on September 25th 2020. For a debate on the future of EBAW see (3) (in Dutch)

 

Flemish airports Antwerp (Deurne) & Ostend

"A critical view”

May-7th-2019 Research into the legal, financial and accounting aspects of the Flemish airport policy and the legality of its implementation, declaration of suspected offenses, read...
In Dutch lees...,
BBL persnota lees..., VATUV
lees...
In de pers:
Het Laatste Nieuws lees..., De Tijd lees...

Gazet van Antwerpen lees... of..., DWM lees...
Internat. pers: TheLoadStar read...
WILOO also plans future legal action (a civil procedure) against the LOMs, "a summons in invalidity of mentioned notarial deeds". More to follow.
In 2013 bezocht WILOO het Vlaams parlement. Er waren toen reeds heel wat 'bedenkingen' m.b.t. geheimhouding en meerkosten zie...

Voor het actueel kostenoverzicht (de belastingbetaler betaalt) van het in stand houden van wat import van Egyptische winterbonen per luchtvracht en het subsidiëren van 'kunstmatig goedkope' pretvliegreisjes, zie vraag 604... van Vl. parlementslid Ingrid Pira. Dit alles wordt dan nog gepromoot door de lokale Oostendse politiek, in tijden van klimaatopwarming! Puur populisme.
 

 

De strijd gaat door!

6-maa-19 Met een nieuw besluit van 18 januari '19 heeft (ex)minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege opnieuw (ondanks vele mooie beloften uit een lang verleden) tijdens de nacht zeer lawaaierige vrachttoestellen (tot QC26) toegelaten. WILOO gaat voor een volledige nachtsluiting, de enige garantie op een goede nachtrust met een luchthaven zo dicht bij de mensen. We trekken dan ook opnieuw naar de Raad van State, zie...

 

Prettige feestdagen en (veel) stille nachten!
28-dec-18 WILOO wenst iedereen prettige feestdagen en een goede jaarwisseling toe! Moge 2019 vooral veel stille nachten, weinig sport- oefen- heli- en andere vliegherrie en weinig kerosinestank betekenen.

 

Vluchten naar Moskou

28-dec-18 Er komt in maart '19 een lijntje naar Moskou (1). We zijn benieuwd hoe lang dit zal duren. WILOO vermoedt dat de lokale politiekers er als de kippen zullen willen bij zijn om het lintje te knippen en op de foto te staan. Bart?
Het is wel weer zeer slecht nieuws voor het klimaat. Eén retourtje is even erg als 5,7 jaar vlees eten!

Oppassen ook dat men in de Poetin-dictatuur niet van een of ander balkon valt (2). En misschien best eerst dit boek (3) lezen?

 

Stop de onzin van o.a. CEO Buelens
28-dec-18 Luchthaven CEO Marcel Buelens kreeg vanmorgen een heel podium in het programma "De Ochtend" op de VRT Radio1 (ons vragen ze nooit iets...). Hij werd daar "leuk" (alles moet leuk tegenwoordig) geïnterviewd door een zeer weinig kritische journalist (genoot blijkbaar mee van de Schlemielen uitspraak)... en natuurlijk zou er een Alibaba (!) (één van de tien!) komen naar Oostende maar die tekent niet (fout van WILOO...) herbeluister... Zo kunnen wij ook van alles beweren natuurlijk. Wij horen dergelijke liedjes al 25 jaar, hier eentje uit de ouwe doos, zie...
Nog meer onzin (zonder dat de journalist Taveirne tussenkomt), "ja maar de scheepvaart betaalt ook geen cent taks op brandstof..." (beluister...) daarbij voorbijgaand aan het spoorverkeer (HST) of de autocarbranche die wel BTW en accijns moeten betalen! Over een "level playing field" gesproken!

Drie jaar geleden waren er 100.000 passagiers, luister..., onwaar! Zie...
En verder werd geen woord gezegd over hoeveel miljoenen euro's nu al decennia lang in deze verliesput werden gestopt. En ook niet hoe het komt dat Deurne, Charleroi (7 milj. passagiers), Lille, Maastricht, enz. wel gesloten zijn 's nachts (terwijl Maastricht, ook al is ze nog steeds verlieslatend, toch 80.000 ton haalt).
Van Luik weet iedereen wel ondertussen hoe het komt dat ze daar 24 op 24 open kunnen zijn, hopen we althans.

Tenslotte, waarom zijn er weinig klachten?  Na dertig jaar raakt bij vele omwonenden de moed in de schoenen om iets aan die nachtvluchten te doen en weer eens (zinloos) klacht in te dienen (denkt men), klachten waarmee toch niks door verandert.

Het volledige interview kan u hier beluisteren...

 

Strafklachten
10-dec-18 Zoals gemeld in het weekblad "De Zeewacht" werd door onze raadsman twee strafklachten ingediend tegen de heren Marcel Buelens en Albert Doyen wegens beledigende uitlatingen en oproepen tot geweld. Wordt vervolgd. De Zeewacht (1) en ons recht van antwoord lees...

 

Feedback n.a.v. onze jongste ledenbrief
21-nov-18 Koken kost geld. WILOO dankt alle leden die hun lidmaatschap hebben vernieuwd. Sommigen stortten behoorlijke bedragen, wat bewijst dat velen de problematiek van wonen rond een luchthaven zeer ernstig nemen. Momenteel bekijken we de binnengekomen reacties. Wat opvalt is de aandacht die men vraagt voor overlast door het stijgende aantal TUI-vluchten in de vroege uurtjes!

 

Wat is het verschil tussen QC12 en QC26?

20-nov-18 Naar aanleiding van het recent vernietigd ministerieel besluit vragen velen vragen zich af wat nu precies het verschil is tussen QC12 en QC26. Om een beter idee te krijgen wat die fameuze QC's betekenen kunt u best ons beroepschrift blz.7 bekijken... Aan allen die nachtvluchten (voor omwonenden) willen opleggen, vragen we of we bij hen thuis onverwachts 's nachts 1080 keer per jaar een stofzuiger mogen aanzetten. Waarbij 180 keer op zijn hardste stand (een wens van de luchthavendirectie)!

 

Parijs halen we nooit, dank aan luchtvaart!
15
-nov-18 De wereldwijde groei (!) van brandstofverbruik en CO2-emissies die oliebedrijven voorzien, komt vooral door toename van vrachtverkeer en luchtvaart.
(Bron...: ExxonMobil). Zie figuur.

Bij voltanken met 50 liter brandstof van uw VW-golfje betaalt u meer taksen dan een B747 bij het vullen van de tanks met 240.000 liter kerosine op de luchthaven van Oostende!. Waarom moeten bus-, spoor- en wegtransport wel taksen + BTW  betalen en de luchtvaart niet!!! Daar moet dringend wat aan gebeuren. Waar zit de Belgische regering!?
 

Aviapartner Ostend: €0,5 milj. verlies/jaar
15-nov-18 We hadden het er al vaker over. De luchthaven van Oostende is een immer verlieslatende onderneming. Onze stelling dat het een "General loss Airport" is (zie hieronder), wordt nu ook nog eens bevestigd door de bestuursvoorzitter van Aviapartner NV, Laurent Levaux in de krant De Tijd  lees...
Verder lezen we in het artikel dat de luchthaven CEO Marcel Buelens zegt dat het jongste QC-arrest van de Raad van State "een storm in een glas zeewater" is! Bijgevolg heeft hij QC26 blijkbaar niet nodig? Waarom al die moeite gedaan dan? Betekent dit dat hij geen nieuwe procedure zal starten en ook de minister geen verdere inspanningen hoeft te doen? Mooi zo. Toon dat je het (of iets, 't zal geen vetten zijn) kan doen met QC12! Dat is nog een enorm groot cadeau!!! Andere luchthavens dicht bij woonwijken zijn ... 's nachts gesloten! QC12 was initieel al een groot ministerieel geschenk waar wij trouwens niet mee akkoord gaan. Onze strijd voor een volledige nachtsluiting met QC0 (nul) gaat door!

 

Raad van State vernietigt QC-besluit

8-nov-18 Goed nieuws voor omwonenden! Onze raadsman meester Johan Verstraeten meldt ons dat onze stap (in 2016) naar de Raad van State met succes werd afgesloten, zie figuur. Het wijzigingsbesluit van 5 okt. 2016  van minister van (geen) leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) m.b.t. tot de QC-regels (toelaten van hogere nachtelijke piekgeluiden dan voorzien in de generieke vergunning van 2004), werd met het arrest van  8 november 2018 vernietigd!

Vrachtvliegtuigen type B747-400F en AN12F mogen dan ook vanaf heden niet meer opstijgen tussen 23u en 06u. De minister kan met een nieuw besluit komen, of de LEM kan een nieuwe procedure starten. Sowieso zij we weer voor maanden (of jaren?) vertrokken... maar ondertussen geldt QC-12!

 

North Sea Aviation Center
9
-nov-18 Het is al vaker geprobeerd maar men gaat het kunstje nog eens proberen. Denk hierbij aan de hilarische CAG affaire uit 2009 met de vorige CEO Gino Vanspauwen in de hoofddrol (1), (2). C.A.G. ondertussen ook al weer failliet, zie...
De oprichting dus van een "business terminal" (3) (voor rijkeluitjes type Jeroen Piqueur, met privéjets en helikopters, waarmee ze soms op restaurant gaan (waarom niet), zoals laatst in Wevelgem (zie...), maar dat beviel toen niet goed.
Tegenwoordig heet het beestje een FBO. 'tKunny-up op ons luchthaventje. Inderdaad giet-ut, een gratis op kosten van de belastingbetaler vernieuwd apron3 (€2 milj), een opgekalefaterde ex-AMG loods waarvan de vloer op kosten van de belastingbetaler gesaneerd werd voor €260 duizend, een lawaaibrakende Piaggio P130 die af en toe boven onze hoofden komt en uiteraard wat logistieke faciliteiten (€3,7 milj., via banklening?)! Zie ook onze jongste nieuwsbrief hierover. Spin in het FBO-web is thans een zekere mr. Jozef De Kinder, man van vele bedrijfjes, 'tKunny-up, inderdaad!
WILOO kiekt-ut noa moarte 2019. We starten alvast een extra pagina, zie... Wordt vervolgd!

 

Aerocircular maak rondjes, landen wanneer?
8
-nov-18 Het is erg stil rond Aerocircular NV (Aeronextlife BVBA, S&D International SARL Suisse), de in 2016 geplande vliegtuigafbraakfirma. De 200 dagen in hun bouwvergunning zijn lang voorbij. Tijd voor WILOO om eens dieper te graven in de Zwitserse fundamenten van een bedrijf dat zogezegd duurzaam wil zijn (fiscaal?). Maar is dat wel zo wanneer men de afbraak in overweging neemt van B737s van 15 jaar oud zie...? Het is alsof je huizen van 30 jaar gaat afbreken in plaats van te renoveren. Of alsof men mensen vanaf 35j met pensioen stuurt... Erg duurzaam!
Kroniek van een aangekondigde afbreker, WILOO start binnenkort een speciale pagina, (in opbouw...).

 

B747F crasht voorbij einde baan in Halifax

7-nov-18 Gelukkig niet in Oostende maar in Halifax, daar zijn nl. geen omwonenden vlak bij de banen, zie afb! Heel verstandige mensen die Canadezen! Een B747F vrachttoestel registr. N908AR van Skylease Cargo eindigde voorbij de baan en is in stukken gebroken. Gelukkig zonder zwaar gewonden a/b.  Dit is al het derde ongeval in 15 jaar tijd in Halifax (zie...). Het bekendste is dat van een MK Airlines (failliet in 2010) B747F vrachttoestel dat Oostende als basis had...

 

Getuige: transport wapens via Oostende

6-nov-18 "Op de luchthaven van Oostende werden naar verluidt verschillende vliegtuigen onderschept met wapens aan boord." Dat meldt de krant HLN lees... HLN citeert de RTBF, lees... Blijkbaar vloog er ongehinderd richting Libië ook vanuit bepaalde banken veel geld over de Middellandse Zee, dit ter financiering van de vele Libische clanoorlogen!
De vrachtcontrole op Schiphol faalt (1), (2).
Hoe zou het ondertussen in Oostende gaan? De Oostendse luchthavendouane was de enige in België die nooit vaststellingen deed (zie parl. vragen W. Devriendt v/e aantal jaar terug).

In 2015 was Oostende-Libië ook al eens in de nationale pers zie (3) en (4). Vandaag dus weer actueel.

 

Enorme herrie vannacht!

4-nov-18 Met hels (rem)lawaai is vannacht om 0u36LT een Antonov 126, registratie UR-82007 geland op de baan 08! Reverse power gebruiken is 's nachts verboden. Het weer was goed en de baan droog! Dus blijkbaar konden omwonenden weer de pot op. Voor velen was de weekend-nachrust nog eens naar de filistijnen. Blijkbaar betrof het een uitwijking.

Graag klacht neerleggen op de website van de luchthaven d.m.v. invullen van dit formulier...


ANTONOVs niet langer welkom in Maastricht
1-nov-18 De directie van Maastricht Aachen Airport heeft besloten per direct Antonov toestellen niet meer welkom te heten. Dit als direct gevolg van de vele klachten na een reeks van vluchten afgelopen zomer. Lees...
Hopelijk komen de stokoude vliegende museumstukken/schoorstenen AN12-toestellen uit Oekraïne (sommige 50 jaar oud) niet naar Oostende!!!! Help! Laat ons bidden en rustig wachten op een gunstig arrest van de Raad van State (zie...).

 

De zeven leugens van LEVAUX (Aviapartner)
31-okt-18 Wie een staaltje neoliberaal kapitalisme wil proeven, leest volgende twee artikelen:
- Liegende voorzitter Aviapartner Laurent Levaux vriendelijk bevraagd in Terzake (VRT), lees...

- Laurent Levaux, een superrijke spin in vele (politieke en andere) nesten (denk ook aan de hele ABX-affaire, 3i en ons Johan VDLN's Electrawinds-voorzitterschap en later de redding van Johan's Coöperanten in Groenkracht vanuit...), lees...

 

Ostend "General los Airport"
30-okt-18 Als we de berichten in de media mogen geloven gaat het goed met de luchthavenuitbating. De naakte cijfers vertellen echter een ander verhaal.
1) De luchthavenuitbater (EGIS)
- In de jaarrekening 2017 van de “LEM Oostende-Brugge NV” (EGIS SA) 2017 staat er in de boeken, na vijf jaar privaat beheer, een negatief eigen vermogen van 1,7 miljoen euro en een over te dragen verlies van 2,14 miljoen euro!
- En dit ondanks een jaarlijkse exploitatiesteun van zo’n 7 miljoen euro van de Vlaamse Overheid en het zo goed als gratis in gebruik hebben van de peperdure zwaar onderbenutte luchthaveninfrastructuur! - Wie kijkt naar het vermogen van de LEM om aan zijn schulden te voldoen, op korte en op lange termijn (zie figuur), merkt dat het water nu bij de LEM tot aan de lippen staat (zie figuur). Gelukkig heeft het Franse moederbedrijf diepe zakken.

2) De luchthavenafhandelaar (Aviapartner)

- "Aviapartner Ostend NV" is notoir laattijdig met het publiceren van jaarcijfers. Recent werden die van 2017 dan toch gepubliceerd (zie KBO), zij het dat de revisor zijn beklag deed (zie figuur).
De dramatische cijfers vindt u in het jaarverslag... Ondertussen heeft het bedrijf bescherming tegen schuldeisers gevraagd!
3) Failliet gegaan
- Bedrij(ven)(jes) Race Cargo (afhandeling), Merlin Air Trade, Rainbow Air Cargo Expess Ltd, Air Charter Express Belgium bvba enz. enz., teveel om op te noemen.
- Luchtvaartmaatschappijen Gemini, World AW, MK Airlines, Meridian AW, VLM, CAG, enz...
- Straks ook weer failliet, vul in .............
 

Beetje laat dit jaar, maar beter...
23-okt-18 Onze jongste ledennieuwsbrief is de deur uit.
Wie hem ook elektronisch wil ontvangen, vindt hem hier...

Veel leesplezier, en dank bij voorbaat voor uw steun!

 

 

Goed nieuws voor omwonenden!
15-okt-18 Onze raadsman meldt ons dat de Auditeur van de Raad van State een zeer gunstig advies heeft uitgebracht m.b.t. ons verzoek om een besluit van minister Joke Schauvliege, voor het invoeren van een maximum toegelaten QC-waarde van 26 (zie...), van tafel te vegen. Over een paar maanden valt het definitief arrest. Indien positief kunnen zo'n 30-tal vrachtvliegtuigen types B747 en AN12 niet langer 's nachts opstijgen! Stay tuned. 

 

'Groen' vliegen? Groen worden, maar hoe?

"Een klein exposé over energie"

9-maa-18 Minder gaan vliegen is niet enkel goed voor omwonenden maar voor de hele planeet.  Dat in Oostende in tijden van versnelde opwarming van de aarde een (100% overbodige) luchthaven nog wordt gepromoot is absurd.
Maar wat te doen als Gutmensch? Een paneeltje hier, een paneeltje daar, een windmolenparkje? Sommigen zijn slim genoeg om te beseffen dat met het huidige "Tommelein-beleid-voor-electoraal-profijt" enkel aflaten verkocht wordt. Dit om toch maar door te kunnen gaan zoals altijd en geen moeilijke boodschappen te moeten verkopen. Ons totaal energieverbruik daalt helemaal niet en het groene part(je) ervan sleept zich met een slakkengangetje voort (zie...). Hopelijk komt het beestje niet onder het stijgend aantal vliegtuigwielen terecht. Ook in Nederland veel te...
Velen worden hopeloos. We geven een tip, beperk u tot de hoofdzaken, o.a. minder of helemaal niet gaan vliegen... en vergeet dat plastiekenzakjesgedoe. De Nederlandse omroep VPRO weidt er binnenkort twee uitzending over uit, zie...

Ps. Biofuels zijn geen oplossing. Volgens de grafiek zat België aan 6,8 procent in 2015. Meer biomassa werd ondertussen door Tommelein zie... de grond in geboord (gelukkig), niet uit groene maar uit fiscale overwegingen en om de blauwe imagoschade van de Turteltaks te kunnen doen vergeten!
Amitav Ghosh zie 1, 2, 3, Youtube, ...

 

Prettige feestdagen en (veel) stille nachten!
21-dec-17 WILOO wenst iedereen prettige feestdagen en een goede jaarwisseling toe! Moge 2018 vooral veel stille nachten, weinig sport- oefen- heli- en andere vliegherrie en weinig kerosinestank betekenen.

 

 

Jongste ledeninformatiebrief is de deur uit

13-mei-17 Onze jongste brief aan de leden is op de post. Moest u hem niet ontvangen hebben, geef ons een seintje. U kunt hem ook hier downloaden. WILOO heeft momenteel drie acties lopen, twee procedures bij de Raad van State en een zaak tegen Belgocontrol. Uw steun wordt sterk gewaardeerd!

 

Aankondiging oefenvluchten op airport site

10-feb-17 Wie dacht via de luchthavenwebsite beter geïnformeerd te zijn m.b.t. geplande oefenvluchten boven Oostende komt vaak van een kale reis thuis! Soms gaan oefenvluchten door zonder aankondiging (A320 Thomas Cook op 7 feb. jl.) en (zoals vandaag) gaan aangekondigde oefenvluchten (gelukkig) dan weer niet door! De info van de directie op de luchthavensite is vaak incorrect!
De luchtkwaliteit in Oostende was vandaag weer eens abominabel slecht met fijnstofconcentraties >50µg per m3 (PM2,5), niet het moment om er met training flights een lading ultrafijn stof en black carbon bij te gooien! Waarom de oefenluchten niet doorgingen is ons onbekend, de kans dat het iets met milieuzorg te maken had is nihil.


Korte vluchten 2016
26-jan-17 In plaats van (voor een honderdtal reizigers) twee bussen in te leggen naar Brussel werden gisteren twee (lege) passagierstoestellen vanuit Zaventem ingevlogen naar Oostende! Hiervoor was  +/- 3000 liter kerosine  nodig, werd 7 ton CO2-uitgestoten, waarvoor 5000 m2 compensatiebos zou moeten aangeplant worden.  Een typisch voorbeeld hoe de Oostendse luchthaven ook ten (onaangerekende) koste van het milieu (over)leeft.
Wat heel 2016 betrof noteerden we in Oostende 356 vluchten over korte afstand (verboden in Wallonië), werd 800.000 liter brandstof verspild, 2028 ton CO2 de lucht in geblazen en en zou eigenlijk 135 hectare bos moeten aangepland worden.

Met betrekking tot de lokale trainingsvluchten met grote toestellen telde WILOO in 2016 nog eens een verbruik van zo'n 690.000 liter kerosine, goed voor 1736 ton CO2 en een noodzaak van een extra 116 ha bijkomende bosaanplant!

Hadden we zoals bijv. in Zweden (met een CO2-taks van 130 euro per ton, zie...) een daadkrachtige minister van leefmilieu dan koste dat lokale gedoe aan de luchtvaart 490.000 euro! Maar in Vlaanderen is de luchtvaart een heilige koe die geen taksen op niks betaalt. En verder ligt daar ook zo goed als niemand wakker van. Ook de burger niet, de pers niet (meer), en dus de politiek niet (meer).
Zie ook onze rapportage uit het verleden (1).

 

Hoe veilig is Egyptair nog?
22-jan-17 Op 1 januari 2017 ging het bijna heel erg fout! Een cargotoestel uit de verouderde vloot (gemiddeld zo’n 30 jaar oud!) van Egyptair (registratie SU-GAY) dat was opgestegen in Oostende botste na een paar minuten bijna tegen een passagierstoestel van Air France ten zuiden van Gent! Daarbij negeerden de Egyptenaren tot driemaal toe de instructies van de luchtverkeersleiding (1) (2)! Hoe veilig is Egyptair nog, onze visie en zorgen lees…?
Wiloo stuurde een brief naar EASA, lees...
In de pers "De Zeewacht" van 20 januari 2017, lees... Met de daarin de (lasterlijke en) verbijsterende (idiote) uitspraken van luchthaven CEO Marcel Buelens "incident is dagelijkse kost(!)" (laat ons hopen en bidden van niet)! De brave man moet binnen afzienbare tijd voor de correctionele rechter verschijnen!

 

Commissie geen Openbaarheid van Bestuur!
20-jan-17 WILOO vroeg meer dan een jaar geleden inzage in bepaalde meteogegevens van Belgocrontrol. Maar die wou, net als de verantwoordelijke minister (toen Galant), niet eens in gesprek gaan met ons (zie ook...)! Daarom trokken we naar de commissie Openbaarheid van Bestuur. Ook die laat ons nu vallen, zogezegd omdat het opzoeken van het gevraagde te moeilijk is, te lastig is, omdat we  teveel vragen!
Dit is niet geloofwaardig. Zeker niet nu de overheid bijv. geen (technisch) probleem heeft om dagelijks tienduizenden burgers te bespieden bij trajectcontroles met camera's, en er bepaalde snelheidsovertreders uit te filteren. Maar o we als de diezelfde burger een beetje data vraagt aan de overheid... dan ziet diezelfde overheid dat niet zitten, zeker Belgocontrol niet, een echte staat in de staat (ongelooflijk maar waar, lees...). Belgocontrol wil wil geen pottenkijkers, want die zouden wel een overtreding van...
België, een moderne transparante rechtsstaat? Helaas nee dus.
WILOO zal een nieuwe poging doen. Misschien over tien jaar lukt het een keer?

 

Nachtlawaai neemt toe

20-dec-16 De Egyptische staatsmaatschappij Egyptair Cargo (MSX) al jaren klant met dagvluchten op de Oostendse luchthaven begint nu ook 's nachts te vliegen. Daarbij worden de AIP-regels m.b.t.  "reverse power" (afremmen) niet altijd gevolgd. Resultaat een flinke toename van het nachtlawaai!
We telden deze maand al 17 MSX nachtbewegingen! In januari '16 was  dit maar één! Dit staat volledig in tegenspraak met de verklaringen van luchthavenbaas Marcel Buelens die eind april '16 op een luchthavenoverlegvergadering, n.a.v. een plotse toename van nachtelijke Egyptairvluchten in april '16 (zeven beweg.), meldde dat Egyptair niet de intentie had om 's nacht meer te gaan vliegen. Niet  correct dus! De overlegcommissie werd in april verkeerd geïnformeerd!
Omwonenden moeten dit nachtlawaai maar weer kosteloos slikken. En dit omwille van een wat luxe groenten en fruit ten bate van rijkere mensen hier en een elite in Egypte. Egypte is een land waar de massa bloedig onderdrukt wordt en het grootste deel van de bevolking kreunt onder de repressieve SISI dictatuur! Met dergelijke regime doet Vlaanderen via luchthaven Oostende zaken.  Ethiek..?

 

WILOO stapt naar de Raad van State

15-dec-16 Omdat we ons niet neerleggen bij de besluiten van minister van geen leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) m.b.t. tot de gewijzigde QC-regels en de oefenvluchten (zie...) stapt WILOO naar de Raad van State. Onbehoorlijk bestuur van de minister vonden we. Een deel van onze motivatie vindt u in deze persnota, zie...
Mede dank aan ons sterk gestegen (betalend!) ledenaantal (+50%!) staat de WILOO-strijdkas er nog steeds zeer goed bij en kunnen we blijven opkomen voor de omwonenden en hun woonkwaliteit! Tot de volledige nachtsluiting, ons hoofddoel!

 

Rechtszaak Buelens opnieuw uitgesteld
15-dec-16 Wegens ziekte van een rechter is de correctionele rechtszaak in Charleroi (zie ook 1, 2, 3) tegen luchthaven CEO Marcel Buelens weer uitgesteld. Een andere kamer werd toegewezen. De zaak blijft aanslepen. Wordt het een verjaring? Merkwaardig is dat in de gehele  Oostendse lokale pers geen woord over deze zaak te vinden is! Hoekandana? Men vindt in de lokale media wel een losgelopen hond maar niks over de beschuldigingen tegen toch wel een directeur van een internationale (k)luchthaven?

 

Minister van geen leefmilieu besloot

7-okt-16 Ongeveer een jaar terug werd de milieuvergunning van de luchthaven, m.b.t. de QC-voorwaarden en de oefenvluchten, door de W-Vl deputatie gewijzigd. WILOO ging hiertegen in beroep bij de Vlaamse regering, zie... Blijkbaar heeft de minister van geen leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) nu onlangs een besluit genomen. Althans volgens de Krant v W-Vl., zie... Ondanks de straffe titel kunnen we er niet veel mee aan. WILOO heeft van de minister Schauvliege immers niets mogen ontvangen. De pers moet blijkbaar eerder geïnformeerd worden dan de betrokkenen! Dat is veelzeggend.
Minister Schauvliege heeft WILOO voorafgaand aan haar besluiten ook niet willen ontvangen. Aan welke kant ze staat is duidelijk. Ook in andere dossiers kennen we haar als een minister die veel belangen verdedigt, maar niet deze van het milieu!

Wordt vervolgd!
 

Lamatransporteur back in town

23-sep-16 Het gebeurt niet vaak meer, zo om de drie à vier dagen,  dat we nog eens een vrachtvliegtuig zien in Oostende. Meestal is dat een Egyptair Cargo bonenbak uit Cairo. Gisteren schrokken we ons toch weer een hoedje. Na een maand afwezigheid is onze perruchen- en lamatransporteur op Libië (1) (2) (3) de Moldavische B747 ER-BAM (HQ Sharjah-VAE) weer eens geland. Merkwaardig want tegenwoordig opereert het toestel (na zijn EU TCO accreditatie?) voornamelijk uit Hahn Airport, zij het met wat nieuwe bestemmingen (o.a. Irak).
Leuk om weten is dat onze Moldavische vrienden blijkbaar zo'n 250 ton (Balkan)munitie hebben vervoerd ten behoeve van bepaalde rebellen in Syrië, zie... Dit alles in opdracht van onze goede 'vrienden' uit Saoedi-Arabië waar ook België graag wapens aan verkoopt. Triestig om vast te stellen, na 25 jaar is er nog niet veel veranderd.

 

Jetair schadelijk voor de gezondheid

17-sep-16 Wat Jetairfly (TUI) op andere luchthavens (Antwerpen, Charleroi) niet mag doen, doet ze in Oostende, nachtvluchten boven woonwijken! Afgelopen nacht waren er weer eens twee knallen (om 23u40 en 2u27 LT) in de slaapkamers  van veel omwonenden. En dit tijdens een weekend, zie figuur.
Jetair nachtvluchten verknallen wel vaker de nachtrust en bijgevolg ook de gezondheid van velen. Het bedrijf zet daarbij niet altijd de modernste toestellen in, vaak zijn het ingehuurde oudere versies 737's (G-RAJG, ...)!

 

Klachtenloket herrezen
6-sep-16 Na klacht van WILOO tegen de gebrekkige klachtenverwerking door de luchthaven, meldt de Vlaamse milieu-inspectie ons dat er vanaf 1 september jl. een spiksplinternieuw klachtenloket op de website van de luchthaven werd geïnstalleerd. U kunt er terecht voor al uw meldingen, hier...
Oefenvluchten zullen voortaan ook aangekondigd worden op de luchthavensite. Stuurt u ons a.u.b. uw ervaringen, en blijft u vooral klacht neer leggen! Wordt vervolgd.

 

Meer oefenvluchten...

17-aug-16 In tegenstelling tot de beweringen van Oostends burgervader Johan Vande Lanotte komen er nog meer oefenvluchten! Via de site van de stad Middelkerke vernemen we dat er volgende week woensdag 24 aug. '16 geoefend zal worden met een Fokker 100 en dat er dit jaar meer oefenellende komt, zie...
Oostendenaars worden blijkbaar niet (of verkeerd) geïnformeerd... Site Oostende???
 

Klachtenafhandeling een rommeltje
11-aug-16 Op 8 en 9 aug. jl. vroegen velen ons hoe klacht neer te leggen tegen de talrijke oefenvluchten. We gaven het emailadres klachtenbehandelaar@ost.aero door (zie lager). Helaas! Bij sommigen lukte het niet en kwam de klacht terug, soms na lange tijd. Anderen kregen dan weer geen enkele reactie en wachten nog steeds!
WILOO vroeg raad aan de Provinciale milieudienst. Die gaf een nieuw emailadres door. Helaas dat werkte ook niet. Een eveneens (vers) doorgegeven persoonlijk emailadres botst dan weer terug met de melding dat de klachtenbehandelaar met vakantie is. En dan houdt het blijkbaar op! Zo simpel is dat!

Ongelooflijk, en onvoorstelbaar hoe een klasse-I bedrijf zoals de luchthaven omgaat met klachten! Dit getuigt van geklungel, onwil, of laksheid? U mag zelf kiezen.
WILOO moet nu dus ook al klacht gaan indienen tegen het falen van de klachtenbus. Bij wie zoeken we uit.
Zodra we nieuws hebben komen we hier op terug. Wordt vervolgd.

 

Transaviaexport Airlines OUT
11-aug-16 Het Belarussische Transaviaexport Airlines, in juni jl. nog op bezoek in Oostende met een oude B747 vrachtbak en bommentransporteur (registratie EW-460TQ) (zie...), heeft een negatieve TCO-beslissing van EASA gekregen, zie... QC26 of geen QC26 daar ze we dus in ieder geval van af...
Thank you EASA.

 

Ook vandaag oefenvluchten

10-aug-16 Ondanks de beweringen per e-mail gisteren van onze Oostendse burgervader Johan Vande Lanotte, dat het afgelopen was met oefenvluchten deze maand, werd vandaag weer geoefend.
Weliswaar met een kleinere tweemotorige jet van het type Cessna 680A Citation Latitude (14 ton, geen beperkingen!) van de firma Netjets.
Netjets (1) is een grote wereldwijde firma voor vervoer van de happy 1% van deze wereld (naar offshore paradijzen?). Een happy few die minder belasting betaalt dan hun schoonmaaksters (dixit Warren Buffet, trouwens blijkbaar ook een aandeelhouder van de firma). Hun toestel met Portugees kenteken CS-LAT heeft vanmorgen een twaalftal circuits uitgevoerd boven onze hoofden.

Hierbij moet zo'n 12.000l kerosine verbrand zijn.
Of er deze maand niet meer nieuwe oefenvluchten komen is dan ook de vraag? Wat met de rest van het jaar?

Waarom nu zoveel oefenvluchten?
Dat heeft te maken met de malaise op de luchthaven, een luchthaven die ondanks alle cadeaus van de overheid zwaar verlieslatend is, ook na twee jaar Egis (zie figuur). Een uitbater die dan maar op alle manieren probeert wat activiteiten (om het even wat) te generen (is het ooit anders geweest?).
Momenteel komt er gemiddeld één vrachtvliegtuig om de twee dagen! De passagiersvluchten (een stuk of vier per dag) zijn bedroevend laag waardoor het absoluut onmogelijk is om deze grote infrastructuur (met al zijn personeel) rendabel te maken. Luchthavens met 20 à 30 maal zoveel omzet zijn niet rendabel!!!
Bijgevolg groeit het
gras ondertussen welig op de tarmac van de vrachtafdeling, raken overheidswachthuisjes overwoekerd,  staat een loods (gebouwd op kosten van de belastingen, €4 milj.) al jaaaaren leeg. Hierbij wat recente foto's, die zeggen meer dan duizend woorden (2), (3), (4), (5). We komen op deze feiten uitgebreid terug later dit jaar .
Dat de vele oefenvluchten wat (klein)geld in het zo goed als lege Egis laatje brengen verklaart dus e.e.a. Over de negatieve effecten van de oefenvluchten voor het lokaal toerisme in Oostende en Middelkerke wordt door de uitbater en vele anderen zedig gezwegen. In Middelkerke waren er de afgelopen dagen veel klachten, de stad stuurde een protestbrief de wereld in.

 

De terreur van de oefenvluchten

9-aug-16. De Oostendse luchthavenuitbater, het Franse EGIS, heeft blijkbaar midden het toeristische seizoen de poort van de Oostendse oefenvluchtenhel opengezet. De luchthavendirectie gaf gisteren toestemming voor niet minder dan 86 zogenaamde TOUCH&GO's met toestellen type B757 van de buitenlandse  maatschappijen CONDOR (Duitsland) en Thomas Cook AL (Ver. Koninkrijk). Firma's die wat ze in eigen land niet willen (of mogen doen) hier in onze mooie stad komen uitvoeren. Gisteren van 10u 's ochtends tot 23u 's avonds! Pers, Het Nieuwsblad, lees...
In het totaal werd meer dan 9 uur lang, gemiddeld om de 6,5 minuten, boven Oostende aangevlogen...
WILOO schat dat naast alle geluidsellende zo'n 150.000 liter kerosine werd verbrand en 4kg aan ultrafijn stof in de omgeving werd geloosd.
Meerdere omwonenden trokken bij ons aan de bel. Helaas is dit niet einde verhaal. Ook vandaag werd weer toestemming gegeven voor oefenvluchten... (nog tot 18u vandaag!)
En helaas krijgen we in ons protest geen steun van onze burgemeester Johan Vande Lanotte. In een reactie op een klacht meldde hij dat we dit gewoon moeten aanvaarden (lees...). Op zoek naar wat rust tijdens mooie vakantiezomerdagen kunt u beter Oostende verlaten volgens hem?

WILOO aanvaard dit uiteraard niet. Vorig jaar nog hebben we een wijziging van de veel te ruime oefenvluchtenregels in de actuele milieuvergunning gevraagd. De stad Oostende en de W-VL Deputatie hebben ons toen echter niet gesteund in de vraag om oefenvluchten met grote toestellen te verbieden (zie... en zie...). De procedure zit nu in beroep bij de Vlaamse Overheid bij minister van Omgeving Joke Schauvliege. Of daar veel heil te vinden zal zijn, is maar de vraag. Een procedure bij de Raad van State staat in de sterren geschreven.
WILOO geeft echter niet op. Steun ons door lid te worden en leg ook vooral klacht neer tegen de oefenvluchtenterreur bij klachtenbehandelaar@ost.aero en mail uw ongenoegen aan onze burgemeester via johan.vandelanotte@oostende.be. U kunt ook uw boosheid twitteren naar @Condor  en vragen waarom ze niet op geschiktere luchthavens oefenen, alsook twitteren naar @EASA en @Bulc_EU als EU-regelgevers met het verzoek om Europees op te treden. Van de lokale politiek kunnen we helaas weinig verwachten.

Ps. vroeger (onder minister Vervotte) waren oefenvluchten tijdens de blokperiodes en in de vakantiemaanden verboden. Dit werd allemaal afgeschaft om op deze armlastige luchthaven toch 'maar wat' activiteiten te hebben zonder dat het nut heeft voor onze lokale economie en werkgelegenheid.
Na klachten van omwonenden bij de burgemeester draait deze laatste blijkbaar bij? lees...
 

Brokkenbommentransporteur in Oostende

12-juni-16 Vannacht is om 3u10 lokale tijd (met veel herrie bij remmen en grondlawaai) vanuit zee een 28-jaar oude B742 registratie EW-460TQ van de Belarussische staatsmaatschappij Transaviaexport Airlines (TCO in behandeling) geland. Het toestel vervoerde eind vorig jaar 100 ton bommen voor de oorlog in Jemen en werd beschadigd aan een motor bij de landing op de Abha King Khalid Airbase (Z-W van Saoedi Arabië) zie...
Laatste keer dat het toestel In Oostende landde was in januari 2012 bij een tussenstop, het vloog toen voor de Saudi Arabian Airlines Cargo onder de registratie N783SA.
Vannacht verving het blijkbaar de gebruikelijke op Libië' opererende Moldavische  duiven- en peruchetransporteur B744 ER-BAM, die laatste staat al een tijdje stil in Sharjah (UAE). WILOO zal de nodige vragen stellen aan EASA het luchtvaartveiligheidsagentschap van de EU.
 

Oefenvluchten tijdens blokperiode!
6
-juni-16 Thomas Cook Airlines is vandaag niet te beroerd om tijdens een blokperiode te komen oefenen boven Oostende met een A320. Dit terwijl er perfecte luchthavens in de buurt zijn waar niemand gestoord wordt! Bijv. in Vatry (Fr), een veel betere locatie voor dit soort activiteiten.  De sector veegt weer eens zijn voeten aan het milieu... Ultra fijn stof, lawaai nabij een woonzone, het zal hun een zorg wezen.
We nemen Thomas Cook mee in ons voorliggend beroep bij de minister tegen de zo goed als onbeperkte mogelijkheden in Oostende om te trainen met grote toestellen.

 

Sluit luchthaven, plaats windmolens

10-mei-16 Uw EBOS-Spotman roept het al dertig jaar, doe iets zinvol met de 350 ha van het luchthaventerrein, het zwarte gat waar 3 à 4 vliegtuigen per dag landen bij een prijskaartje van €12 miljoen belastingsgeld als cadeausubsidie aan de TUI-massavermaakindustrie.
Eenzelfde roep in de (media)woestijn was vandaag te vinden in veel nieuwsberichten "Sluit luchthavens plaats windmolens" (veel goedkoper aan land en veel minder subsidies nodig). In De Standaard zie....
Komt het er ooit een reconversie? Helaas nee. Het meeste volk wil immers brood, voetbal en goedkope vliegreisjes en bijgevolg doet de lokale politiek... niets, ze zwijgt in alle talen, ook de groene. Na ons dan maar... le déluge en letterlijk (en rapper dan gedacht) de zondvloed.

Ps. spotman hoort de luchthavenlovers al reageren "en de weeeeerkgelegenheid dan". Tja, als dat het heilig criterium is, dan  moeten we weer de stoomtreinen en de kinderarbeid invoeren en bijv. de belastingparadijzen, met al hun adviseurs, consultants, notarissen, juristen, invesmentbankers, gewoon laten bestaan, allemaal goed voor de weeeeeerkgelegenheid. Of het ook goed voor de maatschappij is...

 

Negatief advies voor parking3
4-mei-16 Na het beroep van WILOO en een aantal omwonenden tegen het afleveren van een vergunning voor de aanleg van parking3 door het Oostendse stadsbestuur (zie...), gaf de West-Vlaamse provinciale stedenbouwkundig ambtenaar in zijn verslag een negatief advies voor het vergunnen van de werken! Gisteren werd alle partijen gehoord in het Provinciehuis Boeverbos. WILOO heeft haar bezwaren nogmaals duidelijk gemaakt. Ten laatste op 6 juni ’16 neemt de West-Vlaamse deputatie beslissing. Nadien kunnen omwonenden eventueel nog naar de “Raad voor Vergunningsbetwistingen”. Wordt vervolgd.

 

Jetair loost kerosine voor Oostende

2-mei-16 The happy few vertrok gisterenmorgen met de Jetairfly 'dreamliner' (B787 reg. OO-JDL) vanuit Brussel voor een vakantietje naar Cancun. Na het opstijgen ging het technisch mis (blijkbaar een probleem aan een vleugel).
Voor onze kust werd op 3 km hoogte beslist kerosine te lozen om het vliegtuiggewicht te verminderen nodig om te kunnen (nood)landen in Zaventem. De wind zat echter noord, bijgevolg was de kans groot dat het kankerverwekkende goedje boven onze kusthoofden neerdwarrelde (zie figuur).
Na wat getwitter (zie...) kreeg WILOO antwoord van de heer Haelemeesch van Jetair, alles was volgens 'de regels' verlopen en dik in orde. Hij antwoordde wel niet op de vraag hoeveel ton brandstof er werd uitgestrooid.

Als dat allemaal toch geen kwaad kan, waarom moeten kerosinelozingen dan boven zee, het kan dan het net zo goed om het even waar, bijv. ten noorden van Jabbeke om maar iets te zeggen? Blijkbaar is het toch niet zo onschuldig, maar waarom houdt men dan geen rekening met de windrichting???

 

Terug 'normale' toestand vanaf 2 mei?
1
-mei-16. Vanaf vandaag wordt het normaal weer een stuk rustiger gezien Zaventem bijna weer op volle kracht draait. Rustig zolang we geen zootje oefenvluchten te verwerken krijgen natuurlijk.
Jetair houdt wel zijn lawaaierigste toestel in Oostende, nl. een 24 jaar oude in het VK geregistreerde B743 met registratie G-RAJG. Het ding maakt evenveel lawaai als een vrachttoestel...

 

Jetairfly nu met twee B737's in training
27-apr-16. Lang weekend, beetje zon, mensen komen naar de kust. Wat krijgen ze op zaterdagmorgen... oefenvluchten van Jetairfly! En maar liefst met twee B737's ter zelfde tijd! Zo'n 30.000 liter kerosine werd vanmorgen verbrand. Boven een rommelmarkt in de wijk Stene-Dorp! Dit kan enkel in Oostende.

 

Hell of a night again
27-apr-16 Afgelopen nacht waren er niet minder dan negen nachtbewegingen (zie...), waaronder eentje boven Oostende met een landende B747 van het Moldavische AerotransCargo, die moest hier iets ophalen en vertrok weer om 1u 's nachts (voor het eerst, dank aan de QC26!). Ook een landende 46-jaar oude AN12, geregistreerd in de dictatuur van Belarus, moest zo nodig 's nachts landen in Oostende. Meteen ook enorm veel grondlawaai!!
En dan verder midden de nacht boven Oostende kregen we de dagelijkse portie Jetairfly-herrie, met aankomst 's nachts (ook boven Oostende) van (korte) vluchten uit... Amsterdam en Brussel (wat in Wallonië niet zou mogen!). De rest, een massa ochtendwekkers boven Middelkerke!
Men trekt zich niks aan van omwonenden...

Een klein lichtpuntje: alles samen zullen er alleen al in april  meer dan 100 nachtbewegingen zijn. Als dit zo doorgaat moet de luchthaven in juni 's nachts op slot! Dan kunnen we misschien eens met de vensters open slapen 's nachts!?
 

En opnieuw Jetair aan de training
26-apr-16 Ze doen het niet in Luik, ze doen het niet in Charleroi, ze doen het niet in Deurne, Jetairfly doet het enkel in Oostende. Terwijl oefenvluchten duizend keer beter op gepaste luchthavens (zoals Vatry FR.) kunnen waar er geen overlast is, werd vandaag weer trainingsgas gegeven boven Oostende woonwijken, scholen enz... (s)Thank you Jetairflysomewereplease...

 

Oostende vuilbak van Vlaanderen
18-apr-16
"En weer oefenvluchten met grote toestellen"

Niet enkel de Ieren komen hier hun ultrafijn stof en lawaai uitstorten, ook Jetairfly gooit vandaag alle remmen los en is deze morgen weer eens aan het oefenen boven stedelijk gebied. Dat doen ze graag in Oostende, hier kan en mag alles. Ook een C130 van het leger doet er een drie schepjes bovenop... Dat er ideale oefenluchthavens zijn op korte vliegafstand en zonder omwonenden daar trekt Jetairfly en de sector zich geen bal van aan.

"All in the Family"
Voor de lachende familie Brackx, de familie achter Jetairfly, was en is Oostende hun gesubsidieerd speeltuintje. Ze vindt er een goedkope met belastingsgeld gesponsorde vervoerfaciliterende luchthaven om hotelkamers (o.a. in corrupte landen zoals Turkije, Egypte, Marokko, Tunesië, enz.) door middel van lage transportkosten zoveel mogelijk te kunnen vullen. Jarenlang werd door bepaalde familieleden via allerlei Panamese constructies zo min mogelijk belasting betaald, zie...
Zijn er (nu) nog andere constructies in gebruik vraagt WILOO zich af. Er blijven immers fiscale paradijzen genoeg. Nederland, Ierland en België bijv. De Europese hypocrisie is enorm. We geven een 'gouden' tip... Delaware (VS) met absoluut bankgeheim (net als in België) en onaantastbaar!
The AirTravelTribe is onaanraakbaar. Kerosinetaks, BTW op tickets, accijnzen, CO2-taks, roetfilters, klimaatmaatregelen enz.? Niets daarvan, alles gratis voor een selecte club binnen de reissector en ten behoeve een kleine (vliegende) groep gelukkigen op deze wereld (4 pct),
En oh, wat springt de lokale journaille hier zeer zuinig mee om, hoe zou dat nu komen? Hierom...?

Enkel gewone mensen worden gemolken!

 

EU verbod voor Oekraïense AN12
12-apr-16 De 50-jaar oude Antonov-12  vliegendevrachtantiquiteiten van het Oekraïense UKRAINE AIR ALLIANCE  (ICAO UKL) worden uit het EU-luchtruim verbannen. Ze kunnen dan ook Oostende niet meer aanvliegen. We hadden ze (gelukkig) al maanden niet meer opgemerkt. Deze  vliegende schoorstenen (zie...) kregen geen Europese TCO-autorisatie (1).  Behalve UKL kreeg ook het in Luik opererende GLOBAL AFRICA AVIATION (GAA en ex-Avient) en het Pakistaanse AHS (AHS AIR INTERNATIONAL) geen groen licht. De TCO-aanvraag van onze Moldavische "duiven voor Libië" transporteur AEROTRANSCARGO, een firma met welgeteld één B-747 vrachttoestel (registratie ER-BAM  en geen Cessna-ke!!), is in behandeling. Het toestel wordt op sommige blogs beschreven als "ready for the scrapheap" (2) of "a scruffy old beast" (3).
Was het voor het aantrekken van deze firma's dat de luchthavendirectie QC37 vroeg.

 

L' affaire "Buelens en correctionnel" continue
11-apr-16 Vzw WILOO heeft zijn beste Frans bovengehaald en belde vandaag naar "le tribunal  correctionnel de Charleroi".
D' âpres nos info, 'l affaire se déroulera comme suite:
- 08 juin ‘16‘ instruction / déclaration des prévenues (inculpés).
- 16 novembre ’16: réquisitoire du parquet + plaidoirie des parties publiques.
 - 23 novembre ‘16: plaidoiries des inculpés + fixation de date de jugement
.
Begin 2017 valt dan (mischien) het vonnis in de zaak
61RC4010-09. Zie ook...
Wordt nog (lang) vervolgd (wedden!).

 

Ultrafijn stof taboe in de luchtvaart
7-apr-16 Vliegtuigen zijn bronnen van extreem veel ultrafijn stof. Dat werd weer eens duidelijk in een reportage van Zembla op de Nederlandse TV, zie... (vanaf 19:51 min.) België staat op Montenegro na op de laatste plaats qua luchtkwaliteit in Europa. Alleen al daarom is er absoluut geen plaats voor veel activiteit op de luchthaven van Oostende.

Zo goed als geen onderzoek naar ultrafijn stof gedaan, lees... 
Moet het personeel dat op en rond luchthavens werkt niet dringend beter geïnformeerd en beter beschermd worden? 

 

Strijd niet gestreden!

6-apr-16 Vandaag worden we weer eens aan de feiten herinnerd! De Oostendse luchthaven is voor de belastingbetaler, t.t.z. de gewone werkende mens (re. Panama!!), een zeer kostelijke, slapende vulkaan die af en toe uitbarst. De milieuvergunning biedt ons hiertegen onvoldoende bescherming.
Omwonenden die de jongste jaren in slaap gevallen waren, worden daar de jongste vlucht'rijke' tijd aan herinnerd.
Omdat het gevaar voor onze woon- en leefkwaliteit niet geweken is vragen we opnieuw steun voor de talrijke acties die in de WILOO (kerosine)vrije pipeline zitten. U kunt uw lidmaatschap hernieuwen of lid worden. Binnenkort stuurt WILOO allen die ons recent hielpen met bezwaar- en steunschriften hiervoor per post een nieuwsbrief met meer informatie.

 

Ellende houdt niet op
6-apr-16 Na de negen nachtbewegingen, ook vandaag weer volop trainingsvluchten met een A320 van het Ierse Aer Lingus. Houden ze in Ierland de lucht graag zuiver? Mogen ze daar niet oefenen? Is het in Oostende lekker goedkoop om geluids- en stankoverlast te produceren rond onze extreemgesubsidieerde luchthaven? Men zou het denken.
Klap op de vuurpijl, ook  een privéjet is aan het trainen vandaag!
Feit is dat hiermee meteen bewezen wordt dat de milieuvergunning veel te ruim is om de omwonenden te beschermen. We nemen dit mee in ons beroep bij de minister (1).
Uit de oude doos: Onder ex-minister van Volkgezondheid Inge Vervotte (CD&V 2004-07) en toen het Oostends CBS ons nog steunde, waren oefenvluchten tijdens de vakantieperiodes volledig verboden. Waar is ook de tijd (2002) dat Bart Tommelein (VLD) nog liberale uitspraken over de luchthaven deed (zie...), Steve Stevaert (SP.a) ons gunstig gezind was (zie..., zie...) en GROEN-Oostende ons nog steunde?

 

Ook nog eens oefenvluchten met A320!

4-apr-16 Alsof er vannacht nog niet genoeg herrie was, moest ook de dag er aan geloven. Alsof er, door de aanslag in Zaventem,  nog geen drukte genoeg was op de regionale luchthavens, kregen de omwonenden vandaag te maken met niet minder dan 22 Touch-and-Go's (zie...) met een A320 van Aer Lingus. Zoals zoveel in de sector is blijkbaar enkel het logo hier groen! Waarom niet oefenen op geschiktere locaties? Dat dit toegelaten wordt is onvoorstelbaar. Een oorlogsverklaring!?
Hallelujah, (Stene-)Oostende een 'woon'-zone?

 

HELL of a night

4-apr-16 Afgelopen nacht niet minder dan dertien nachtbewegingen van Jetair (zie...), waarvan vijf landingen midden de nacht boven de stad. Vijf keer werd een stofzuiger midden de nacht kort aangezet in onze slaapkamers.

Waarom krijgen Oostendenaars niet dezelfde bescherming als mensen in Charleroi of Deurne... een volledige nachtsluiting!?

 

WILOO in beroep bij de W-Vl. deputatie
4-maa-16 Samen met een aantal omwonenden is vzw WILOO in beroep gegaan tegen de aanleg van luchthavenparking-3 te Raversijde.  De aanvraag loopt al sinds juni 2015 maar de procedure moest hernomen worden wegen het ontbreken van een mobiliteitsstudie. Recent gaf stad Oostende een vergunning, hiertegen gaan we dus in beroep bij de Provincie. Zie ook (1) en (2).

 

Rechtszaak Buelens

18-feb-16 De rechtszaak Buelens (- De Groeve) i.v.m. vermeend gesjoemel met aanbestedingsopdrachten op de luchthaven van Charleroi (zie...) gaat verder. Blijkbaar moet er opnieuw gepleit worden. Mevr. De Groeve zou de reden voor de vertraging zijn. De datum voor “de vaststelling van een mogelijke datum voor nieuwe pleidooien” is nu 16 maart ‘16.

WILOO dacht dat de zaak “en déliberé” was t.t.z. dat de pleidooien afgesloten waren en er een vonnis ging vallen, niet dus. Misschien laat ook een van de “inculpés” een prejudiciële vraag stellen aan het EU hof, of "een Beaulieuke doen", ttz. met dure advocaten de zaak lang rekken... en nadien een klacht indienen tegen de Belg. staat wegens de lange duur en een schadevergoeding bekomen! Wie weet, stay tuned.
België is ook het land waar bankiers het land in gevaar brengen zonder persoonlijke gevolgen en waar enkel de onderkant van de samenleving wordt opgesloten terwijl witteboordencriminelen à la De Groeve daarentegen met behoud van blanco strafregister zich vrolijk vrij kunnen kopen , een echte rechtstaat.

 

Luchtvaartsprookjes 4.0
9
-feb-16 We zijn weer een luchtvaartsprookje rijker. Na de biokerosinebelofte uit frietolie en de aflaatcompensatietreurnis, komen er na 6 jaar gepraat (met gesloten deuren) binnen de ICAO (de V.N. van de luchtvaart) zogezegd 'strenge' normen voor emissies van vliegtuigen (1). De persnota van T&E, lees... Het doet ons denken aan de auto-industrie, ook die hield en houdt immer de pen van politici vast, het resultaat hebben we gezien.
De nieuwe vliegtuiguitstootnormen zullen bijgevolg geen moer helpen. De luchtvaart is net als de auto-industrie een heilige koe en betaalt ondertussen nog steeds geen enkele taks op brandstof, geen BTW op tickets, en het ontsnapte helemaal aan het klimaatakkoord in Parijs terwijl het Europese ETS-plan werd afgevoerd! Straks moet het ongelooflijk maar waar voldoen aan de normen van gisteren, 'logisch' wanneer de sector zichzelf mag regelen.
Is er hoop dat de immer groeiende luchtvaart (die naast CO2 ook in grote mate het andere schadelijke NOx-broeikasgas uitstoot) "echt" wordt aangepakt in de strijd tegen klimaatopwarming? Volgens sommigen komen er in september '16 tijdens de volgende algemene vergadering van de ICAO marktmechanismen op tafel om de CO2-uitstoot te doen verminderen en 't zal serieus zijn! Gelooft u het? Wij alvast niet. Het volk wil immers veel, ver en vooral goedkoop reizen, geen politieker zal hier zelfmoord plegen.  En het milieu? Het kreunt en zal verder verder blijven kreunen. Après nous le...

Ps. hoe zit het ook met de uitstoot van ultrafijnstof... is dit gemeten en opgenomen in de normen? Iemand een idee, geef een seintje aub.

 

WILOO in beroep bij Vlaamse regering
8
-feb-16 De West-Vlaamse deputatie heeft op 21 december 2015 de milieuvergunning van de luchthaven Oostende-Brugge gewijzigd, zie...
Deze wijzigingen werden toegekend op verzoek van vzw WILOO zelf m.b.t. de oefenvluchten en op verzoek van de luchthavendirectie m.b.t. de QC-voorwaarden.
Jammer genoeg stellen we vast dat WILOO te weinig gehoor kreeg voor een beperking van de oefenvluchten in Oostende. Enkel op zon- en feestdagen mag er nu niet meer geoefend worden, maar verder blijft er een zee aan ruimte voor grote toestellen (>6 ton) van zo’n 34.000 bewegingen. Met betrekking tot de oefenvluchten met kleine toestellen (<2 ton) worden nog steeds niet alle omwonenden van Vlaamse regionale luchthavens gelijk behandeld. Zo moeten in Deurne alle kleinere toestellen uitgerust zijn met een geluidsdemper, in Oostende niet. In Deurne is er verder een stelselmatig afbouw voorzien van het aantal toegelaten oefenvluchten met kleine vliegtuigen, in Oostende werd dit niet toegekend.
We stellen ook vast dat luchthavendirectie toelating kreeg om 180 keer per jaar ’ s nachts een (vracht)toestel met max. QC-waarde van 26 te laten landen of opstijgen boven een slapende stad. Dit is een behoorlijke stap achteruit. Tien jaar tijd kreeg de luchtvaartsector in Oostende om minder lawaaierige toestellen aan te trekken maar ze slaagde daar niet in. De deputatie er ging er in december vorig jaar blijkbaar mee akkoord om de bestaande QC-voorwaarden, die niet eens zo streng waren (QC12), weer af te bouwen. Wat Q26 betekent voor omwonenden illustreren we door middel van "een stofzuigermeting". Ter vergelijking kan men stellen dat de deputatie toestemming gaf om 180 keer per jaar, op een willekeurig moment ’s nachts, in de slaapkamers van duizenden mensen, onaangekondigd plots een stofzuiger gedurende twintig seconden op zijn zwaarste stand aan te zetten. Onze bewijsvoering hiervoor vindt u in het kort op...

 

WILOO info- en ontmoetingsavond
6-feb-16 Alle leden van WILOO alsook de vele mensen die WILOO  de afgelopen maanden steunden met een bezwaar- of steunschrift worden binnenkort persoonlijk met de post uitgenodigd voor een informatieavond over de stand van zaken in een aantal luchthavendossiers. Het bestuur van WILOO wil verder van de gelegenheid graag gebruik maken om, bij een babbeltje en een drankje, te luisteren naar wat er leeft bij de leden en de sympathisanten.
Deze contactavond is gepland op vrijdag 18 maart om 20u. De toegang is gratis (alsook een eerste drankje), inschrijven is wel verplicht. Zodra we zicht hebben op het aantal inschrijvers sturen we ten gepaste tijd de locatie door.
 

Uitspraak vooruitgeschoven
20-jan-16 (nog) Geen uitspraak in de rechtszaak over het vermeend gesjoemel met contracten op de luchthaven van Charleroi (BSCA)  door Oostends luchthavenbaas Marcel Buelens. Alle partijen werden gehoord afgelopen woensdag en de zaak met dossiernr. 61RC4010-09 komt nu opnieuw voor op 24 februari '16. Zie ook... Wordt het een zeer lang verhaal?

 

WILOO-bezwaar tegen een "sloopluchthaven"
20-jan-16 WILOO heeft een bezwaar ingediend tegen de plannen om op de luchthaven afgeschreven (stokoude) vliegtuigen boven onze hoofden te laten landen voor afbraak. Het betreft een klasse 1 vergunningsaanvraag (1) van het sloopbedrijf(je) vof Green Bird Aviation. Kan dit wel veilig gebeuren? Ons bezwaarschrift, lees...

Volgens de krant De Tijd gaat dit sloopje echter niet door maar staat er wel een nieuwe 'start up' "Aeronextlife" klaar in de startblokken goed voor, houdt u insjallah en goedgelovend stevig vast, niet minder dan 70 jobs. Wordt het straks ook weer, zoals tijdens de jaren '90, met volop oude troep te bewonderen, smullen voor bestofte spotters en luchthavenramptoeristen? Lees... Was daar QC37 voor nodig?
WILOO houdt het in de gaten! Niet boven onze hoofden!

 

 

 

 

Besluiten W-Vl. deputatie geen cadeaus!
23-dec-15 Het provinciebestuur heeft een beslissing genomen in verband met de twee aanvragen tot wijziging van de milieuvoorwaarden van de Oostends luchthaven, zie...
WILOO wacht de volledige teksten af. De kans dat we in beroep gaan is echter zeer groot! Onze persnota " Klein stapje vooruit, grote stap achteruit", lees...

 

Dagje vliegende Quads
15-dec-15 Wat boven Antwerpen niet mag komen we maar in Oostende doen. Vanmorgen was er een constant op en af vliegen van oefenvluchten met de DA42's OO-SFI en OO-SFA van een Antwerpse vliegschool. Om de vijf minuten het irritante geëtter-geluid (tot 80 dBA) van Antwerpse dieselmotoren boven scholen, studerende jongeren enz. In Oostende mag alles natuurlijk wat in Deurne niet mag!
Bijna 900 omwonenden tekenden ondertussen een steunschrift om hier een eind aan te maken, zie...

 

Uitspraak zaak Buelens op 20 januari '16
14-dec-15 In de 12de kamer van de correctionele rechtbank van Charleroi valt op 20 januari '16 de uitspraak in de zaak Buelens. De Oostendse luchthavenbaas is er aangeklaagd voor gesjoemel met aanbestedingen op de luchthaven van Charleroi (1) (2). De procedure met dossiernr. 61RC4010-09 is momenteel "en délibéré". Zie ook...
In haar bonnetjesaffaire (3) heeft ex-collega Edmée Degroeve zich ondertussen in beroep vrijgekocht. Zo gaat dat in België als men veel geld heeft...

Meer over het gerecht in Charleroi, lees...

 

Vier nachtbewegingen!
7-dec-15 Niet minder dan vier nachtbewegingen afgelopen nacht (1)! Twee met een 32 jaar oude Egyptair Cargo bonenbak (dringend een lading bonen ergens nodig?) en twee van Jetairfly. Veel omwonenden zaten weer eens recht in bed om 2u43. Probeer nadien maar weer eens in te slapen! Over het ellendige grondlawaai hebben we het dan nog niet gehad... Ook bij vertrek van de bonenbak veel herrie! M.a.w. meteen een bewijs dat QC12 niet veel voorstelt Laat staan QC37 straks!!!
Toppunt, alles had boven zee gekund en gemoeten, helaas "ze" hadden er weer geen zin in! Wat dat laatste betreft hebben we (tussentijds) nieuws van de "Federale Beroepscommissie voor toegang tot milieu-informatie" (openbaarheid van bestuur). Minister Galant (zie foto) weigert met een paar smoezen inzage in de door ons gevraagde Belgocontrol-data! Lees... De staat mag alles weten van de de burger maar omgekeerd hola! Onze rechtszaak (tegen 'onbekenden'?) moet bijgevolg nog even wachten. Maar geen nood we zetten door, wordt vervolgd, later meer.

 

Stop subsidies regionale luchthavens!

26-nov-15 In het programma "De Ochtend" op VRT Radio1  (1) kwam  vandaag het klimaatprobleem te sprake, daarbij de rol van de luchtvaart als ongelofelijke heilige koe, die nog steeds vrijgesteld is van eender welk taks (kerosine-, CO2-taks, BTW op tickets).
WILOO kaart al jaren de middenklasse snoepreisjessubsidie door middel van (o.a.) een absurde steun aan de Vlaamse regionale luchthavens aan. Steun op kosten van milieu, klimaat en belastingbetaler! Vandaag kreeg WILOO steun op Radio1 (beluister...) van niet minder dan Jos Delbeke doctor in de economie en chef klimaat van de Europese commissie. Hij is al meer dan 25 jaar de stille drijvende kracht achter de Europese klimaatonderhandelingen . Eindelijk eens iemand op de VRT die durft te zeggen waar bange politiekers bang voor zijn! Het volledige radio-item (2). Toemaatje, luchtvaartsprookjes...

 

822  keer steun voor rem op oefenvluchten
"Preus lik fjirtig"
14-nov-15 Het doet ons deugd, opnieuw een krachtig signaal van de omwonenden. Zo'n 800 mensen tekenden onlangs een steunschrift met betrekking tot onze vraag aan het provinciebestuur voor een rem op de oefenvluchten (zie ook...)! Tijdens de hoorzitting gisteren van de West-Vlaamse provinciale milieuvergunningscommissie werden deze brieven overhandigd aan de commissievoorzitter. Eind dit jaar volgt een beslissing van de West-Vlaams

e deputatie. Nadien kunnen we eventueel nog in beroep.

Ps. indien nodig strijden we tot bij het Europees hof. En dit voor een gelijke behandeling van alle omwonenden rond (zeer nabije) luchthavens en bijgevolg voor gelijke rechten op een faire bescherming van de woonkwaliteit in heel Vlaanderen!

 

Zoals verwacht
 "Het stond in de sterren geschreven"
28-okt-15 Het advies van de stad Oostende rond
de vraag om 's nachts weer lawaaierigere (en dus ook oudere) toestellen (tot QC37) toe te laten is positief. Omwonenden moeten maar dikkere oordopjes insteken. Het college van burgemeester en schepen heeft het signaal van zo'n 1200  omwonenden zonder gene gewoon genegeerd. Al onze argumenten (zie...) werden gewoon van tafel geveegd!
Klaarblijkelijk is de luchthaven  van 'zeer groot' maatschappelijk nut!? Of zou het advies eerder politiekpopulistisch geïnspireerd zijn, u mag driemaal raden!
To likeable to fail...

De volgende stap in de procedure ligt op provinciaal niveau. Er komt een hoorzitting van de provinciale milieuvergunningscommissie op vrijdag 13 november '15. Nadien volgt een besluit van de West-Vlaamse Deputatie, maar ook die is zeer waarschijnlijk al in (dezelfde) kannen en kruiken. Nadien kan WILOO nog in beroep. Wordt bijgevolg vervolgd, stay tuned.

Ps. Gisteren zagen en hoorden we (met een enorme knal) het vertrek van een B747 vrachtbak versie 200, zowat de oudste nog vliegende B747-versie (de  meeste hiervan zijn afgebroken of liggen in de mottenballen). Het toestel onder Wit-Russisch toezicht met registratie EW-445TQ is het enige dergelijke toestel van de firma. Het betrof een "duiven-, paarden, parkieten- en kippenvlucht" naar Libië. De vrachtvlootvernieuwing slaat duidelijk weer toe in Oostende. Na een Peruviaanse DC8 die maanden stil stond, een stokoude Egyptische A300F die in Mogadishu crashte,  gisteren een B742 uit de motteballen... wat gaan we straks met Q37 nog meer zien?  En hoe veilig is het allemaal?
 

WILOO vraagt wijziging milieuvergunning
25-okt-15 Net als de LEM (de Franse private luchthavenuitbater) heeft ook WILOO een wijziging van de milieuvergunning voor de Oostendse luchthaven gevraagd. Onze vraag betreft test- en oefenvluchten boven woonwijken, scholen, winkelcentra, duin en strand, en toeristische- en natuurgevoelige gebieden! Een bezorgdheid die al jarenlang op onze agenda staat en steeds op de steun van de Oostendse Milieu- en Natuurraad en de stad Oostende kon rekenen.
Bent u akkoord dat er minstens een “gelijk speelveld” en gelijke bescherming voor alle luchthavenomwonenden in Vlaanderen moet komen, steun dan ons verzoek aan het Provinciebestuur. U kunt het document hier  downloaden (1). Nadien kunt u een steunschrift ingevuld en ondertekend in een van de brievenbussen van onze bestuursleden stoppen. Samen sterk!
 

Lone activist aan het werk?
24-okt-15 Een aantal omwonenden vonden vandaag een merkwaardig anoniem miniatuurpamflet (1) ter grootte van een naamkaartje in hun brievenbus. Los van de vraag of er enige waarheid achter de boodschap zit, werkt WILOO nooit anoniem. Bijgevolg is deze actie een privé-initiatief en niet eentje van WILOO!

 

CEO luchthaven onder vuur
18-okt-15 De zaak van het vermeend gesjoemel met contracten op de luchthaven van Charleroi (BSCA)  door Oostends luchthavenbaas Marcel Buelens tijdens een vorig leven (zie...), komt woensdagmorgen 21 oktober 2015 voor op de correctionele rechtbank van Charleroi, 12de kamer, 1ste verdiep, 9uur.
Boer Buelens (*) heeft echter meer bezorgdheden.  Zijn Oostends LEM-metje blaakt verre van gezondheid. De verliezen van de "LEM (Luchthaven Exploitatie Maatschappij) Oostende-Brugge NV" stapelen zich op. WILOO dook even de jaarverslagen 2014 in, lees...

(*) hij noemt WILOO een bende 'zielepoten' vandaar...

 

Nachtrust en toerisme bedreigd?

17-okt-15 Missen we iets? Is er een aanslag op omwonenden van de Oostendse luchthaven en ons toerisme in voorbereiding? Worden er duistere politieke spelletjes gespeeld? Eerst kwam er de aanvraag voor de wijziging van de  milieuvergunning van de Oostendse luchthaven. Op vrijdag 16 okt. '15 lazen we dit interview met federaal minister voor mobiliteit Galant in "Le Soir" lees..., daarin "Pour les vols de nuit, c’est surtout la tranche 6-7 qui dérange (in Brussel nvdr). Or, l’aéroport de Liège est spécialisé pour les vols de nuit. On pourrait aussi développer l’aéroport d’Ostende. Cela fait partie d’une réflexion globale".
Omwonenden alertheid is geboden, steun WILOO! Laat deze ramp niet gebeuren.

 

Luchtvaartfanaten starten perverse petitie

16-okt-15 Naar aanleiding van bezwaarschriftactie tegen het verhogen van de toegelaten nachtelijke geluidspieken werd er een bizarre "tegen-petitie" gestart door de club der luchtvaartfanaten. Een petitie  nota bene "Voor meer nachtvluchten in Oostende". Daarmee bewijzen ze eerst en vooral helemaal niet op de hoogte te zijn van de feiten, de LEM-aanvraag gaat nl. niet over het aantal nachtvluchten! Bovendien zijn heel veel mensen die de petitie  tekenen blijkbaar ook geen betrokken inwoner en (bijgevolg ook juridisch) helemaal geen partij in deze milieuaanvraag. Velen zijn bovendien anoniem. Het lijkt het ons ook behoorlijk persvers om de gezondheid van anderen moedwillig te willen schaden. Immers allerlei wetenschappelijk studies bevestigen de nadelige gezondheidseffecten van nachtvluchten, vooral op luchthavens met hoge geluidspieken, dicht bij woonzones, zoals die van Oostende. Wil men nu niet enkel hogere pieken 's nacht, maar ook nog veel meer pieken?
De petitie is eigenlijk te zot voor woorden. Hoe pervers en asociaal (vaak uit louter eigen vermaak) kunnen luchtvaartfanaten zijn? Ons mensbeeld moet helaas weer iets bijgesteld!
Niets makkelijker natuurlijk dan op de emo-goten van het web vrijblijvende acties te starten!

 

Egyptische vrachtbak crasht in Somalië

13-okt-15In Oostende vertrokken stokoud Egyptisch vrachttoestel crasht in Somalië”

Het 34 jaar oud Egyptisch vrachtvliegtuig met registratie SU-BMZ, een A300F van de maatschappij Tristar Air, is gisterenavond om 19u30 gecrasht nabij Mogadishu (Somalië) (1). Gelukkig zonder ernstig gewonden en in onbewoond gebied. Het toestel was dezelfde dag ’s nachts geland in Oostende en hier om 6u50 weer vertrokken (zie...). Waarom het toestel in Mogadishu wou landen op een gesloten luchthaven is onduidelijk. Blijkbaar had het technische problemen.

Tristar Air, een maatschappij met slecht één toestel, heeft niet zo’n beste reputatie (2). Het is precies het soort maatschappijen dat nog af en toe nog naar Oostende komt (zoals ook de Moldavische B747 van de firma Aerotransport) waar WILOO bang voor is. Ze doen ons denken aan oude Oostendse tijden waar humanitaire en wapenvluchten vaak vermengd werden...

WILOO zal de Europese autoriteiten (EASA/SAFA) nogmaals aanschrijven en om strenge controles vragen.

Op een luchthaven zoals Oostende, dicht bij scholen, campings, winkelcentra en woonwijken, kunnen enkel de veiligste toestellen toegelaten worden. Behoud van QC12 (zie hieronder) kan daarbij (een beetje) helpen, maar is helaas nog veel te hoog.

 

Meer dan duizend bezwaarschriften!
8-okt-15 Meer dan duizend bezwaarschriften tegen de gevraagde wijziging (1) van de milieuvoorwaarden van de Oostendse luchthaven werden vandaag door WILOO binnengebracht op het stadhuis van Oostende (2). Een enorm succes en een zeer krachtig signaal dat er niet aan de nachtrust moet gemorreld worden! Ons WILOO-bezwaarschrift en teven ontkrachting van "de sprookjes van Buelens" leest u hier, een aanrader...
Ondanks de melding  in de formele aankondiging (3) van de aanvraag dat de Oostendse burgemeester Johan Vande Lanotte, tijdens de periode van het openbaar bezoek, mondeling kon geïnformeerd worden (zie figuur), weigerde deze een gesprek met ons aan te gaan (na verzoek per e-mail, zie...). Dinsdag jl. probeerden we dan maar (tijdens zijn wekelijkse persontmoeting) een kort gesprek te kunnen hebben. Drie minuten van zijn tijd en een luisterend oor als burgervader vroegen we. Maar het kon niet. De deuren bleven gesloten.  Dat belooft niet veel goeds voor het advies dat de stad straks in deze zaak zal geven. Het signaal van duizend inwoners gaat, ongelooflijk maar waar, zeer waarschijnlijk in de prullenmand. Alles voor de heilige koe Luchthaven Oostende?

Het uiteindelijke aantal ingediende bezwaren op vrijdag 9 oktober '15 bedroeg 1173!

 

Loods MK Airlines straks 8 jaar leeg...

7-okt-15 Het is al weer tien jaar geleden dat een eerste (en enige) loods op apron1 werd gebouwd (voor het ter ziele gegaan MK Airlines). Het koste een paar miljoen euro aan de belastingbetaler en staat straks 8 jaar leeg. Duizend jobs werden beloofd. Ook Apron1 heeft  fortuinen gekost (€50 milj.) (en kost nog steeds veel geld),het ligt er al jaren verlaten bij. Hoeveel geld moet er nog verspild worden vooraleer...

 

Bezwaarschriften stromen toe
29-sept-15 Honderden bezwaarschriften tegen de wijziging van de milieuvoorwaarden stromen momenteel toe. Dankt aan allen voor hun steun aan WILOO. Zij die nog geen document hebben opgestuurd of binnengebracht, kunnen dat nog tot 9 oktober. Ondertussen gaat onze actie door.
Omwonenden zijn niet dom, ze willen hun nachtrust en veiligheid niet aangetast zien!

 

EGIS liegt dat de pannen er af vliegen
6-sept-15 Op het Focus TV journaal van 4 september '15 verklaarde EGIS CEO Marcel Buelens dat Oostende de strengste QC-regels heeft (beluister...). Dat is een flagrante leugen. Ook zijn bewering dat QC12 ANA (Luik) belet om terug te keren naar Oostende (in het Laatste nieuws) klopt aan geen kanten. Bij Focus krijgen we geen recht van antwoord!
11-sept-15
Uit De Zeewacht van 11 sept '15 zie... daarin Buelens: "ik ben voor strenge normen en voor QC12. WILOO reactie:  ja... "maar nu even (tien jaar) niet"! ... een grap zeker?
QC12 is voor WILOO bovendien helemaal geen strenge norm. In Zaventem is 's nachts een maximum QC8 toegelaten, terwijl andere regionale luchthavens volledig gesloten zijn! Wat Charleroi niet belet om 6 miljoen passagiers te halen. En ja, Luik is 24h open... maar daar heeft men hele wijken afgebroken en zeer zwaar en veel (ook ons) belastinggeld geïnvesteerd. Waarom wil men toch steeds op een artificiële manier in ons postzegelland een zinloze overbodige vrachtluchthaven, waar geen markt voor is, in stand houden? En moet dit ten koste van milieu en verspilling van menselijk en maatschappelijk kapitaal? Voor WILOO mag het beetje vracht van Oostende gerust naar Luik, die luchthaven is er echt voor geschikt. Waar is ook de (economische) logica die verder kijkt dan de eigen vierkante cm? (NVA?) Waar zit de politiek? Vast in het populisme? Stuur ons uw mening.

Ps. Er zijn geen klachten... goed zo, houden zo, of wil Buelens meer klachten dan? Die zullen bij QC37 zeker exploderen, wees 'gerust'.

 

Jetair vliegt met de lawaaierigste (OO-CAN)

1-sep-15 Uit metingen van WILOO blijkt dat de Jetair Boeing 738 met registratie OO-CAN (14 jaar oud) bij opstijgen gemiddeld bijna 5 dB lawaaieriger is dan een gelijkwaardig A320 Airbus toestel van de firma Freebird (vijf à tien jaar jonger)! (1) Het Jetair toestel maakt bij opstijgen evenveel lawaai als drie Freebird A320 toestellen (terzelfder tijd). Wat auditief wordt waargenomen als een zo goed als verdubbeling van het lawaai! Kan aan de piloten liggen, maar wij zouden zeggen Jetair buy local, buy Airbus! De OO-CAN is momenteel in Oostende gestationeerd en opereert vaak in de vroege, late en nachtelijke uurtjes! Dank u Jetair. Het officiële geluidsmeetnetwerk zou onze stelling kunnen onderbouwen, helaas het werkt zo gebrekkig (zie hieronder)!

 

Aviapartner weg uit vracht (op Schiphol)
31
-juli-15 Het webmagazine "CargoForwarder" meldt dat Aviapartner op Schiphol zijn vrachtafdeling heeft verkocht, de Brusselse activiteiten zitten daar (voorlopig) niet bij,  lees... Aviapartner zit in zeer slechte financiële papieren en wil zich nu concentreren op passagiers. Het bericht haalde weinig Belgische pers behalve de webeditie van "De Tijd", zie...  Aviapartner publiceert geen jaarverslagen meer! Ook "Aviapartner Ostend" niet (zie...). Dat kan allemaal in België... Financiële problemen doen bij WILOO ook weer veiligheidsbelletjes afgaan. Hoe Aviapartner in Oostende actief kan blijven met slechts 0,7 vrachtvlucht per dag (juli '15) is voor ons een groot raadsel, tenzij ze er ook hier binnenkort de stekker uit trekken. Wat trouwens heel verstandig zou zijn.

 

Parking 3, procedure moet hernomen

31-juli-15 Samen met een tiental omwonenden uit Raversijde heeft WILOO bezwaar (bekijk...) aangetekend tegen de vraag voor aanleg van een derde parking. Resultaat is dat de procedure moet hernomen worden en de zaak vertraging oploopt. Dit omdat geen mobiliteitsstudie werd gemaakt! WILOO zal alles doen om omwonenden te steunen bij verdere procedures tegen dit gedrocht. Zie ook hieronder.


Stokoude C130 crasht in Medan, Oostende?
30
-juni-15 Een stokoud  militair vrachttoestel type C130 (bouwjaar 1961!) is vandaag in Medan (Indonesië ) gecrasht pal in een woonwijk (1) (2). Het aantal doden is voorlopig onbekend maar zeker meer dan honderd. De luchthaven van Medan ligt net als die van Oostende absurd dicht bij een stad.
Ook in Oostende worden we recent  (we hadden hoop er definitief van verlost te zijn, helaas...), dank zij de nieuwe uitbater EGIS, weer geconfronteerd met stokoude vrachtbakken. Vandaag stegen er maar liefst twee roetbrakende 50 jaar oude Antonov-12 en één Antonov-24 museumstukken (van waarschijnlijk rond de 40 jaar) boven de stad op! Deze ex-Oostblok-toestellen vliegen waarschijnlijk, gezien hun "
zero hull value" met goedkope verzekering en een eveneens goedkope bemanning, voor een prikje, vandaar...

We mogen er niet aan denken dat het in Oostende, met zijn scholen, woonwijken, shoppingcentra, Seveso-gebied, enz., ook eens fout gaat met dergelijke afgeschreven vliegende antiquiteiten. We zullen de Belgische en Europese autoriteiten nogmaals aanschrijven, wijzen op hun verantwoordelijkheid en hun vragen om dergelijke toestellen niet langer toe te laten. De zo goed als papieren SAFA-inspectie vertrouwen wij in deze niet!

Ps. Op 11 juni '15 na 23u00 steeg de UR-CAK, een stokoude (50 jaar) AN-12 met QC>12,  op boven Oostende! Dit was een flagrante overtreding van de milieuvergunning. Eens te meer bewijs dat de luchthavendirectie zich aan geen regels stoort (net als rond oefenvluchten tijdens weekends). Na klacht van WILOO heeft de milieu-inspectie beloofd op te treden. Wordt vervolgd.

 

Is de Belg een Nederlander?
29-juni-15 Huisje isoleren, warmtepompje er bij, zonnepanelen op 't dak, af en toe vleesloos en verder een Cambiootje, maar dan... is de Belg net een Nederlander als het op luchtvaart aankomt? Lees...
En verder, waarom ontsnapt de luchtvaart aan alle taksen, krijgt het zoveel subsidies en wordt zijn uitstoot verdoezeld met een politieke sluier zo groot als de Andromedanevel? Bang voor politieke zelfmoord (ook GROEN?)?

 

Parking 3 ramp voor omwonenden

28-juni-15 Het openbaar onderzoek is gestart. Op het stadhuis van Oostende liggen de plannen voor de aanleg van een derde luchthavenparking. Die komt er vlak naast een woonwijk en een kinderspeelplaats op het aangrenzende luchthavenbeton in Raversijde. Veel inwoners van Raversijde wisten van niks. Aangrenzende buren werden niet eens op de hoogte gebracht en moesten het stellen met een bordje aan het eind van Schoolstraat!

Nochtans krijgen ze straks heel wat stank en lawaai te verwerken. Bedenk dat de nieuwe Barcelona- en (veel) Jetairvluchten starten in de zeer vroege en eindigen in de zeer late uurtjes! Weer eens bewijs dat omwonenden een "categorie négligeable" of gewoon "collateral damage" zijn waar geen rekening mee wordt gehouden! Ook komt er een nieuwe afgesloten toegangsweg langs het laatste huis in de Schoolstraat en de speelplaats.

WILOO roept  de omwonenden op om bezwaar aan te tekenen. Dit kan nog tot 10 juli '15. We willen ze ook (financieel en met raadsman steunen bij procedures (tot en met de Raad voor Vergunningsbetwistingen)! We zullen ze hierover individueel informeren.
Schijnbaar zijn de werken tijdens het openbaar onderzoek reeds gestart (1) (2)!? Wordt onderzocht.

 

WILOO lidgeld 2015

12-juni-15 Vandaag ontvangen honderden WILOO-leden een uitnodiging in de brievenbus om het lidgeld te vernieuwen. We danken de zeer trouwe leden voor de jarenlange grote steun.

 

De ondraaglijke stilte van... allen
"Egyptair buiten, SISI-bonen lusten we niet!"
21-mei-15 Zowat elke dag komt een vrachtvliegtuig van de Eyptische staatmaatschappij Egyptair Cargo boontjes lossen in Oostende. De boontjes zijn (soms) biologisch helaas hangen ze figuurlijk vol bloed. De Egyptische Sisi-militaire-dictatuur is een van het gewelddadigste  regimes in Afrika, het moordt en verkracht op ongeziene schaal!. Getuige hiervan weer een rapport, nu van Amnesty Int., lees...
Dat een amorele  luchthavendirectie naar Cairo vloog om deze maatschappij van de Egyptische militaire kleptocratie in Oostende te houden, valt nog te begrijpen, dat (arbeiders)vakbonden nog bonen willen lossen niet. WILOO roept op tot een volledige boycot. Koop geen enkele Egyptische boon meer. Wij krijgen ze niet door de keel! En verder is luchtvrachtverkeer van groenten en fruit een ecologische ramp en zeker niet duurzaam.
Ps.  H
et bloedige Egyptische regime, niet te beroerd om zelfs maar de meest onschuldige betoger neer te knallen zie..., heeft recent straaljagers van Frankrijk gekregen. Westerse hypocrisie ten top...
Ps. gaat u verder nog vrolijk op vakantie naar...?

Nachtlawaai neemt weer toe

13-mei-15 Afgelopen nacht waren er niet minder dan zes nachtelijke bewegingen. Een ervan, de landing boven Oostende van een ATR42 toestel uit Praag, maakte enorm veel lawaai, zo'n 60dBA in onze meetkamer (met alles dicht), zie... Dat had gezien de zwakke wind, kunnen vermeden worden.
Mensen die bij het mooie weer van de afgelopen dagen (gezond) met open vensters willen slapen, waren er vannacht (100% zeker) weer eens aan voor de moeite.
Vermits het om een overtreding van het AIP gaat, heeft WILOO alvast klacht neergelegd bij de BCAA, lees... Dat is echter niet het enige, even geduld, stay tuned.
 

Plannen(tjes) EGIS voorgesteld

2-mei-15 "Kleine krentjes in een dikke subsidiepap!"
Met een ietwat slaapverwekkende PowerPoint tijdens het jongste OLO (overlegcomité luchthaven Oostende) van maandag 30 april '15 presenteerde de nieuwe luchthaven CEO de heer Marcel Buelens de (zeer bescheiden) EGIS-plannen voor de toekomst. Er komen wat shuttlebusjes om de "hopelijk"  verwachte Catalanen (marktstudies?) rechtstreeks bij hun hotel (in Brugge en Gent) af te zetten, er komt parkeerruimte bij op het eigen luchthaventerrein, er komt een winkeltje met goedkope spullen aan luchtzijde, de Cockpitbar krijgt een ander kleedje, er wordt nog eens een poging gedaan om de "General Aviation" elitevliegtuigjes uit le Touquet naar Oostende te krijgen, en dat is het zo'n beetje.
Er wordt natuurlijk ook veel onderhandeld (waar hebben we dat nog gehoord) met luchtvaartmaatschappijen en misschien zit er ook een lijntje naar het Verenigd Koninkrijk in (met kleine toestellen weliswaar want de lokale markt is zeer klein).
Oh ja, ook wil mr. Buelens van de luchthaven een "oud-vliegtuig" kerkhof maken voor het slopen van afgeschreven toestellen en de recuperatie van vliegtuigonderdelen en oude metalen. Een tiental vliegtuigen zouden per jaar afgebroken worden (opm.: hopelijk kunnen de oude bakken veilig landen en liefst vanuit zee, er kan misschien begonnen worden met de Peruviaanse DC8 OB-2059-P die al bijna zeven maanden roerloos staat te roesten!?).
Vette beulingpot lijkt het WILOO allemaal niet. Toch moet het voor EGIS, gezien de continue enorme subsidiestroom vanuit de Vlaamse Overheid, hiermee wel uit te zingen zijn voor een paar jaar? WILOO schat de opbrengst van de afbraakactiviteiten op zo'n €200.000. Alvast genoeg om de kosten van de stickers op de bussen in Barcelona te betalen. Of de kostendekkingsgraad van de uitbating met dit alles boven de 20% komt is een andere en meteen "de grote vraag".

De heer Buelens beloofde verder om van de luchthaven geen trainingslocatie voor grote vliegtuigen te maken, iets wat WILOO zeer nauw in het oog houdt en waarvoor we binnenkort (o.a.) onze petitie-acties (her)starten.
Ps. Voor alle activiteiten (in tegenstelling tot Deurne zie...) werden vergunningen aangevraagd. Zodra we die ingekeken hebben komen we met meer nieuws.

 

Manston's mooie plannen!?

1-mei-15 In Manston is de uitbater van de (reeds gesloten) luchthaven K.I.A. (Kent Int. Airport)  reeds een stapje verder. Plannen liggen voor om van het luchthaventerrein iets moois te maken. Zo'n 4000 jobs worden beloofd! Dat gelooft natuurlijk geen kat, maar het ziet er wel leuk uit, zie pers...
Nu wachten tot EGIS er in Oostende de brui aangeeft.

Bloemen nu ook met zeevracht
26-apr-15 "Uw spotman zegt het met bloemen"
Luchtvracht krijgt er voor het bloemenvervoer uit Afrika een grote concurrent bij (1). Vanaf deze zomer gaat veilingbedrijf Floraholland met rederij Maersk een eerste commerciële reeferdienst exploiteren. De containerdienst voor snijbloemen uit dit vaargebied is een mondiale primeur en wordt opgezet tussen de zeehavens van Mombassa (Kenia) via Salalah (Oman) naar Antwerpen.
M.a.w. nog meer concurrentie voor 'onze' overbodige vrachtluchthaven, die eigenlijk een Z.Z.G. (zeer zwaar gesubsidieerd-bedrijf) "Luchthaven Oostende-Jetair", een BGVFO (bijna-gratis-vervoer-faciliterende-onderneming) ter vulling van  TUI-en-andere-hotelkamers, is geworden. Zo glijdt ook Vlaanderen van een maak-industriële samenleving verder door naar een vermaak-toeristische. Of daarmee de toekomst verzekerd (en het milieu gered) is? Duurzame samenleving? Het feestje zal duren tot... halleluja!
Uw spotman.

 

En weer oefenvluchten, nu op zaterdag
25-apr-15 En weer een niet regelbevestigende 'uitzondering', de zoveelste. Zaterdagnamiddag werd met een zeer lawaaierige B-757 registratie HB-JJE van het Equatoriaal Congolese ECAir bijna twee uur lang "
sans-gêne" geoefend boven Oostende (en Leffinge en Middelkerke). Dit in strijd met het eigen huisreglement.  Gooi dat (AIP) reglement gewoon in de prullenbak en wees eerlijk mr. Buelens!
Het toestel kwam uit Parijs en had evengoed in het omwonenden-vrije Vatry (Reims) kunnen oefenen. Hoeveel lawaai en miljoen-vrachtbak-equivalenten ultrafijn stof kregen we nu weer cadeau in onze wijken? Petitie komt er aan!

 

EU doet Charleroi Airport betalen
23-apr-15 BSCA de uitbater van de luchthaven van Charleroi moet van de Europese commissie €15 miljoen per jaar betalen aan SOWAER (1) voor gebruik het gebruik van de luchthaveninfrastructuur (2). "L'aéroport de Charleroi en recours contre l'Europe" (3).
Het is is wachten wat de commissie doet met het contract van de Vlaamse Overheid met het Franse EGIS projects SA de nieuwe luchthavenuitbater in Oostende. In de prullenbak zeer waarschijnlijk, immers overduidelijk veel te veel staatsteun! Zie ook...

 

(ook) Barcelona is toeristen zat...
23-apr-15 In Oostende staan alle bobo's achter de nieuwe Jetair Barcelonalijn. De verzamelde samenvallende markten (politiek-, MNO-toerisme- en mediamarkt) bezetelden een half vliegtuig op de eerste vlucht, moet er nog een tekeningetje gemaakt worden? Ondertussen is Barcelona de toeristen zat... (1) en (2)

 

Kerosinetaks(shift) nu en zeer snel a.u.b.!!!

22-apr-15 Het milieu kreunt onder de verbranding van fossiele brandstoffen en toch gaan we door met alle remmen los. Ook in Oostende moet bijv. meer gevlogen worden (zonder evenwel een cent taks op brandstof te betalen!) Driekwart van de fossiele brandstoffen moet absoluut onder de grond blijven (1) stellen 17 topwetenschappers, lees hun statement... en teken hun petitie.
In Oostende promoot men het vliegverkeer!
Doet ons een beetje denken aan een boek van Jared M. Diamond 10 jaar terug met titel "Collapse", over hoe mensen hun gedrag en beschavingen hun cultuur niet kunnen veranderen, en ten onder gaan, zie...
Greenwashing genoeg daarentegen.

 

"Avondje" Zaventem

21-apr-15 "Steeds zieker door lawaai" (zie hieronder) was nog niet koud of omwonenden werden vier uur lang (17-21 uur) geterroriseerd met oefenvluchten van Jetairfly. Totaal onnodig gezien dit kan zonder overlast op nabije luchthavens zoals bijv. die van Vatry (Reims). Zo'n 27 ton kerosine werd vanavond verbrand met de nodige uitstoot van ultrafijn stof (zie ook...).
In Oostende staan er geen (reële) beperkingen op oefenvluchten in de milieuvergunning. Minister Schauvliege houdt immer de boot af. WILOO komt binnenkort met een campagne.

 

Steeds zieker door lawaai

21-apr-15 In onze dolgedraaide Twitter-maatschappij steeds meer autos, steeds meer gekke buitenseizoengroenten of fruit uit gekke hongerlanden. Meer, meer, meer van-alles-nu-meteen en natuurlijk ook veel meer toerisme en vakantievliegreizen. Resultaat ook meer lawaai en ziektes... Leve de oneindige groei zonder grenzen!

 

28 kleine camionnetjes! Toen waren ze...

15-apr-15 Nee dit is geen verhaal van Agatha Christie maar staat in de online krant Inwest "Slechts 28 camions vracht via Ostend Airport" lees... We zouden, Mao in gedachte, zeggen "Laat  (ook die) honderd stemmige bloemen bloeien". Als dat maar goed afloopt.

 

Geluidsmeetnetwerk Oostende krakkemikkig

3-apr-15 Nee dit is jammer genoeg geen aprilgrap, het in 2002 op de luchthaven geïnstalleerde geluidsmeetnetwerk werkt belabberd. Nadat de Vlaamse Overheid WILOO eerst inzage weigerde in de geluidsdatarecords konden we d.m.v. het Vlaams decreet openbaarheid van bestuur toch, weliswaar met veel vertraging, over bepaalde data beschikken (in pdf(!) formaat, zie...). Na vergelijking met onze eigen metingen voor het eerste halfjaar '13 bij landingen boven Oostende kwamen we tot de ontstellende vaststelling dat het peperdure officiële meetnet zeer weinig meet, zie overzicht... Het officiële netwerk mat een tachtigtal grote toestellen, zie... WILOO zo'n 360, zie...! De voorwaarden in de milieuvergunning worden met een gebrekkig werkend systeem bijgevolg niet erg serieus genomen. Wiloo heeft hiervan melding gemaakt bij de Vlaamse milieu-inspectie.
Normaal wordt het netwerk onderhouden door een privéfirma die de gegevens doorspeelt aan de Universiteit Leuven voor de controle op de berekening van de jaarlijkse geluidscontouren. Merkwaardig dat de universiteit hier mee akkoord gaat?
Hoe zit het ook in Deurne en Zaventem? Hopelijk beter dan in Oostende. Wie is verantwoordelijk voor de goede werking, de overheid of de Privé? We zoeken het uit. Wordt vervolgd...

 

Duiven ontsnapt!

1-apr-15 Vanochtend zijn op de luchthaven van Oostende een aantal jonge Limburgse duiven uit de peperdure nesten van topspeler korte afstand de heer Kalsas Jnikov  uit Scherpenheuvel en bestemd voor de 'alternatieve' Libische LDD-regering (niet te verwarren met Lijst Dedecker) "Libya (Democratic) Dawn" in Tripoli, ontsnapt. De Moldavische B747 de ER-BAM die reeds gisteren moest vertrokken zijn, heeft hierdoor een enorme vertraging opgelopen. Boze tongen beweren dat de officiële Libische regering uit Tobroek hier achter zit en via een bepaalde, aan de NATO gelieerde GSA (Geheim Secreet Agent) op de luchthaven, sommige kooien heeft opengezet (zie foto). De naam Kapman Freebird circuleert. Andere boze tongen, het kerofiele REPLO voluit het "Rassemblement Extrémiste Pour Liberation 'd Ostende (de WILOO)", verwijzen dan weer richting onze vereniging! Dit slaat uiteraard als tang op een varken.
De beestjes worden normaal hoog "opgeleid" ter plaatse en gebruikt in een alternatief NSA-CIA-onafluisterbaar en drone proof korte afstand interstammencommunicatienetwerk.
In de wandelgangen vernamen we dat er straks ook duivenvluchten naar Jemen gepland zijn. Wie meer over Jemen wil weten luistert best naar deze Jemen expert, een dame zeer naar ons hart met een zeldzaam geluid in de huidige geframede gekooide media, bekijkluister vooral het einde van het interview...  Uw spotman. Vrolijk Pasen!

 

Nooit rendabel, telkens gered met cadeaus
8-maa-15 Niet alleen in Vlaanderen wordt er uitzichtloos belastingsgeld in bodemloze luchthavenputten gegooid, in Groningen kunnen ze er ook wat van...

Luchthaven Oostende krijgt nog meer cadeaus natuurlijk, o.a. gratis luchtverkeersleiding.
En de lokale vakantieganger? Die ziet het allemaal wel zitten, stapt zonder veel te betalen vrolijk en goedkoop de vliegkisten in. Mensen die niet met de vlieger op vakantie (kunnen) gaan, betalen in feite voor deze tripjes. Een transfers van arm naar rijk... Ook het milieu bloedt door deze omgekeerde taksshift! Geen taks op kerosine (ook binnenlands niet), geen BTW op...

 

En weer oefenvluchten, nu op zondag

8-maa-15 En weer waren er tijdens het weekend trainingsvluchten met een B737 van Jetair. Op een zondagmorgen nota bene. Tekenend voor de arrogantie Jetairfly, en de zwakte van de politiek!  Moet er nog ultrafijn stof zijn? Zie ook...

 

WILOO got mail
5-maa-15 Na wat aandringen ontving WILOO kopie van een e-mail verstuurd op 9 sept. '14 door de Europese Commissie (DG Competitie) aan de Vlaamse regering in verband met de prenotificatie van de contracten voor privatisering van de Oostendse luchthaven (oef, een hele mond vol). Deze e-mail veroorzaakte eind vorig jaar wat commotie in het Vlaams Parlement (commissie mobiliteit, zie...). Uit de mail blijkt duidelijk dat er niet enkel sprake is van staatsteun ('t zal wel zijn), maar belangrijker nog, dat het belang van de nabijheid van andere luchthavens de doorslaggevende factor zal worden in de eindbeslissing. Het kan niet anders, voor wie het hele dossier kent, dat de uitbatingsconcessie met EGIS straks wordt afgeschoten. Wedden? Zie ook (1) en het "jaarverslag spotman 2014" (
2).
Ps. De EU Commissie weigerde kopie van bewuste e-mail, Vlaanderen niet!?

 

Nieuwe lading (duiven?) voor Libië
5-maa-15 De Keulen-uitzondering (zie... hieronder) was blijkbaar een echte uitzondering en niet van het type oefenvluchten-uitzondering, dat zijn uitzonderingen die regel zijn in bepaalde kantoren... (zie ook hieronder). Begrijpt u het nog? Nee? Laat vallen?
Het zit zo, 'onze' luchthaven (en niet Keulen) had afgelopen dagen bij "de vlucht op Libië", de door uw spotman duivenvlucht genoemd, toch wel weer prijs zeker (zie ook hieronder)! De one and only Moldavische B747 ER-BAM, van het dapperste  volk der Oost-Europeanen (of goedkoopste?) en enige die nog op Libië durft te vliegen, landde weer getrouw in Oostende, dit keer vanuit Misrata. Maar wel na een spannend en een spectaculair ommetje rond Italië, om dan gisteren met een nieuwe lading voor de clan "Libyan Down", de "alternatieve" tweede Libische 'regering', richting Tripoli, met lokale luchthaven "Mitiga", te vertrekken, waar het gelukkig tijdig vertrok... immers een paar uur later werd die luchthaven door de officiële regering, zetelend in Tobroek... gebombardeerd (1), kwestie van de aangekondigde VN-vredesbesprekingen goed voor te bereiden, of was het een mislukte poging om nu eindelijk eens die Moldavische B747 te pakken te krijgen? Volgt u nog? Nee? Uw spotman legt het weer eens uit, zie...

 

Kosten(niet)dekkingsprocentjes
4-maa-15 De kostendekkingsgraad van de luchthaven bedroeg in 2013 30% (1). Na het vertrek van de grootste vrachtklant zal dat in 2014, even schatten, zo'n 18% geworden zijn. Dat is lager dan die van openbaar vervoersmaatschappij "De Lijn" (22%). "De Lijn", die zorgt voor zeer noodzakelijke publieke dienstverlening met (ecologisch verantwoord) binnenlands vervoer van schoolkinderen, ouderen, kansarmere bevolking, moet dit jaar drie procent bezuinigen  (€34 milj.). De luchthaven, die (een paar) zeer milieuonvriendelijk (+ korte vluchten) luxe-buitenlandse-vakantie-strandreisjes faciliteert naar Spanje, krijgt 25% (€2,5 milj.) bij!

 

Aviapartner jaarverslag 2013?
28-feb-15 De Vlaamse belastingbetaler stak vorig jaar mei 200.000 euro in (vracht)afhandelaar "Aviapartner Ostend", een cadeautje van minister Hilde Crevits (1). Het meest recente jaarverslag gaat over 2012 (totaal verlies €800.000 bij een negatief eigen vermogen van €0,5 milj.) (2). In 2014 vertrok hoofdklant ANA en 70 procent van de Oostendse vracht richting Luik. In 2015 vertrok aasgierfonds 3i met gescheurde broek uit Aviapartner en kwam HIG Capital als hoofdaandeelhouder aan de joystick. Mogen we a.u.b. de jaarverslagen 2013 en ook 2014 gepubliceerd zien, en liefst met de snelheid van een "Piper"! Is er iets te verbergen?

 

Eén uit de honderd!
24-feb-15 Oh wicked Willie... academisch klimaatscepticus liet zich zwaar betalen door fossiele brandstofsector ($1,5 milj.) en blijkt eigenlijk een... luchtvaartingenieur, dat helpt lees...
One of the world's most prominent scientific figures to be sceptical about climate change has admitted to being paid more than $1.5m in the past decade by major US oil and coal companies. see...

 

WILOO antwoordt UNIZO

23-feb-15 Naar aanleiding van onze persnota "Nog steeds veel te veel korte vluchten", zie hieronder of lees..., ontvingen we een reactie per e-mail van de voorzitter van UNIZO W-Vl,  de heer Frederik Serruys. WILOO heeft hierop op zijn beurt geantwoord. Lees de beide teksten hier... Laat uw reacties (en vooral argumenten) komen!

 

En weer Jetair-oefenvluchten op zaterdag
"Een dagje Zaventem!"
21-feb-15 Op een paar 100 km van Brussel in Vatry (Reims Fr.) ligt een voor de luchtvaart prachtig oefenterrein, met zo goed als geen omwonenden. Jetair kiest liever voor Oostende, een van het toerisme afhankelijke stad, om te komen trainen met een B733 en daarbij weer eens (op zaterdag!) veel lawaai en fijn stof rond te strooien! Hun verklaring dat mensen de oefende B737 graag boven hun huizen zien vliegen getuigt van een wereldvreemdheid en vooral van veel arrogantie. Op de armlastige "heilige koe luchthaven" zijn uitzonderingen blijkbaar de regel..., is Jetair baas en gelden enkel commerciële belangen. Zie ook... 
Persnota "Wat baten reglement en bril..."
lees...

 

Oefenvluchten immer een probleem
18-feb-15 Veel oefenvluchten vandaag met kleine en grote toestellen, dat belooft voor onze lente- en zomerrust. In de milieuvergunning staat niets m.b.t. trainingsvluchten. WILOO heeft een (nieuw) onderhoud met Vlaams minister voor leefmilieu Joke Schauvliege gevraagd. Voorlopig is het wachten op toezegging.
Indien geen reactie (her)starten we onze actie "rust in de tuin!"

 

(Vredes)duiven voor Libië?
16-feb-15 Libië is een totale puinhoop, iedereen schiet er op iedereen, nergens vliegt men er nog op, behalve vanuit Oostende, lees...

Update 18-feb-15 We hoorden het vanmorgen donderen in Keulen, daar is tot onze verassing de Pakistaanse B742 AP-BKS geland en niet in Oostende. De Moldavische B744 ER-BAM vertrok dan weer, een dagje later dan verwacht, uit Oostende richting "Libyan Dawn", meer in  lees...

 

Nog steeds te veel korte vluchten!
9-feb-15 Er zijn nog steeds veel te veel korte vluchten in Oostende. WILOO vraagt de betrokken firma’s om nu eens “echte” groene daden te voegen bij hun vele groene woorden en deze vluchten ofwel te compenseren ofwel te stoppen. Het Oostendse Jetairfly in 't speciaal vragen we, in het kader van “lang leven in Oostende(*), om de korte vluchten zo vlug mogelijk te stoppen, of om ze minstens afdoende te compenseren. Onze persnota, lees...
Zie ook...
12-feb-15 Voor de vlucht van vandaag donderdag 12 feb. '15 naar Tenerife zijn er niet minder dan drie korte bewegingen nodig. Een B737 werd gisterenavond  leeg uit Brussel ingevlogen. Deze neemt vanmorgen wat passagiers mee uit Oostende, vliegt dan naar Luik om ook daar wat passagiers op te pikken en brengt vanavond wat passagiers terug uit Luik...  Dit noodzaakt een extra verstoken van zo'n 5000 liter kerosine met een uitstoot van 12 ton CO2. Bijna 1 ha bos zou ter compensatie moeten aangelegd worden! Tijdens de eerste 12 dagen van februari waren in Oostende dertig procent korte vluchten van Jetair. WILOO blijft er op hameren dat een overbodige luchthaven zoals deze van Oostende kost wat kost in stand willen houden een absolute verspilling en verkeerd inzetten van mensen en middelen is. Er moet dringend  naar alternatieven gekeken worden!

Wat is de meter?
7-feb-15 Eindelijk, 't is er, van ebos-spotman, vers van de pers,
't
jaaroverzicht 2014 lees...

Jetair alle (oefen)remmen los op zaterdag
31-jan-15 Jetairfly (1) doet wat ze wil in Oostende, dat wisten we reeds door de stunt met "Tom Waes" boven Oostende in 2011 (2) Vandaag wordt ondanks een verbod op de oefenvluchten deftig getraind met een B737 boven onze hoofden. Dat werd eventjes geregeld... Zo'n 23 touch & go's werden gemaakt. Ook boven Middelkerke zie...

Jetairfly heeft blijkbaar weinig op met de omwonenden en milieu, want waarom niet oefenen in Reims, daar woont niemand in de buurt.
Dank ook vandaag aan Jetair voor het vele ultrafijn stof (zie ook hieronder) in onze wijken, en bij deze meer in het algemeen voor de grote verspilling van energie en uitstoot van CO2 door hun talrijke korte vluchten!
WILOO persmededeling, lees...
Pers, De Zeewacht, lees... KvW-VL, lees...
Antwoord kabinet (luchthaven doet wat ze wilt), lees...

 

Zijn zee, zijn strand, zijn... 'ultrafijn stof'

16-jan-15 TNO (NL) toont aan dat één verkeersvliegtuig bij het opstijgen per seconde evenveel ultrafijn stof uitstoot als één miljoen vrachtwagens (1) bij elkaar . Ultrafijn stof bestaat uit hele kleine deeltjes die diep in het lichaam binnen dringen en kanker, longziekten en hart- en vaatziekten kunnen veroorzaken. Voor de studie van TNO zie... 
Daarom geen plaats voor een internationale luchthaven vlak naast onze stad!
 

Prettige feestdagen en (veel) stille nachten!
25-dec-14, WILOO wenst iedereen prettige feestdagen en een goede jaarwisseling toe! Moge 2015 vooral veel stille nachten, weinig sport- oefen- heli- en andere vliegherrie en weinig kerosinestank betekenen.

Nog 6 keer slapen en dan QC12!

 

Europese knipperlichten aan!

28-nov-14 Alle Europese knipperlichten met betrekking tot het uitbatingscontract met EGIS staan aan. Dat bleek gisteren tijdens een debat in Vlaams parlement. Het hele LOM-LEM huis en het contract met EGIS staan op de helling.
Een en ander betekent bijgevolg nog jaren van onzekerheid (voor potentiële investeerders). Trekt EGIS er volgend jaar weer uit?

Minister Weyts (NVA) legt Europa naast zich neer. De durf om te veranderen en een zinloze luchthaven om te spitten durft hij niet aan. Dat laatste kost teveel stemmen, immers het volk wil speeltjes... en hij stemmetjes. De Tijd, lees... Zie ook...

Handelingen... Youtube...

 

Egis opnieuw in het Vlaams parlement
22-nov-14 Is Egis nu "echt" van start??? Een mens zou beginnen twijfelen. Er werd een nieuw logo(tje) geplaatst op de luchthavensite, Marcel Buelens staat er vermeld als CEO maar verder staan de ambtenaren/managers er nog steeds bij met hun Vlaamse emailadres...!? 't Doet een beetje goedkoop aan (1). Wil Egis er straks zo vlug mogelijk weer uit zonder veel kosten te hebben gemaakt?
Op de website van het Vlaams parlement vinden we echter:

Commissie Mobiliteit donderdag 27 november '14 vanaf 14u

"Regionale luchthavens

In juli 2013 kende de Vlaamse Regering de exploitatie van de regionale luchthavens Oostende en Deurne toe aan de Franse groep Egis. Europa maakt echter bezwaren tegen het opsplitsen van het beheer van de luchthavens in een tweeledige structuur. Egis had vanaf 1 september de luchthaven van Oostende moeten uitbaten, maar dat is nog steeds niet het geval, met mogelijk financiële verliezen tot gevolg. Waarom wordt er getalmd? Wat zal minister Ben Weyts doen om dit op te lossen? Wat is de timing? Vragen van Johan Verstreken, John Crombez en Björn Rzoska."

Kan nog leuk worden donderdag... Wie gaat er mee?

 

Museumstuk aan de ketting

22-nov-14 Hilarisch! De aangekondigde vernieuwer (zie...) kwam (uiteindelijk), vloog één keer... en werd blijkbaar aan de ketting gelegd! Het 46-jaar oude "piece de resistance" staat ondertussen al meer dan een maand te roesten in de zilte lucht. We proberen uit te zoeken waarom, maar de stilte is enorm. Scheurtjes in de "main spar"? Misschien kan de Peruviaan in de ex-MK-loods gestopt worden? Die staat ook al bijna zeven jaar te verkrotten...
Het is niet enkel de ketting van de DC-8 die rammelt, deze hele luchthaven rammelt aan alle  kanten. Moest het ons niet zo'n bom kosten we konden er hartelijk om lachen.

 

Vluchten naar de kalifaten gaan door!

22-nov-14 Ongelooflijk maar waar, de vluchten naar de oorlogvoerende islamitische kalifaten van (het niet verenigde) Libië gaan immer door. Tussen 11 en 14 november waren er twee vluchten met een ouwe Pakistaanse B747. Stel dat die naar de "Islamitische Staat" (IS) zouden vliegen... Maar ja "commercie" heeft niets met ethiek te maken, money & and oil stupid. Zie ook...
Ps. Zouden de Waalse FN-wapens daar nog goed werken? De vluchtelingen worden later opgevangen?

 

Vierde wijziging milieuvergunning

12-nov-14 Besparingen. In plaats van bepaalde afvoerputjes te verbinden d.m.v. nieuwe riolen naar één afsluitpunt (verplichte uitvoering tegen eind '15 uit de milieuvergunning) worden ze straks van een individuele afsluiting voorzien. Hopelijk zijn de putjes dan nog groot genoeg om olie of kerosine op te vangen in geval van calamiteit. Kostprijs nieuwe uitvoering is 'slechts' zes miljoen euro i.p.v. 16 miljoen euro.
Wij hebben wel meer ideeën om serieus te besparen, een volledige nachtsluiting bijvoorbeeld. U kunt bezwaar aantekenen tegen deze vierde wijziging van de milieuvergunning zie...

 

WILOO and Airplane Flight Manuals
2-nov-14 Twice WILOO was refused  access to Airplane Flight Manuals (AFM) (noise data related => QC) by the Flemish government. The commission of appeal dealing with the Flemish Transparency Decree recently decided we have the right to see the documents! For the third time we have written a letter  to the government (see...) asking for copies of certain AFM's. The Flemish government now has 40 days to deliver them, if not done we'll ask the commission to execute their decision.

5-nov-14 The copies of AFM documents of the five freighters arrived yesterday. We are now still in need of the 2013 data of the airport's noise measuring system. This was promised by the end of the year. Then we can take the next step, EASA.

 

Vracht oktober '14: rebelse vluchten!?
2-nov-14 Het totaal aantal vrachtvluchten bedroeg afgelopen maand elf stuks waarvan één vlucht met het Peruviaanse museumstuk OB-2059-P. Vorig jaar oktober waren er nog 53. Egyptair die als enige vaste klant (een beetje) overblijft zakte ook door de knieën (van 17 naar 7 vluchten...). Een generieke puinhoop.
Los van deze klassieke instorting werd ons oog vooral (weer) getroffen door twee merkwaardige vluchten met een ouwe Pakistaanse   B747 (reg. AP-BKS) heen en terug naar Misrata (Libië). Libië is een land in totale stammenoorlog (1). Misrata werd bezet door rebellen die ook de hoofdstad veroverden en daar de regering naar Tobroek verdreven. Stel dat er vanuit Oostende vluchten op "IS-bezette" gebieden zou zijn! WILOO heeft veldwerkers gevraag de zaak te bekijken. Een aantal "VN Lybia Panel experts" werd aangeschreven.
Parlementaire vragen brengen waarschijnlijk (weer) geen licht,
"Raison d' état" weetjewel weetjeniet...? Toch hebben we ook daar initiatieven  genomen. Wordt vervolgd.

 

Gouverneur Decaluwé pro luchthavenafbraak
23-ok-14 Goed en slecht nieuws uit het Boeverbos. West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé is nu ook de WILOO-idee genegen voor een totale reconversie en herbestemming van de Oostendse luchthaven, zie... Eindelijk is "de onmogelijkheid van" en "de zinloosheid van" een luchthaven vlak naast een stad doorgedrongen op hoog niveau (rest ons Ben W. te overtuigen).
Jammer genoeg wil Carl er meteen een nieuwe bouwen in zee (moet die ook volgebouwd?). En droomt hij verder van West-Vlaanderen als een (soort Rotterdamse of Antwerpse) logistieke poort voor miljoenen Chinese containers vol prularia! Met alle fijn stof en vastlopende mobiliteit er bij? Here help ons.
Zee- en luchtvrachthaven "in zee"? We zagen ooit een mooi voorstel gepresenteerd. Uit de ouwe doos het eindwerk van Bram Steelandt (2007), bekijk...  Maar is dit betaalbaar, zinvol, ecologisch, verstandig,  gezien al die andere luchthavens in de buurt!? Of worden die ook de zee op gestuurd?
En tenslotte Carl, enkel vracht? Zonder passagiersvrachtbakken is er geen vrachtsymbiose mogelijk... dus... kan niet!
 

Sociale balansen 2013 ontvangen

19-ok-14 Via het decreet op de openbaarheid ontving WILOO (wat we allemaal niet moeten doen om aan normale info te komen) de sociale balansen 2013 luchthaven Oostende (normaal zit dat in het jaarverslag). U kunt ze hier lezen... At your service!

 

Museumstuk dan toch gearriveerd!
19-ok-14 Het Peruviaans vliegend stukje historisch mechaniek met nummerplaat OB-2059-P is dan toch met 14 dagen vertraging in Oostende gearriveerd. Haar eerste vlucht was heen en terug richting ebola-land. Hopelijk is het luchthavenpersoneel voor de afhandeling van het toestel goed geïnstrueerd en wordt ook de bemanning goed gevolgd en de temperatuur regelmatig gemeten? Zo niet dan kan dit toestel wel eens een cadeautje uit Afrika meebrengen? WILOO houdt het toestel goed in het oog. Onze vragen m.b.t. veiligheid, controles enz. richting ... + ... liggen al klaar.

 

QC12 in zicht
12-okt-14 Het jaar loopt op zijn laatste benen en hierdoor komt na tien jaar eindelijk de (naar onze smaak nog steeds veel te hoge) QC12 limiet (1) uit de milieuvergunning in zicht. Een toestel zoals de Pakistaanse B747 (versie 200) AP-BKS, recent nog in Oostende, mag dan helemaal niet meer landen of opstijgen 's nachts. Recentere versies B747 worden gedeeltelijk 's nachts geweerd, idem voor de stokoude Russische "flying chimneys" AN12 toestellen. Goed nieuws voor de omwonenden.

Omdat WILOO twijfelt aan de juistheid van sommige door de directie berekende QC's hebben we van een aantal toestellen kopie gevraagd van specifieke pagina's uit de boorddocumenten m.b.t. de gecertificeerde geluidsniveaus. Dit is nodig om individuele QC-waarden te kunnen berekenen. De Vlaamse overheid weigert echter inzage! WILOO heeft dan maar voor de tweede maal beroep aangetekend via het decreet op de openbaarheid (voor het eerste besluit beroepscommissie zie...). Indien nodig stappen we naar de rechter.
Ps.
Een volledige nachtsluiting blijft natuurlijk ons einddoel.


Vracht september 2014 "onberekenbaar"
9-okt-14 Er is geen touw aan te knopen, onze rekenmachines crashen telkens we proberen uit te zoeken hoe de vrachttonnagevork thans aan de steel zit. We dachten het op orde te hebben voor de maand augustus door passagiersvaliezen, sajokossen en pannenkoeken mee te tellen (we kwamen mooi op 15 kg/passagier). Helaas m.b.t. de afgelopen maand klopt het weer niet. Het enige feit dat nu zeker is betreft de allerlaatste overgebleven vaste luchthavenklant Egyptair, die zakte met 30 %. En ook, een detailtje, dat de vrachtluchthaven "total useless" is. Moet er nog zand zijn?
Ps. Het kan zijn dat de directie weer een paar ton zoek of vergeten is, of dat we (in tegenstelling tot bijv. in de jaarboeken Deurne) onvoldoende zicht hebben op de
"luchtvracht over de weg"
(*).
Wie helpt ons? De wijze van tellen vind je hier...

(*) Houdt in dat “luchtvracht” op een vrachtwagen wordt geladen in de ene luchthaven en over de weg wordt vervoerd naar een andere luchthaven om daar te worden gelost en te worden “ingeklaard”. Dit zijn vaak goederen met een T1-status d.w.z. goederen uit derde landen, andere dan EU-lidstaten, waarvoor de invoerrechten en de BTW nog moeten worden geïnd.

 

'Vernieuwing' hangt (weer eens) in de lucht!
5-okt-14 Juicht vrienden der luchthaven. Een nieuwe vrachtoperatie op Oostende is gestart. Volgens de krant De Tijd moet de lancering met een DC8 (!!!) de luchthaven redden, lees...! Indien het klopt (het toestel is al twee dagen over tijd), voorspelt ook WILOO meteen een enorm (kassa)succes en een airport revival.
DC8-toestellen zijn zeer zeldzaam geworden, het zijn echte vliegende museumstukken. De toeloop met vliegtuigspotters en spektakelzoekers in de Belair-cafetaria zal dan ook enorm zijn. Iedere "take off" wordt een belevenis onder luid gejuich.
Snel, Marcel, integreer in uw businessplan meteen een grootse viering van "Het halve-eeuwfeest van de DC8". Festivalnaam "Ostend-Tomorrow-Airportland" (OTA). Tijd dringt, het toestel is zo'n 46 jaar. Grijp nu uw kans Marcel. Na afloop kan het ter plaatste ook meteen (proper) gesloopt worden, past binnen de reeds bestaande plannen! Snel, snel, een unieke kans.

9-okt-14 Het blijft lang wachten op het aangekondigde vliegend en stokoud stukje mechaniek (een van de allerlaatste actieve DC8'en) met Peruviaanse nummerplaat "OB-2059-P" en "zero hull value" (goedkope verzekering, vandaar...). Het doel van de operatie is ondertussen duidelijk, zie... WC-rollen en scheergerief voor onze luchtmacht en voor de vrienden van "The coalition of the willing". Volgens goede bronnen zou het toestel momenteel in Fujairah staan. A 'new' ACE is born? We kijken in elk geval uit naar de eventuele komst van de fam. Leach, als die de kantoordeuren maar goed sluiten alvorens... Herinnert ons een beetje aan de vernieuwing van 10 jaar geleden, uit de goeie ouwe doos...
Oh, nog één tip voor de spotters, pas op in Fujairah, wie daar nog maar een kijker uit de tas haalt, wordt om te beginnen stante pede 4 weken in den bak gedraaid, zoals die Nederlanders een tijdje terug! Opgepast ook in buurland Saoedi-Arabië, daar wordt je voor minder dan verrekijken, vliegtuigspotten en andere tovenarij gewoon "onthoofd" zie...! De Saudiërs zijn echter onze grote vrienden in de strijd tegen 'het enige echte platbombardeerbare grote kwaad' nl. "IS". De ene hakker is blijkbaar de andere niet in Westerse ogen. Voor 'vrienden' knijpen we graag een oogje dicht niet. Misschien is deze vriendschap dan wel te gebruiken wanneer je als spotter opgepakt wordt, en ontsnap je met 50 stokslagen? Of beter nog, zeg dat je "van IS" bent, immers enkel mensen- en vrouwenrechtenactivisten worden in de golfstaten opgepakt en behandeld! Doe je best.
Ondergetekende "Uw Spotman".

 

TRANSARMS announces new site

5-okt-14 As of today a new website is on line see...

 

EU beslist over staatsteun aan luchtvaart
2-okt-14 De EU heeft na 12 jaar eindelijk beslist in zeven dossiers m.b.t. staatssteun aan luchthavens en luchtvaartmaatschappijen (1)! Luchthaven Charleroi BSCA moet €6 milj. euro teruggeven aan het Waals Gewest. Steun ontvangen, via SOWAER het investeringsvehikel van Wallonië, voor het gebruik van de luchthaven (een soort LOM). Het principe waarop de EU beslist (sinds april '14) of staatssteun al of niet gerechtvaardigd is, luidt  “dat de overheid bij investeringen moet handelen als zou een privé investeerder doen” (a concession fee which is not too low compared to what a private operator would have required).
Vertaald naar het contract tussen de Vlaamse Overheid en EGIS m.b.t. de (k)luchthaven van Oostende kan het niet anders zijn dat ook deze overeenkomst (wanneer start ze eens???) volledig zal sneuvelen. Immers: meer overheidssteun na privatiseringen door minister Hilde Crevits (*) (CD&V)  (2) (3) (4), geen concessievergoeding eerste jaar, gratis veiligheidsdiensten, geen serieus geloofwaardig businessplan, geen zicht op enige normale inkomsten, ook niet op lange termijn (Ryanair besliste onlangs niet naar Oostende te komen (5), de toekomst voor de zuiver vrachtluchtvaart is donkerrood...) enz. enz.
De situatie in Oostende is dan ook (commercieel) een compleet lachertje geworden waarbij de belastingbetaler (meer en meer) blijft  ophoesten. Ondertussen wordt door de Vlaamse Overheid op onderwijs bezuinigd (!!) terwijl meer dan honderd ambtenaren op Ostend-Bruges Airport een statutair beschutte werkplaats krijgen. Om wat te doen!? Om (heel af en toe) wat diensterverlening te geven aan hobbyvliegers en aan gemiddeld "twee dagelijkse  goedkope, gesubsidieerde Spanje-strand&citytrip-vluchtjes" voor rijkere pensionado's uit de regio? d' Jezus... en daarvoor ook nog eens 330 ha in beslag nemen! Kan men echt niks beters bedenken?

(*) Rijdt momenteel met 3de duurste dienstwagen rond, €1800/maand, ecoscore: 59!

 

Bout opnieuw in beeld

28-sep-14 BBC4 brengt morgen een stukje geschiedenis in beeld. Het brengt ons meteen terug in ouwe tijden. Victor dopte zijn boontjes ook in Oostende, zie...

 

Vracht augustus '14 probleënigmatisch
12-sep-14 De mythisch-religieuze mirakelen zoals de merkwaardige vermenigvuldiging van de broden (of was het vissen?) ligt reeds lang achter ons, toch gebeuren er nog elke dag wonderen. Afgelopen maand was er op onze 'regionale economisch motor' oftewel ons Plopsaluchthavenland zowaar 662 ton vracht. En dit met slecht 2 Egyptairkes + 2 AN12-jes. Zelfs zonder kerosine krijg je daar in 664 jaar geen 664 ton in! Bijgevolg zit WILOO met een probleem. Sommigen opperen dat misschien de valiezen van reizigers gewogen en meegeteld worden (ook de sjakossen?) of de cateringpannenkoeken van Jetairfly in de camionette van de Belair...

Ps. het blijft ondertussen immer wachten op de komst, niet van Joachim "Stiller" (die is er al), maar van EGIS-GODOT-CEO Marcel Beulens met zijn Papoease  vrachtvliegtuigtevoorschijntoverstok. De Vlaamse magisch-realistische snelduif is helaas nog steeds niet gelost. De begeleiders wachten (of durven niet?) terwijl een raspaard de stal werd uitgestuurd.

 

Voetbal geen feest voor omwonenden
22-aug-14 Veel herrie afgelopen nacht. Langdurig draaiende APU, veel grondlawaai, motorstarts, taxiën, opstijgen enz. (zie...) En dat alles omdat een drietal (lawaaierige) chartertoestellen voetbalfanaten terugbrachten naar hun thuishaven Hull. Kampioen lawaai was de BAe-146 EI-RJH. De voetbalwedstrijd werd in Lokeren gespeeld en dan is luchthaven Deurne veel dichter bij denk men al gauw? Deurne is echter 's nachts gesloten (we zijn daar zeer blij om) bijgevolg komt de hele intellectueel circus aan toeterzatlapperij naar Oostende. Oostendse omwonenden zijn zodoende het slachtoffer van deze ongelijkheid tussen luchthavens? Nog veel werk aan de winkel voor WILOO!
 

In juli vijf (5) vrachtvluchten
2-aug-14 Tijdens  de hele maand juli waren er hoop en al vijf vrachtvluchten of 0,16 per dag!  Leuk voor de 150 ambtenaren en lekker rustig voor omwonenden, maar wat een (luchthaven)zinloosheid... "Men" rammelt immer door met onze belastingscenten dat het geen naam meer heeft! 

 

Nog steeds zeer veel korte vluchten

16-jul-14 In tegenstelling wat altijd beweerd wordt, blijft ook tijdens de vakantiemaanden het aantal korte vluchten met passagiertoestellen zeer hoog. De eerste weken van deze maand bijna één op vier. We hebben het dan over afstanden Charleroi-Oostende of Luik-Oostende! Het milieu betaalt een hoge prijs. Luchthaven Oostende slaagt er niet in om voldoende klanten in eigen streek te vinden. Dan maar rondhoppen met halfvolle tuigen, ook in de zomermaanden.
Toekomstig EGIS-luchthaven-CEO (wanneer?) Marcel Buelens, een wandelend multi-narratief, zegt thans (in de Franstalige krant 'l Echo weliswaar) dat er in Oostende geen "capture aerea" is, zie... In een lokale krant verklaart hij dan weer €8,5 milj.(!?) te zullen investeren in Oostende, waarin precies wordt niet verteld. Eerst zien en dan... Veel beloven doet de... Een van de eerdere Buelens-narratieven van nov '13 (€4,5 milj.), lees...
 

(geen) Jaarverslag luchthaven 2013?
28-juni-14 Blijkbaar heeft de luchthavendirectie nu toch een summier jaarverslag(je) gepubliceerd (1). Om zich wettelijk in te dekken, na onze klacht  hierover (2)?
Acht bladzijden staan in het documentje tegen 69 bladzijden in het jaarverslag van vorig jaar! Wat wil men verbergen en
waarom? Het aantal nieuwe statutaire benoemingen?

WILOO zal het integrale document opvragen via het decreet openbaarheid van bestuur. En integraal publiceren.

 

Rechstreeks sporen naar Brussels Airport!

23-juni-14 In het nieuwe vervoersplan van de NMBS komt er een rechtstreekse treinverbinding van Oostende naar Brussels Airport" (ook vanuit Kortrijk), zie... Lekker met de trein, geen files, geen parkeerkosten(problemen) en direct op een grote luchthaven! Er is ook vanuit Brugge reeds een rechtstreekse busverbinding met Charleroi Airport. De zinloosheid van de Oostendse luchthaven c.q. de enorme verspilling aan kapitaal, personeel en milieukost (korte vluchten)  moet nu toch stilaan voor iedereen duidelijk zijn? Of niet?
De NVA 'kracht van verandering' komt straks aan het Vlaamse roer. Zou die wat verstandiger omspringen met onze belastingscenten? Wat denkt u? Politiek is populisme zegt u? Dus er verandert er helemaal niks? Juist.

 

WILOO lidgeld 2014

20-juni-14 Vandaag ontvangen honderden WILOO-leden een uitnodiging in de brievenbus om het lidgeld te vernieuwen. We danken de zeer trouwe leden voor de jarenlange grote steun. Mocht u door om een of andere oorzaak niets in de bus hebben ontvangen dan kan u de brief hier downloaden..., met onze excuses.

 

Marcel Buelens naar correctionele
20-juni-14 Marcel Buelens de kersverse CEO van de Oostendse luchthaven moet zich verantwoorden voor de correctionele rechtbank wegens overtreding van de wet op de overheidsaanbestedingen (1). Kan hij nog aanblijven? Zie ook...
Veel zorgen dus voor Buelens die Oostende, ondanks massa's cadeaus van de Vlaamse overheid (2), niet echt meer ziet zitten. Lees daarvoor zijn verklaringen in het lijfblad van de Vlaamse ondernemer: "a waste of good money" en "de EU (klein probleempje?) zal de hele LOM - LEM structuur niet goedkeuren" (zie...).
Buelens, geld zat, kan natuurlijk de beurs opentrekken en zijn rechtszaak afkopen. Zo gaat dat in de 'rechtsstaat' België. Wie geld heeft, hoeft geen gevangenis te vrezen, doet wat hij wil en koopt wat hij wil, ook een blanco strafblad en gaat dan lustig verder. Halleluja, O dierbaar België, O heilig land van de...
Tiens Marcel, dat van die bodemloze put, dat zegt WILOO nu al jaren, en weet iedereen in Oostende die meer dan lagere school heeft gelopen, had je maar onze website gelezen! Sjonge toch.

Ps. we hebben het al vaker gezegd, wat een klungels daar bij EGIS projects,  hebben ze dan echt niks onderzocht waar ze allemaal mee in zee gingen voor ze zich engageerden... tsjjj...

 

Daar is de vakantie: fuck CO2?
16
-juni-14 Behoort u tot de twee procent die bewust het vliegtuig laat staan tijdens de vakantie? Bent u bovendien Oostendenaar en spendeert u de welverdiende rust aan eigen kust of in de regio met een lokaal terrasje, een goed boek of een stukje cultuur (TAZ, Vrijstaat-O, ...) en steunt u zo de lokale horeca- en culturele sector en de lokale werkgelegenheid, dan verdient u een dikke proficiat! Mogen we de andere 98 procent deze interessante tekst (lees...) aanbieden? Misschien dat de twee dan een Contadorse 2,000000000000005 wordt? Alle beetjes helpen? Of is het hele milieu een hopeloze zaak geworden? Wij stellen de vraag, u beantwoordt ze.

 

Sociaal clubhuisje van 0,5 milj. euro!
7-juni-14 Uit parlementaire bron (1) vernemen we dat de kosten verbonden aan het nieuwe clubhuisje voor de De Noordzee Vliegclub zo maar eventjes een half miljoen euro, op te hoesten door de belastingbetaler, zal bedragen. Over de huurprijs van het gebouw (+ hangaars) moet nog onderhandeld worden, zie.... Of er een marktconforme huur zal betaald worden... U mag drie maal raden!
Allez vooruit, weer 250 euro per maand inkomsten bij voor Egis (LEM Oostende-Brugge NV), de hele luchthavenuitbating wordt zo toch nog rendabel. Wordt vervolgd!

 

Directie publiceert geen jaarverslag '13!
7-juni-14 Uit goede bron vernemen we dat de luchthavendirectie dit jaar geen jaarverslag zal publiceren m.b.t. haar activiteiten in 2013. Voilà, zo simpel is dat..., daar moeten we het maar mee doen. Lijkt wel afgekeken van Aviapartner, en totaal onwettelijk, zie bijv. (1).
Heeft de weigering iets te maken met een nieuwe golf van statutaire benoemingen? Zoals in 2012 toen er 37 extra ambtenaren als statutair werden benoemd (2). En is iedereen nu ondertussen statutair? Heeft Egis zich weer in de luren laten leggen en verbranden ze alsnog hun vingers aan dat (schijnbare) leuke contract?  Stel je voor, massa's statutaire ambtenaren (inclusief Gino V.)  moeten overnemen en met één vrachtvliegtuig om de twee dagen als bron van inkomsten achter blijven...  Waar zit EGIS trouwens, juni is al 7 dagen oud!

 

Openbaarheid van bestuur
3-juni-14 Via het decreet openbaarheid van bestuur ontving WILOO heel wat documenten, o.a. de gegevens van het geluidsmeetnet 2012 (2013 even wachten) en de jongste beslissingen van de Vlaamse regering rond de oprichting van de LOM. We vroegen ook inzage in het contract met de Noordzee Vliegclub en de documenten m.b.t. de QC-berekeningen!
Samen met nieuwe onderzoek naar de bedrijven op de luchthaven (en vooral hun belastingsontwijkingsroutes) betekent dit heel wat (opzoek)werk. Zodra we meer duidelijkheid hebben, brengen we alles naar buiten. Ook hier stay tuned!
Wat de LOM Oostende betreft blijken de postjes nu toch net voor de verkiezingen ingevuld (zie ook...). Peter Caset (1) wordt voorzitter LOM Oostende, Trees Vuylsteke ondervoorzitter (2). Was de coalitie NVA+CD&V reeds gevormd voor de verkiezingen?

 

Egis actief in Luik? Wat in Oostende?
2-juni-14 Werkt "Egis Airport Operations" (1) sinds 1 april '14 in Luik (2) voor de luchthaven van Bierset??? En zo ja brengt dit geen belangenconflict met zich mee? EGIS  blijft voor ons toch wel een beetje een "Enigmum Generalis Ignotus Secretion".
Wat Oostende betreft vernemen we nu dat "LEM Oostende-Brugge NV" CEO in spé Marcel Buelens (MB eXel) zeer grootse plannen (honderden jobs!)  heeft om vliegtuigen (hopelijk dan wel professioneel en met FANC-vergunningen) te gaan slopen. Dat zei hij op 6 mei jl. tijdens het jongste RESOC-Brugge (3)! Plannen waar hij wel geen woord over gezegd heeft in het Vlaams parlement op 10 oktober '13 (4)! In Brugge zei hij verder ook er op te rekenen dat tegen 2037 de luchthaven 800.000 passagiers zal halen! Tegen 2037... en waarom precies '37? Goed wijnjaar geweest? Zilveren bruiloft? Buelens lijkt wel een politieker of een econoom, ook die hebben ons recent overrompeld met modellen en economische (job)voorspellingen! En van economen weten we
dat die morgen zullen verklaren waarom een voorspelling die ze gisteren deden vandaag niet is uitgekomen. Blijkbaar heeft ook Marcel Buelens duizend-en-een (variabele) plannen en veel glazen bollen (of een goede wijnkelder). Kan nog leuk worden. Stay tuned!

 

Vracht mei 2014 "over and out"
2-jun-14 Voor onze laatste vrachtpublicatie besparen we u een lang verhaal en saaie tabellen. Niks nieuws in deze laatste maand met ANA aviation aan boord. Weer was er een enorm verlies (25 procent!) van vrachtvluchten en veel korte vluchten (een op vijf)... De tonnage zal navenant gedaald zijn.
We houden het bijgevolg kort en wachten verder rustig op GODOT Buelens. Als die ooit aan de slag gaat, komen we opnieuw met informatie. Met voorlopig enkel Egyptair als enige klant, nu King in Oostende c.q. heel de luchthaven(directie) op de knieën..., loont het de moeite van publicaties niet meer. Opgepast, WILOO houdt wel alles, maar dan ook alles "in stilte" bij... every move they make!

 

Aviapartner (Be) €9,1 milj. verlies!

21-mei-14 Volgens een bericht in de krant De Tijd (1) zou Aviapartner Belgium in '12 en '13 samen zo'n negen miljoen euro verlies gemaakt hebben. Het bedrijf heeft net als Aviapartner Ostend nog steeds geen jaarrekeningen neergelegd, zelfs niet in 2012, dit is volledig illegaal. Toch kreeg het Oostends bedrijf recent €200.000 van de Vlaams minister Hilde Crevits (Mobiliteit - CD&V) die nadien in de media beweerde het bedrijf te hebben gered!!!
Aviapartner was van plan te investeren in de luchthaven van Enschede (Twente Nl) maar de EU ziet een nieuwe spookluchthaven niet echt zitten en zorgt voor "vertraging" (2).
Ondertussen moeten de arbeiders op alle vestigingen steeds meer inleveren op alle gebied (3). Zouden de heren aandeelhouders o.a. het aasgierfonds "3i" (denk aan de ABX-affaire...) ook inleveren? Drie maal raden. Vakbonden machteloos?
Zie ook (4) en (5) en... GOOGLE

Karel Bekaert (6) (7) de laan uit... Jaarverslag Aviapartner Ostend NV '12 nu online, totaal verlies = €800.000 bij een negatief eigen vermogen van €0,5 milj. zie...
De commentaar van revisor PWC zie (8). En '13? Hoe lang kan dit doorgaan met amper 0,5 vrachtvlucht per dag?
Twente Int. gaat niet door, de EU blokkeert, zie...

 

NACHTSLUITING NU!
19-mei-14 We zijn het zat! Midden de nacht werd weer maar eens totaal onnodig een MD11F vrachtbak (vliegend voor ANA) boven de stad gestuurd zie... Resultaat, half Stene wakker. We zijn het zat de voetveeg te zijn voor een totaal onzinnig vrachtverkeer in Oostende en vragen dat de Vlaamse Overheid  investeert  zoals in Charleroi... nl. in een gezonde nachtrust voor de omwonenden door middel van een volledige nachtsluiting. Nog zo'n geval als vannacht en we wachten niet langer om groen licht te geven aan onze raadsman voor een rechtszaak tegen Belgocontrol, of ANA nu vertrekt of niet, 't maakt niet uit.

 

Mooi weer, daar is het klein grut...
19-mei-14 Mooi weer, oostenwind en daar zijn... de eerste DA42's en andere vliegende grasmachines. Bijgevolg geen rust in de tuinen meer maar vervelend op en af gevlieg met veel herrie en zwaar geronk om de paar minuten. Waarom die toestelletjes zoveel lawaai moeten maken is een raadsel, waarom ze absoluut boven woonwijken willen vliegen ook.
Zodra de nieuwe regeringen bekend zijn, vliegen wij er ook opnieuw in. WILOO heeft alvast het contract  tussen het Vlaams Gewest en de Noordzee vliegclub (NZVC) over de bouw van een nieuw clubhuis opgevraagd. Indien zou blijken dat omwonenden als belastingbetaler mede moeten ophoesten voor deze hobbyclub, willen we graag dat minstens onze woonwijken worden vermeden!!! Ieder diertje zijn pleziertje maar niet te koste van onze gezondheid! Heren, dames ga a.u.b.elders lawaai maken, (ver) boven zee bijv.
Omwonenden, steun ons en stem AGALAM! (Anders Gaan Lawaai Maken).

 

Manston Airport einde verhaal
6-mei-14 Omwonenden luchthaven Manston kunnen op hun twee oren slapen, Kent Int. Airport (KIA) gaat dicht (1). Een zinvolle stop aan de verspilling. Nieuwe jobs en werk creëren in energieopwekking, lokale landbouw, dienstverlening en  toerisme zal duurzamer zijn dan het opvullen van bodemloze putten. Nu nog Oostende...

 

Vracht april '14: zeer zeer monotoon verhaal
30-apr-14 Zoals gebruikelijk een zeer zwakke maand. In vergelijking met april '13 ging zowat een vijfde van de vrachtvluchten verloren. Onze tabelletjes, zie...

Het vertrek  van ANA Aviation binnenkort betekent meteen ook dat we volgende maand voor het laatst een maandelijkse vrachtreportage brengen (we houden verder wel alles bij uiteraard).

 

LOM opgericht
29-apr-14 Met een totaal nietszeggend bericht (1) kondigde Vlaams minister voor Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V) vrijdag jl. een aantal "verdere beslissingen" m.b.t de LOM-LEM aan. Bij navraag bleek het over de oprichting, de statuten, de inbreng van kapitaal, enz. van de LOM te gaan. De "postjes" van de raad van bestuur zouden merkwaardig genoeg net voor de verkiezingen nog niet ingevuld zijn, klonk het aan de telefoon! WILOO heeft de documenten opgevraagd. Benieuw of we ze krijgen.
De publiekrechtelijke nv "LOM" (Luchthaven Ontwikkelings Maatschappij) zal de belastingbetaler natuurlijk een aardige extra stuiver  kosten. Meer structuren, meer postjes, meer overhead en zo goed als geen inkomsten. Maar ja, die beslissing om te privatiseren en op te splitsen in een LOM-LEM was al decennia geleden genomen. En bovendien wil het volk niet af van een speeltje om vanuit de luie zetel op minder dan 30 km direct naar de Spaanse stranden te kunnen. Dat laatste heet dan 'openbaar nut' en 'publieke dienstverlening', een beetje zoals veilige fietspaden om onze kinderen naar school te laten rijden.

 

Alles draait om kerosine...
27-apr-14 In Oostende hangt de toekomst volgens sommigen af van de kerosine(prijs)! Hopelijk hebben ze dan vanavond niet gekeken naar de NL-TV-uitzending van KRO Brandpunt. De Brit Jeremy Leggett (1) voorspelt een ingrijpende oliecrisis. Ergens in 2015 kan het al zover zijn: olie wordt ineens onbetaalbaar bekijk... (doorspoelen naar 28 min 30sec) of kort...


19 miljoen euro nodig in 2014 en '15
27-apr-14 Voor de jaren 2014 en '15 is 19 miljoen euro gebudgetteerd (1) voor onderhoud van de straks zo goed als lege Oostendse peperdure bodemloze luchthaven-infrastructuurput. En dit terwijl  Vlaanderen straks veel het geld moet gaan lenen voor behoorlijk onderhoud en vernieuwing van zijn schoolgebouwen en er een overcapaciteit is aan luchthavens in de regio. Brood- en spelenpopulisme van is alle tijden... helaas.

 

Raad van State volgt haar Auditeur niet!

10-apr-14 Negen (!!!) jaar  na datum is er dan eindelijk een arrest van de Raad van State met betrekking tot de 20-jarige milieuvergunning voor de luchthaven van Oostende. In 2005 startten een aantal WILOO-leden een procedure tegen het Vlaams Gewest. Tweemaal heeft de Auditeur sindsdien de vernietiging van de milieuvergunning gevraagd. In het finaal arrest van 3 april '14 wordt hij niet gevolgd. De huidige milieuvergunning blijft bijgevolg van kracht.
Een dergelijke onredelijk lange periode betekent wel dat  een effectieve rechtstoegang van burgers een lachertje wordt. Dit is een rechtstaat onwaardig. De (luchtvaart)wereld bijv. is sinds de start van de procedure al drie keer veranderd.
WILOO was en is niet tevreden met deze milieuvergunning. Met een luchthaven die zo dicht bij een stad plakt, hoort minstens een volledige nachtsluiting. Toch zitten we met dit arrest niet volledig in de put. Ondertussen geldt bijv. eind dit jaar een QC-waarde van 12 (nog veel te hoog) maar daardoor mag een B744 's nachts niet meer opstijgen, das al iets... En onze strijd gaat door! Straks ook opnieuw m.b.t. sport- en oefen- en testvluchten.

 

Weinig verkeer veel turbulentie
8-apr-14                          "Oorlog tussen de CEO's"
Hilarische toestanden op managementniveau. Nadat onlangs de vuile was en het zwarte pieten over het kerosineleveringscontract met Skytanking op de eigen website werd gepubliceerd,  stikten we deze morgen weer zowat van het lachen bij het lezen van de krant De Tijd. De (ex-?)luchthavenbaas Gino Vanspauwen wil van geen wijken weten "Ik was baas en ik blijf baas" luidt het, (zie...) We geven de man groot gelijk... Ambtenarenjobke, vaste baan, veel vakantie, goed pensioen en leuk werk want straks zo goed als geen verkeer. Waar moet hij trouwens naar toe,  Spoorwegen?, Justitie?, in de privé is hij minder gegeerd denken we.

Wat een klungels ook die Fransen met hun Buelens. Pakken ze 150 ambtenaren over en lezen ze de kleine lettertjes niet!

Nee, mr Vanspauwen (slechts één off. blaam aan zijn been) zit op rozen. Krijgt hij straks twee negatieve evaluaties, dan stapt hij gewoon naar de Raad van State (negen jaar wachten op een arrest) (zoals WILOO)!
Meer nog, we snappen niet waarom hij geen rechtszaak begint tegen de lasteraars zoals o.a. de brulboei en windhaan J-M Dedecker (nu plots pro luchthaven) en zonder parlementaire onschendbaarheid. Was daar  vroeger toch niet zo bang voor!?
Minder lachen vergaat het ons als we denken aan de 60 man uit de privésector die straks ontslagen wordt!
Waar zit ook de verantwoordelijke minister Crevits (CD&V)? Wat een klungel. En waar de lokale privésector, de Jacxsens's van Oostende? Met grote mond altijd pro luchthaven maar nooit een cent in gestoken!
Wij kunnen dat laatste trouwens aan iedereen afraden. Eigenlijk zou de creatieve destructie hier zijn werk doen moeten, met grote recyclage, heel die luchthaven in reconversie. Ideaal toch!
Ps. we hebben de heer Vanspauwen altijd een great communicator gevonden, recht voor de vuist zoals wij het wel smaken, misschien iets minder geschikt voor de diplomatie, maar als hij toch moet opstappen, suggereren wij het woordvoerderschap bij minister Crevits, zou dat kunnen?

 

Luchthaven Oostende bodemloze put
2-apr-14 Naar aanleiding van het ANA-debacle, de chronische malaise op de luchthaven van Oostende en het totale falen van haar ultieme doel nl. de regionale tewerkstelling stuurde WILOO een persnota/open brief de wereld in, "Meer dan een kerosineprobleem" lees...

In de media...
Uit de ouwe sprookjesdoos "het Luchthavencharter" van ooit...

 

Jawel, toch inzage in de geluidsdata
2-apr-14 De datum voor ons bezoek aan afdeling luchthavenbeleid van de Vlaamse overheid ligt weer vast. Het wordt nu maandag(ochtend) 14-4-14. Wordt het een Touch&GO of krijgen we echte inzage in het geluidsmeetnet? Stay tuned. Wordt vervolg! Zie ook...

 

41 miljoen euro in luchthaven gepompt

1-apr-14 Nee dit is geen aprilgrap. De afgelopen vijf jaar pompte de Vlaamse overheid (wij allen dus) 41 miljoen euro belastinggeld in de luchthaven van Oostende. De eigen opbrengsten van de luchthaven kunnen amper een derde van de kosten opbrengen! Per dag wordt er zo'n 22.000 euro verbrand, zie een uittreksel van onze brief aan EU-commissaris Alumunia (1).
Volgens sommigen moet de Vlaamse regering meer doen! Ze worden wel op hun werken bediend... Het contract met de nieuwe Franse uitbater EGIS betekent straks een meerkost voor de belastingbetaler van 25%!!! Egis zal in het eerste jaar van concessie 0 (nul) euro vergoeding betalen, dat ligt nu al vast. Halleluja! We privatiseren om te leren....

 

Vracht maart '14: een zeer monotoon verhaal
31-maa-14 Maart 2012 was extreem zwak, maart 2013 iets beter en maart 2014 weer slechter dan 2012. Het aantal vrachtvluchten afgelopen maart daalde met 10,2 %! Het aantal korte vluchten bedroeg niet minder dan 15,2 %, lees...
In tien jaar tijd ging zo'n 70% verloren.

 

 

ANA verhuist naar Luik
31-mar-14 Het ziet er naar uit dat de grootste klant van de luchthaven "ANA aviation services" nu plots naar Luik verhuist! Dit kan niet anders dan een zeer zware klap voor vrachtafhandelaar Aviapartner (1) betekenen. En misschien over een paar maanden wel het volledige einde van de vracht in Oostende. Als onwonende zijn we dan wel verlost van veel (nachtelijke) herrie maar van het verlies van 50 à 60 jobs wordt niemand echt vrolijk! Onze gedachten gaan dan ook vooral naar de arbeiders die mogelijks hun werk verliezen. Ondanks steeds harder, steeds flexibeler en met minder middelen te hebben gewerkt, worden ze thans in feite ook de slachtoffers van een wild kapitalisme (terwijl een kleine elite...). We zien het overal! In de marge en voor de liefhebbers, toevallig gisteren op NL TV: "waar blijft de woede...", we hebben het (nog) te goed?

WILOO heeft ook steeds gesteld dat een vrachtluchthaven zo dicht bij een stad op lange termijn niet houdbaar is. Nu barst blijkbaar de bom.  Sommigen wijten de problemen enkel aan de hoge brandstofkosten (maar waarom is dan bijv. gisteren dan een ad hoc AN124 naar Oostende gekomen?). De problemen zijn uiteraard veel, veel breder dan hoge brandstofkosten, over de jaren hebben we ze af en toe aangekaart. Snelle reconversie van deze overtallige, slecht gelegen, de boot volledig gemiste luchthaven zou eigenlijk de beste oplossing zijn, ook voor de werkgelegenheid. Helaas, moedige politici zijn ver te zoeken...

 

Nu toch weer geen inzage geluidsdata?
31-mar-14 Bij telefonische afspraak met de afdeling luchthavenbeleid van de Vlaamse overheid mocht WILOO (na eerst een weigering en dan via beroepscommissie openbaarheid afgedwongen...) op dinsdag 1 april '14 "de geluidsdata van het geluidsmeetnet inkijken (zie ook...). Helaas werd per mail de afspraak geannuleerd. We krijgen ook geen kopie van de datafiles! We hebben dan ook sterk de indruk dat men alles wil doen om ons uit de keuken van de administratie te houden. Vraag is waarom men zo moeilijk doet. Waarschijnlijk zullen we weer moeten gaan procederen, tot en met de rechter. Voorlopig blijft het wel rondjes draaien rond de kerk en zit de landing er nog niet in. Vlaanderen transparant? Vergeet het!

 

EU mag contract EGIS niet goedkeuren! 

24-mar-14 Vzw WILOO heeft EU-commissaris Almunia een brief geschreven met het verzoek om om de LOM-LEM structuur en het uitbatingscontract met het Franse EGIS te verwerpen! Beide zijn een aanfluiting van de nieuwe Europese regels rond staatsteun aan regionale luchthavens!

 

Eén op vier is nu kort!
24-mar-14
We hadden het in het verleden het al vaak over, de talrijke korte vluchten van en naar Oostendse (bijv. Oostende - Brussel - Manston enz...). In Wallonië zijn dergelijke korte bewegingen verboden. Momenteel is één op vier van de vluchten met grote toestellen op Oostende een korte (zie...), een record. E.e.a. dateert van lang voor de crisis en is structureel. Er zijn teveel luchthavens in de buurt en luchthaven Oostende heeft te weinig "catchment area" om vracht- en passagierstoestellen behoorlijk te vullen. De concurrentieboot werd volledig gemist en het betert er niet op, het tegendeel is waar... Resultaat: Het milieu betaalt een hoge prijs om maar niet van de belastingbetaler te spreken. Immers op de luchthaven staan allerlei actoren steeds hoger met het handje om toch maar blijvend uit de staatsruif te kunnen vangen en hun economische verliezen te compenseren!


Ondertussen aan de overkant "KIA the end?"

20-mar-14 Ook aan de overkant van het kanaal ligt een zinloze  A.P.P.G. (Airport for Party Populistical  Gain) nl. "Kent Int. Airport" (Manston). Het werd recent door het Nieuw-Zeelandse Infratil met veel verlies verkocht voor £1. "Rumour has it" dat een sluiting nakend is. “It is understood the airport has been suffering losses of £10,000 a day under its new owner, making its long-term future unsustainable.” (1). Ryanair moest ook daar de boel 'redden' (2)! BBC "it's a matter of location" bekijk...
Ter info: Luchthaven Oostende verbrandt £20,000 publiek geld per dag.

 

WILOO krijgt nu toch inzage

19-mar-14 Een kleine overwinning voor WILOO. Na bijna een jaar aan het lijntje te zijn gehouden en na allerlei tegenstrubbelingen (1) en pas na het inzetten van een beroepsprocedure via onze advocaat, krijgen we nu toch inzage in de geluidsdata van het officiële geluidsmeetnet, zie...
Wordt vervolgd! Straks met WILOO-berekeningen en zeer waarschijnlijk met nieuwe verzoeken en nieuwe procedures! Het kan nog leuk worden, effe geduld.

 

Aviapartner immer in de lange sukkelstraat
19-mar-14 Stakingen in Schiphol (1) en straks misschien afdankingen in Zaventem (2). Het ziet er in elk geval niet goed uit voor het zwaar zieke Aviapartner (3). De firma legt al twee jaar lang geen jaarverslagen meer neer bij de NBB, wat helemaal niet kan! De jongste verslagen (Aviapartner-Oostende en Aviapartner-Nat.)  gaan over 2011 en zijn niet vrolijk om lezen, een en al treurnis en verliezen.  De gebouwen in Oostende zien er niet uit! Onveilig ook?

 

Oefenvluchtenellende wordt structureel?

17-mar-14 Het lijkt er op dat de luchthavendirectie (Egis?) wat inkomsten gevonden heeft om het enorme gat in de uitbating te vullen, namelijk van de Oostendse luchthaven (de minst geschikte locatie) een "Europees oefenvluchtencentrum voor grote vliegtuigen" te maken! Voor de derde keer op rij worden we getroffen (naast ook de dagelijkse portie geëtter van een DA42) door trainingssessies  met een groot toestel. Dat omwonenden betalen met hun gezondheid, dat tonnen uitlaatgassen en 'fijn stof' in de zeer nabije omgeving wordt geloosd boven huizen, schoolpleinen, volks- en biopluktuinen, enz., daar ligt men niet van wakker van. Beste mensen tijd om in actie te komen. De verkiezingen komen er aan 't is 't moment. Steun WILOO!
Omwonenden moeten zich ook realiseren dat zo goed als alle door minister Inge Vervotte in 2005 doorgevoerde beperkingen op oefenvluchten vorig jaar werden afgeschaft. Met het huidig reglement (1) is de kans zeer reëel dat straks ook tijdens de (zomer)vakantieperiodes uw rust naar de knoppen gaat...

Resultaat voor de omgeving (na drie dagen):

- 3 ton NOx-en extra

- 372 ton CO2 ,,

- 375 kg CO ,,

- 105 kg koolwaterstoffen ,,!

- 4,5 kg fijn stof ,,! 

- 150kg zwaveldioxide ,,

Aantal bijkomende jobs in de regio: "0"

(voor geluidsmetingen oefenvluchten zie...)

 

Thomas Crook brings some 'very fine matter'
12-mar-14 Op een aangename zonnige lentedag kan er in een dichtbevolkte zone niet genoeg lawaai en fijn stof zijn, dachten ze bij Thomas Crook. Dus deden ze er een schepje 'fijn stof' bij! Terwijl er een smogalarm was afgekondigd en burgers aangeraden werden niet te veel fysieke inspanningen te doen en max. 90 km op de  snelwegen te rijden, vond Thomas Crook er niet beter op dan 4 uur lang met een A320 boven Oostende te oefenen (zie...). "Sthank you Thomas Crook!"
Waar zit weer onze minister van leefmilieu? Hebben we die eigenlijk wel? Nogmaals "oefenvluchten met grote toestellen horen niet op deze locatie", er zijn genoeg andere plaatsten waar het wel kan, bijv. in Vatry! Ministerke van geen-leefmilieu, leest u ons?

 

Het teveel aan luchthavens kost jobs!
7-mar-14
Zo hoort u het ook eens van een groot ondernemer: "Het is gewoon totaal onverantwoord dat België zoveel luchthavens heeft die ons geld verkwanselen. Met overal dan nog eens politie- en andere controles erbij. In kleinere luchthavens levert dat schrijnende situaties op. Daar zitten die mensen negentig procent van de tijd met hun vingers te draaien tot er een vlucht vertrekt of arriveert en dan moeten ze ook ineens met twee of drie zijn om het werk gedaan te krijgen." Lees...

 

Weekendnachtrust reeds naar de knoppen
1-mar-14
. Totaal onnodig werd vannacht om 5u41 LT een B744 van Atlas Air boven de stad gestuurd (1). Omwonenden die dachten eens lekker lang uit te slapen in het prille weekend waren er weer eens aan voor de moeite. Wie er nadien in slaagde  om opnieuw in te dompelen, werd om 6u12 LT een tweede keer totaal onnodig uit zijn dromen gehaald door een korte vlucht van een Jetairfly naar Luik! Dit alles met dank aan Belgocontrol.

Het spreekt voor zich dat we klacht neerleggen en dit bij ons dossier voegen om voor te leggen aan de rechter.

Waarop wachten we op? Nog steeds op het arrest de RvSt. i.v.m. de milieuvergunning. Het arrest, zo vernamen we recent uit goede bron, valt zeer waarschijnlijk binnenkort (hopelijk).

 

Aviapartner verliest Saudi Arabian Cargo
1-mar-14 Saudi Arabian Cargo, tot een paar maanden terug berucht voor zijn lawaaierige nachtelijke tankbeurten in Oostende, stapt in Brussel, Amsterdam en Parijs voor zijn afhandeling over van het immer in zeer slechte papieren (1) zittende Aviapartner naar Swissport (2). Dit betekent zeer waarschijnlijk ook een definitief einde  aan veel  nachtelijke B747 lawaaibakken in Oostende! Saudi Arabian Cargo is eigendom van het corrupte (waha- salafistisch) Saoedische regime, gekend voor martelingen, executies en grove  schendingen van de mensenrechten. Door Human Rights Watch (HRW) werd het eind vorig jaar ook beschuldigd  van steun en medeplichtigheid aan de extreme misdaden  begaan door de radicale islamitische ISIS-brigades in Syrie, bron: NOS 20-uur journaal 11 oktober '13 (3 doorspoelen > 13min20sec) en (4), (5)en (6). We vielen zowat van onze stoel toen in oktober '13 het Oostendse Vogelopvangcentrum (VOC) en Oostends Schepen voor 'ontwikkelingssamenwerking' Tom Germonpré blij was met de subsidiesteun vanuit dit corrupte land. Het VOC gaat er ook in de toekomst ook nauwer mee samenwerken, lees "De Zeewacht" 4 okt. '13 (7).  Chapeau!!!

 

Vracht februari '14: een monotoon verhaal
28-feb-14 Februari '14 kleurde opnieuw dieprood. Niet minder dan 19 vrachtvluchten of zo'n 35% ging er af. Nog een aantal jaren zo door en alle vracht kan in één camionette! In tien jaar tijd zakte het totale aantal vrachtvluchten tijdens de maand februari met 80 procent!

Onze tabelletjes, lees...

 

WILOO (AIP) klachten ontvankelijk

19-feb-14 Bijna een jaar geleden voerde WILOO actie tegen overtredingen van de vliegregels in Oostende (zie...). Na lang aandringen en inschakelen van de Federale Ombudsman kregen we eindelijk antwoord van de luchtvaartinspectie. Er werden overtredingen begaan en  "een en ander" is in verder onderzoek, lees...! Ook blijkt hoe machtig de sector is. Men begaat een overtreding... geen probleem, men verandert vrolijk de reglementen.  Wordt vervolgd!

 

Nieuwe EU-richtlijnen voor staatsteun

19-feb-14 De Europese Commissie presenteert morgen nieuwe regels voor staatsteun aan regionale luchthavens, "in brief (1)" Er komt hopelijk stilaan een einde aan de waanzinnige steun binnen de EU aan (overtollige regionale) luchthavens en aan  maatschappijen (geschat op bijna €1 miljard). De huidige regels zijn inderdaad te gek voor woorden, lees...

"Sommige regionale luchthavens met een exploitatietekort zouden in de problemen kunnen komen, menen Duitse media woensdag" lees...

"Zwei Flughäfen in einem Radius von 100 Kilometern will die EU künftig nicht akzeptieren." lees... en verder (1) (2).

Krijgt het akkoord met EGIS nu nog "groen" licht?
Visie T&E (onvoldoende), lees...

 

Directie vindt 1000 ton op zolder!
3-feb-14 Was er "grote kuis" in de kantoren van de luchthaven ter gelegenheid van de overdracht der petjes naar EGIS? Iemand vond blijkbaar ergens 1000 ton! Volgens een recente correctie op www.ost.aero  zou de vrachttonnage afgelopen jaar 1000 ton hoger zijn dan aanvankelijk gepubliceerd. Uit welke maand die toename plots vandaan komt wordt niet vermeld. Blijkbaar stond e.e.a. ergens op zolder en weet men het verder ook niet meer?
Of is hier sprake van administratieve onbekwaamheid, ambtelijke laksheid met cijfers of simpelweg geklungel met een kaartenbak (er bestaat nochtans gratis soft zoals "CALC" van OpenOffice altijd handig bij optellen)?
WILOO heef nooit veel vertrouwen gehad in de officiële cijfers (denk ook aan de foutieve QC-berekeningen, het jarenlange ongemerkte financiële gesjoemel, de overdreven prognoses enz...). E.e.a. nemen we nu ook met de nodige korrels zout. Inzage in documenten kan niet... wordt steevast geweigerd (zie bijv.1 & 2). Gaat dit alles boven uw petje? Lig er dan niet wakker van, we keep watch.

 

Vracht januari '14: a continuous waste of...

1-feb-14 Het houdt niet op! Het jaar begon opnieuw extreem slecht. Voor het zoveelste jaar op rij is het aantal vrachtvluchten in januari gedaald. Afgelopen maand met niet minder dan 22 procent.  In tien jaar tijd is bijna 80% verdampt. En gelukkig maar, voor onze nachtrust en voor mens en milieu! Jammer van het hoge aantal korte vluchten. "A continuous waste of people and money", lees...
Volgens de luchthavendirectie bedroeg de tonnage afgelopen maand 2893 ton, een daling met 37,5 pct...

 

Luchtvaart "Een sector voor achterlijken"

23-jan-14 Ryanair CEO O'Leary was gisteren te gast in Brussel. Hij wordt eind dit jaar de grootste in Zaventem en in België. Dat kwam hij eventjes uitleggen.

Over Oostende geen enkel woord! Dat zegt genoeg. Wel begrijpen we nu waarom Oostende niet draait... het management is gewoon te slim voor de sector. Let u vooral op zijn laatste woorden, zie...

 

Vracht december 2013: dubbel abominabel
1-jan-14 Wat normaal de topmaand had moeten zijn, is een grote flop geworden. Het aantal vluchten daalde in vergelijking met december '12 met bijna een kwart! De tonnage zal dan ook in die orde van grote gezakt zijn. Onze tabelletjes...
Wat het hele jaar 2013 betreft schatten we de tonnagedaling op zo'n 12 procent, het zoveelste consecutieve rampjaar. Met  vermoedelijk  ongeveer 45.700 ton moet men al 20 jaar terug in de tijd gaan om dergelijke belabberde cijfers te vinden... Wanneer dringt het nu eindelijk eens door, weg met dat beetje vracht, laat het aan onze Waalse vrienden. Dat zou niet alleen economisch en financieel, ook nog eens ecologisch en gezondheidsmatig veel verstandiger zijn. En sluit die luchthaven 's nachts... liefst nog dit jaar. Het sop is de kool echt niet waard!
Voor een korte kijk op de jongste trends, zie...

 

Prettige feestdagen en (veel) stille nachten!
23-dec-12, WILOO wenst iedereen prettige feestdagen en een goede jaarwisseling toe! Moge 2014 vooral veel stille nachten, weinig sport- oefen- heli- en andere vliegherrie en weinig kerosinestank betekenen.

2014 is het laatste "QC37"-jaar (QC = Quota Count), vanaf 31 december '14 wordt de max. toegelaten QC-waarde 12 waardoor een aantal vrachttoestellen (o.a. de B744 N408MC van Atlas AIR) 's nacht niet meer mogen opstijgen. WILOO blijft uiteraard ijveren voor een permanent nachtelijk "QC0".

 

Crevits is een Kluns (of een leugenaar?)
13-dec-13 Het is nu helemaal duidelijk. Uit het rapport van het Rekenhof (1) blijkt dat, zelfs in het geval van een zeer onwaarschijnlijke sterke toename van het verkeer op de regionale luchthavens, de meerkost van de privatisering zo'n €1,5 milj. per jaar bedraagt. Minister Crevits heeft het Vlaams parlement op 10 oktober '13 in de commissie Mobiliteit (2) minstens "onjuist geïnformeerd". De zaak komt 19 december as. opnieuw voor (3). Vandaag kwam het enorme geklungel van Crevits in de VRT-journaals op Radio1... en (beluister vooral) de laatste zin "zelfs bij grote omzet" op  TV Eén... of 'Bovendien kan Egis een eventueel verlies aftrekken van de vergoeding die het aan Vlaanderen moet betalen. Dat is het geval als er geen lagekostenmaatschappij bijkomt of als een grote klant afhaakt. De minister en haar ambtenaren hebben daar nochtans met geen woord over gerept in de toelichting in het Vlaams Parlement.' in De Tijd...
 Het hele concessiecontract komt er op neer dat de uitbatingrisico's altijd voor de Vlaamse overheid zijn, zie bijv. (4) of  voor het eerste jaar (5). In de commissie van 10 oktober '13 werd verder gesteld dat Europa akkoord ging met de deal, dat klopt al helemaal niet
(6)! Ook de raad van state moet nog zijn zegen geven.  De overdracht van de rijksgoederen moet nog door haar goedgekeurd worden! Hoe kan Egis dan ook starten op 1 januari '14? (ps. WILOO wacht al bijna 9 jaar op een besluit van die RvS in verband met de milieuvergunning!).
Klein detail van € 1milj, zelfs het bedrag dat Egis zou investeren klopt niet (7).
Hilde Crevits is dezelfde minister die WILOO inzage weigert in bepaalde geluidsdata!
Indien wij in het parlement zouden zetelen dan dienden we meteen een motie van wantrouwen in.  Het gros van de tamme schapen daar kennende....

 

MK Airlines B747's in de afvalcontainer

9-dec-13 Vandaag werd begonnen met de sloop van de MK Airlines B747's die al 3 1/2 jaren stonden te verkrotten  op apron1. De zoveelste sloop... Een roemloos einde op een roemloze luchthaven, onze film...
Morgen start op de luchthaven een nieuw sprookje met de grote Jetair-dreamliner-show. Start 11u30 in de vertrekhal. Komt dat zien!
Als dat laatste maar goed afloopt!  De Noren (o.a.) zijn hun "dreamliner" reeds beu... "The aircraft’s reliability is simply not acceptable, our passengers cannot live with this kind of performance” read... of (1), (2), (3) enz.

 “The aircraft’s reliability is simply not acceptable, our passengers cannot live with this kind of performance,” spokesman Lasse Sandaker-Nielsen told Reuters - See more at: http://yourebusinessnews.com/2013/09/28/norwegian-air-shuttle-returns-dreamliner-to-boeing-after-breakdowns/#sthash.luuJYcvA.dpuf
“The aircraft’s reliability is simply not acceptable, our passengers cannot live with this kind of performance,” spokesman Lasse Sandaker-Nielsen told Reuters. - See more at: http://yourebusinessnews.com/2013/09/28/norwegian-air-shuttle-returns-dreamliner-to-boeing-after-breakdowns/#sthash.luuJYcvA.dpuf
“The aircraft’s reliability is simply not acceptable, our passengers cannot live with this kind of performance,” spokesman Lasse Sandaker-Nielsen told Reuters. - See more at: http://yourebusinessnews.com/2013/09/28/norwegian-air-shuttle-returns-dreamliner-to-boeing-after-breakdowns/#sthash.luuJYcvA.dpuf
“The aircraft’s reliability is simply not acceptable, our passengers cannot live with this kind of performance,” spokesman Lasse Sandaker-Nielsen told Reuters - See more at: http://yourebusinessnews.com/2013/09/28/norwegian-air-shuttle-returns-dreamliner-to-boeing-after-breakdowns/#sthash.luuJYcvA.dpuf
“The aircraft’s reliability is simply not acceptable, our passengers cannot live with this kind of performance,” spokesman Lasse Sandaker-Nielsen told Reuters - See more at: http://yourebusinessnews.com/2013/09/28/norwegian-air-shuttle-returns-dreamliner-to-boeing-after-breakdowns/#sthash.luuJYcvA.dpuf
“The aircraft’s reliability is simply not acceptable, our passengers cannot live with this kind of performance,” spokesman Lasse Sandaker-Nielsen told Reuters - See more at: http://yourebusinessnews.com/2013/09/28/norwegian-air-shuttle-returns-dreamliner-to-boeing-after-breakdowns/#sthash.luuJYcvA.dpuf

 

Vracht november 2013: Abominabel
8-dec-13 Afgelopen maand kenmerkte zich vooral door het verdwijnen van de hoofdklant van de luchthaven WORLD AW (cargo). WILOO is daar niet rouwig om gezien we grote twijfels hadden rond de veiligheid van de maatschappij (zie...) (niets hierover in de pers!). Binnenkort mag er waarschijnlijk naast de twee MK B747's ook nog eens een MD11F (N380WA) gesloopt worden? Luchthaven Oostende wordt stilaan een slopershaven (goed voor de werkgelegenheid...).
Verder waren er ook twee vrachtbewegingen minder dan in november '12, zakte de tonnage (- 4%) door in het moeras, was de beladingsgraad weer abominabel laag, enz.
Tegenwoordig is er veel commotie rond de 150 miljoen overheidssubsidie voor Electrawinds. Dat er de laatste decennia  ook zo'n 150 miljoen in de bodemloze (en veel zinlozer) luchthavenput is gestopt, daar spreekt geen kat over...
Geen tabelletjes deze maand, eind dit jaar komen we met een groot "verspillingdossier luchthaven Oostende" (CO2, korte vluchten, subsidies) exclusief voor onze leden (en een aantal parlementairen).

 

Minister Crevits moet inzage geven!
6-dec-13 WILOO tekende via haar raadsman beroep aan tegen de weigering door de Vlaamse Overheid om inzage te geven in bepaalde geluidsgerelateerde data (zie...). Onlangs ontvingen we het antwoord van "De beroepsinstantie openbaarheid van bestuur en hergebruik van overheidsinformatie". In haar besluit (11 pagina's lang en goed gemotiveerd) worden de redenering van de administratie (om data niet vrij te geven) ontkracht. Lees... WILOO zal wat de twee eerste punten betreft een nieuw en aangepast verzoek richten aan de administratie. Het laatste punt waar we geen gelijk kregen zullen we uitstellen tot na het vrijgeven van het nieuwe MER. Wordt vervolgd!      

 

Waar de lokale pers "niet" over 'sprak'

28-nov-13 Hoogdagen voor de lokale Oostendse pers. Door middel van uitzonderlijke onderzoeksjournalistiek had ze uitgevist dat er zowaar 'gesprekken' waren tussen Ryanair en  de toekomstige Oostendse luchthavenuitbater Egis! Men deze "bladvulling" (o.a. "Op naar twee miljoen passagiers - HLN 26 nov. '13) kun je best hartelijk lachen. De kans op een "Ryanair terug in Oostende" is met het recente grote entree  van de Ieren (annex nieuw businessmodel) in Zaventem (zonder "gesprekken"!!) zowat op het nulpunt gezakt. Dat door de lokale pers bijna juichend/smachtend in de beste fanfarejournalistiek over de "gesprekken" met Oostende werd gerapporteerd, zegt meer over de lokale pers en haar connecties dan ook maar iets over die kans. Maakt u zich als omwonende daarom maar niet te veel zorgen over die terugkeer...
Dat daarentegen geen woord "gezegd" of geschreven werd over de bedrijfs- en veiligheidscultuur noch over de werkvoorwaarden bij Ryanair (met gevolgen in de hele luchtvaartsector) is echter zeer bedenkelijk. Met betrekking tot Ryanair bekijkt u vooral de TV-uitzending van KRO-Brandpunt over Ryanair (deel 3) deze avond (1) of zie (2).

Ps. over de gevolgen voor het milieu van het almaar toenemend zwaar gesubsidieerd en kunstmatig opgefokt "flying for peanuts" vliegverkeer spreekt blijkbaar geen kat meer. Opwarming van de aarde... we zullen doorgaan. Of straks de EU wat soelaas  brengt is nog maar zeer de vraag?

 

Pagtour over de privatisering

Pagtour "Le seul media francophone Belge qui s'adresse aux professionnels du voyage en Belgique, Luxembourg et Nord de la France" wijdt een artikel aan de situatie van de Vlaamse regionale luchthavens. Een kijk op de privatisering vanuit de andere kant van de taalgrens, lees...

 

Crevits privatise, Egis rit, citoyen paie

13-nov-13 Hilarische toestanden in het Vlaams Parlement op 10 oktober '13. Op de agenda stond de privatisering van de regionale luchthavens (+ interpellaties). WILOO nieuwsgierig als altijd trok er heen.
Met stijgende verbazing hoorden we toen bij aanvang van de vergadering sommige parlementsleden eerst veel kabaal maken over een zeer belangrijk dossier van zes "ontoelaatbare"  Arabische opschriften  (Halal-reclame) op Antwerpse (Vlaamse) bussen, waarna later zonder mopperen een uiteenzetting van een half uur volgde door de CEO van Egis Avia, in het Frans... Ons verslag zie...

 

Hoofdklant luchthaven in zware problemen
12-nov-13 WORLD AW Cargo de hoofdklant van de Oostendse luchthaven zit weer in zeer slechte papieren. Samen met het moederbedrijf Global Aviation Holdings heeft de firma opnieuw bescherming tegen zijn schuldeisers gevraagd. Geruchten gaan dat het personeel op 20 november naar huis wordt gestuurd en de firma Oostende zou verlaten.
Zie ook (1), "Case 13-12945-MFW" (2) en WILOO worried (3) (4). Het ziet er niet zo best uit... $ 51milj.  dringend gezocht, lees...

Chapter 11 toegestaan (5).
 

Vracht oktober '13: 'slechts' lichte daling
1-nov-13 Op vergelijkbare basis slechts een lichte daling afgelopen maand. Ze begon redelijk goed met wat ad hoc werk maar de pudding zakte naar het eind weer in. Voor onze tabelletjes zie...
Zo licht was de daling dan toch niet. Volgens de directie is de tonnage afgelopen maand met maar liefst 24% gezakt tot 2883 ton! De beladingsgraad moet enorm slecht geweest zijn met veel lege of halflege vrachtbakken. Echte vracht"lucht"vaart dus.

 

Kent Intl. Airport (KIA) verkocht
14
-okt-13 Aan de overkant van het kanaal in Manston (Ramsgate) werd de luchthaven van Manston verkocht voor de ronde som van £1 (€1,18) (1)! Het Nieuw-Zeelandse Infratil slikt zijn verliezen en is er van af. Met luchthavens valt geld te verdienen? Niet in Kent en "for that matter" ook niet in veel andere plaatsen (Maastricht, Hahn... Oostende, enz.).

 

Opnieuw incident met een WORLD MD11F
12
-okt-13 Voor de vierde keer in drie maanden tijd moest een MD11F vrachtbak van WORLD Airways (de N383WA) 's nachts rechtsomkeer maken en naar Oostende terugkeren. Voor dit toestel was het de tweede keer in veertien dagen! En waarschijnlijk met weer een aan de landing voorafgaande kerosinelozing boven zee.
Voor onze eerder bekommernissen m.b.t. WORLD Airways zie (1) en (2). Het andere toestel dat twee keer moest terugkeren na de start (met registratie N382WA), is terug in Oostende. Het stond er zaterdagmorgen triestig bij met de rechtermotor verwijderd terwijl technici her en der (o.a. in de rechter brandstoftank) aan het werk waren. Dat alles in open lucht op de tarmak. Foto's
: (3)en (4). Gezien de talrijke incidenten is WILOO er bijgevolg niet geruster op geworden. We hebben de Europese EASA nogmaals aangeschreven en gevraagd de WORLD toestellen aan de grond te houden, ten minste tot na grondige inspecties en controles! Wordt vervolgd.

 

(Nogmaals) geluid is ongezond!
10-okt-13 Twee nieuwe  studies, één Britse en een Amerikaanse,  bevestigen nogmaals de schadelijkheid van vliegtuiglawaai. Oefenvluchten, onbegrensde sportvliegerij en vooral nachtvluchten zijn zeer schadelijk voor de gezondheid. Naast de Zwitserse studie (1) waar we vaak naar refereren, zijn er recent nu dus maar liefst twee nieuwe studies (2) (3) die nogmaals e.e.a. bevestigen. Luchthaven Oostende, op een boogscheut van de woonwijken, moet gewoon 's nachts d i c h t! UECNA...
In de pers, BBC..., DS...
 

Minister Crevits wil geen dBA-pottenkijkers

10-okt-13 Met het oog op het nieuwe MER (1) dat momenteel wordt opgemaakt, vroeg WILOO begin dit jaar inzage aan de Vlaamse regering in bepaalde geluidgerelateerde data. Zie (2).
Na lang aandringen ontvingen we uiteindelijk een reactie van de bevoegde minister Hilde Crevits waaruit blijkt dat we gewoon aan het lijntje worden gehouden en een nul op het rekest krijgen. Wat Vlaanderen zelf doet doet ze in elk geval niet transparant. Wij pikken dit uiteraard niet en tekenden via onze raadsman beroep aan, lees... Als ook dat geen resultaat oplevert, stappen we naar de rechter. Persnota, lees...

De Vlaamse overheid is niet transparant...

 

Ellende oefenvluchten wordt structureel?
3-okt-13 Jawadde, heerlijk rustig wordt het dus niet...  Ook vandaag weer oefenvluchten met een groot toestel. Blijkbaar tracht de directie toch wat activiteit te creëren door Oostende te verkopen als oefenlocatie (brengt het financieel "iets" op?, dat mogen we niet weten natuurlijk!). En dit op een luchthaven die daarvoor h e l e m a a l niet geschikt is...  Een mens zou voor minder naar zijn laserpen grijpen... Niet doen, veel te gevaarlijk!! Wordt vervolgd. Morgen?

 

18 dagen geen oefenvluchten!(?)
1-okt-13 Het wordt heerlijk rustig deze maand want er is wat  baanbrekend werk op de luchthaven (ge-WIP) (zie...) en dan mag het klein grut (inclusief de vliegende quads ofte de DA42's) niet vliegen. Dit maar liefst van 8 tot 25 oktober. Lekker rustig wordt het (althans wat de kleine toestellen betreft), zalig.... geniet er van.

2-okt-13 Onze schrijfsels zijn nog niet koud of er komt vandaag een groot toestel urenlang oefenen... Zo blijkt nog maar eens dat met een luchthaven vlak bij een stad de hel elk moment kan losbarsten. Waarom deze Engelse A320 niet bijv. in Manston gaat oefenen of in Reims (waar geen omwonenden zijn)? Das simpel, zo goed als gratis luchtverkeersleiding en luchthavengebruik natuurlijk? Belastingbetaler en milieu draaien er voor op. Omwonenden betalen dubbel, ook met hun gezondheid... Hopelijk duurt deze ellende het niet tot laat in de avond, volg de vluchtdata op...  Beëindigd omstreeks 14u LT!
Ps. Hoe zit het met "de creatie van de LOM", de nieuwe infrastructuur beheersmaatschappij? Niet onbelangrijk... want 18 politieke benoemingentjes zitten (zaten) in pipe line. Waarom horen hier zo weinig over? Het kost de belastingbetaler nochtans een bom geld. Stay tuned.

 

Vracht september '13: 1,17 vlucht/dag!
1-okt-13 Afgelopen maand was er in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar 'slechts' een daling met 25 procent van het aantal vrachtvluchten! Rest: 1,17 vlucht per dag... Over tien jaar tijd bekeken is de vracht tijdens de maand september met 82 procent gezakt!

Onze tabelletjes, lees... en Het Nieuwsblad (NL-online) lees... Deze mag niet verward worden met de lokale pagina's van de krant "Het Nieuwsblad" (België), die brengt enkel goed luchthavennieuws. Vandaag weer een staaltje : "één B747 vervangt twee MD11F-toestellen" en de fanfare rukt uit onder applaus van 100 uitgenodigde luchtvaartbobo's (zie...)! Geen woord over de toename van de korte (vracht)vluchten van 100 km (Manston - Oostende met een B747!). Benieuwd of de rest van de C&P-Pers hierover ook groots uitpakt.
Volgens de directie was er de afgelopen maand 2727 ton vracht wat een daling met zo'n 33% betekent en wijst op een wel zeer belabberde "Load Factor" of halfvolle vliegtuigen.
 

 

Weer "keerekaiwere" met MD11 van WORLD
30-sep-13 Voor de derde keer in drie maanden tijd moest een MD11F vrachtbak van WORLD Airways (nu de N383WA) rechtsomkeer maken en naar zijn startplaats in Oostende terugkeren. Gisterenavond gelukkig zonder voorafgaande kerosinelozing. Vandaag werd er dan ook deftig gesleuteld (aan het richtingsroer?) (zie foto), als dat maar goed gaat bij de volgende startpoging! Het toestel ziet er verder nogal roestig uit onderaan de staart.
Voor onze eerder bekommernissen m.b.t. WORLD Airways, zie...

Het vorige toestel dat twee keer moest terugkeren na de start (de N382WA) zien we (voorlopig) niet meer in Oostende.
Een ander (gratis?) "gestored" MD11F-zustertoestel (de N380WA) staat lekker dichtbij en is een (goedkope) bron van reservestukken. Moet er nog zand zijn.

 

Buelachelijke business plannen?

3-sep-13 Bijna gestikt in onze Egyptische boontjes vandaag. In de krant De Tijd verklaarde een lachende Marcel Buelens dat hij in Oostende niet enkel "zijn" boontjes zal doppen maar bovendien en nog straffer, dat er enkel nog met luchthavens  geld valt te verdienen (1). Wij die bij het lezen van deze economische metafysica, in Keulen de paletten hoorden rammelen, dachten meteen "den Marcel gaat hier de hele boel ombouwen tot vakantiepretpark, evenemententerrein of energiepark!"... Maar nee hoor, even doorlezen en daar stond open en vette-billen-bloot zowaar zijn hele businessplan, met name "inbound passagiersverkeer vanuit de rijke Zuid-Europese  landen naar onze exotische stranden" en voor de vracht "uitwijk- en tankstopbeurten is nichetroef"!  Dat den Gino (de brave man zit nu helaas zijn ontslagpremie te tellen) daar nooit aan gedacht heeft!
Maar wacht even, natuurlijk heeft den Marcel gelijk, na socialisatie van de kosten en privatisering van de winsten (zoals bij de banken) valt er  geld te verdienen aan regionale nutteloze luchthavens! Via een 25-jarig whatever-happens-everything-payed-for-no-fly-no-problem-subsidiecontract zeker. En dit zelfs bij een whatever-plan.
Tja van De Tijd lezen wordt een mens niet veel vrolijker. Dan liever de Story of Dag Allemaal of het VRT 19-uur TV-journaal (eerste tien minuten), allemaal veel leuker.

Uw WILOO-EBOS-Spotman.
 

Vracht augustus '13: amper één vlucht/dag!
1-sep-13 Opnieuw een spectaculaire daling van het aantal vrachtvluchten tijdens de afgelopen maand, nu met maar liefst 47 procent in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar! Rest nog 0,93 vlucht per dag.
Over tien jaar tijd bekeken is de vracht tijdens de maand augustus met 81 procent gezakt!
En daarvoor moet deze 3,2 km "
runway of broken dreams" + hele reutemeteut + bemanning in stand gehouden worden? En te bedenken wat de opbrengst aan windenergie op dat terrein zou kunnen betekenen! Conclusie: onzinniger kan het bijna niet. Onze tabelletjes, lees...

 

Gino Out Marcel In?

25-aug-13 Volgens een bericht in de zakenkrant l' Echo (1) wordt Marcel Buelens voor EGIS Avia (2) de nieuwe LEM-baas in Oostende. De van corruptie in verdenking gestelde Buelens (volgens "Pag Tour" en de krant De Tijd zie...) heeft er een hele carrière in de luchtvaart op zitten. De Diegemnaar was actief bij "Flying Tigers", Fedex, directeur bij de luchtvrachtmaatschappij "Air Hong Kong" (1991-2001) en ging nadien aan de slag als gedelegeerd bestuurder bij Van Gendt & Loos waar hij na de overname door Deutsche Post verkoopdirecteur werd. In '05 werd hij een jaartje directeur lucht- en zeevrachtexpeditie bij het Duitse Dachser tot hij in '06 aangesteld werd als gedelegeerd bestuurder op de luchthaven van Charleroi. Dat mandaat eindigde in '09 met ontslag na een onkostenbonnetjesconflictsoap (3) (4) met de raad van bestuur. Nadien ging hij aan de slag bij Swissport maar struikelde over een mismanagede staking op de luchthaven van Brussel in mei '13.  Nu dus weer terug tussen de paletten in Oostende?
Jammer dat het niet Edmée is geworden, dat had echt ouwe tijden doen herleven...!

 

Strijdbijl verwelkomt Egis in Bamako

18-aug-13 "Toujours la même chose, mais autrement" (A. Schopenhauer). EGIS Avia (SEGAP) dat in Oostende voor de uitbating van de luchthaven een 'leuk' (geheim) contract heeft afgesloten met Vlaams minister Hilde Crevits, gaat nu ook binnenkort in Bamako  aan de slag. Daarvoor werd in alle stilte een contract getekend met de interim minister voor transport 'kolonel' Koumaré en dit in tegenspraak met zijn verkiezingsbeloftes! Het personeel vreest massale afdankingen  en haalt alvast de strijdbijl boven (1) (2).
Jammer dat we bepaalde (Zwitserse) rekeningen niet mogen inkijken. Vragen: contact EGIS-Mali, BP 16 Bamako, Mali of zie...
"Companies investing in Mali should be aware that public procurement is identified as one of the most corrupt sectors in Mali. A large number of companies report that they have paid bribes to obtain government contracts."
(3). Mali heeft verder een gunstig ondernemersklimaat en lage loonkosten... (4)
 
 

Huwelijk Aviapartner gaat nu toch niet door?
13-aug-13 Alles was in (rammel)karren (1) en kruiken en wat blijkt, de fusie (of overname) van Aviapartner (monopolist in Oostende) met/door WFS (LBO France) gaat zeer waarschijnlijk niet door. De geconsolideerde schuldenlast van de twee bedrijven samen is zo'n 150 milj. euro. Sommige banken zien dat niet zitten (2)! Aviapartner is van plan de luchthaven van Twente uit te baten (3)! Welke bank zou dat financieren?

 

Ryanair, nee bedankt

12-aug-13 Met de komst van (nee niet "Joachim STILLER") maar van EGIS Avia flakkert lokaal bij sommigen een magisch-realistich verlangen op dat straks dank zij de Fransen RYANAIR zijn verrijzenis en wederintrede doet in Oostende. Anderen, zo meldt men ons, zitten nu reeds op de knieën (sommige politici) met kaars in de hand. Als dat maar geen "bal masqué" of nieuwe opera wordt van niemand minder dan "Joachim BRACKX"... Ensor draait zich nu al om in Mariakerke.
WILOO is, net als Infratil (1), helaas iets minder enthousiast en met reden: veiligheid (2) (3) (4) en sociale afbraak (5)... en uiteraard lawaai en uitstoot van weer eens extra broeikasgassen. En dan hebben we het nog niet gehad over de ramp van de introductie van goedkoop woon-werk(vieg)verkeer voor Roemeens zakkenrollers, influx van brallende dronken supportersstromen, idem stoned-zatte Ibiza-feestneuzen en andere eindejaarsstudenten, net nu Oostende er alles aan doet om "schoon" volk te lokken. Tsjjjj...
(ondertekend, uw ebos-Spotman)

 

Straks acht miljoen euro extra nodig!?
10-aug-13 Om competitief te blijven pompte de luchthaven van Frankfurt-Hahn (een vrachtconcurrent van Oostende met 4x zoveel vracht + Ryanair in huis, en... verlieslatend) acht miljoen euro in een kwaliteitsverbetering van zijn RESA (1) zones aan de uiteinden van de banen. Zie... Dit met het oog op de veiligheid en voor schadevoorkoming bij uitschuivers van startende of landende vliegtuigen. Luchthavens die grote of zware vliegtuigen willen blijven ontvangen (B747, AN124,...) worden wellicht verplicht dit te doen (2)?  Wil (vracht)luchthaven Oostende (via de LOM) mee dan mag ook de Vlaamse belastingbetaler een extra 8 miljoen euro ophoesten! En dit voor (één) vrachtbak per dag! WILOO zoekt het voor u uit en komt hier op terug. Wordt vervolgd!

 

Hoe veilig is Jetairfly?
8-aug-13 Een magere 4 sterren scoort Jetairfy in de veiligheidsranking van de website Airline Ratings (1) Deze organisatie informeert reizigers over de veiligheid van vliegmaatschappijen. WILOO licht toe, lees...

 

Privatisering totaal mislukt
7-aug-13 Tiens, Peter Reekmans (LDD) lid van het Vlaams parlement is nu ook niet meer te spreken over de manier waarop de privatisering van de regionale luchthavens plaats vond. "De omgekeerde wereld, dit zal Vlaanderen veel en veel geld kosten, alles in de grootste geheimdoenerij..." op ATV bekijk...
Schiet nu ook eindelijk het Vlaams Parlement wakker? Met de Vlaamse spreuk in het achterhoofd "We drinken een glas, we wateren een plas en alles blijft zoals het was" denkt WILOO van niet. De zinloosheid van het teveel aan luchthavens in postzegelland katten wij al decennialang aan en geen hond die luistert.

Lees ook "du jamais vu" DM... , "duurder dan.." HNB... en "bitter" DT... En in Nl... regionale luchthavens, luchtfietserij...

 

Ostend Airport eindelijk serieus in De Tijd
3-aug-13 Luchthaven Oostende haalt zelden (de voornamelijk over belangrijk economisch nieuws rapporterende) kwaliteitskrant "De Tijd". Een luchthaven op niveau van een lokale superette (bestaan deze nog?) (waarvoor 350 ha nodig!!!!) met jaarlijks slechts 230 duizend passagiers en amper 53 duizend ton vracht komt er uiteraard niet in. Toch werden we gisteren aangenaam verrast met een eervolle vermelding van onze fantastische regionale motor in de rubriek KAAIMAN. De kunst van KAAIMAN lees...

 

Vracht juli '13: duikvlucht!
1-aug-13 Het totale aantal vrachtvluchten daalde afgelopen maand met zo maar eventjes 20 stuks in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar! Er blijft nog één per dag of een 30-tal per maand over.  Juli '13 betekende niet minder dan een instorting met bijna 40 procent! Maatschappij Nordic Global voerde 60% minder vluchten uit, Egyptair min 36 % en World AW zo'n 20% minder.

Over tien jaar tijd bekeken is de vracht met zo'n 76 procent gezakt. Zie hiervoor figuur hiernaast en onze tabelletjes, lees...
 

WILOO worried on WORLD

26-jul-13 No it's not Christo's work that can be admired on Ostend's apron 2 nowadays but WORLD AW's MD11F freighter N380WA that is neatly packed and stored. It serves as spare parts for the rest of their fleet. At the beginning of the month an identical WORLD AW freighter the N382WA had to return twice after take off in Ostend because of a (night flying big?) bird strike causing a failing gear lock indicator. The aircraft is since the 19th of July in Taiwan (for a repair job?). WORLD AW was under chapter 11 for about a year. In protection against bankruptcy it had to become lean under a strict diet! All this put together (with the very harsh marked conditions, high fuel prices causing even big carriers to reduce their fleet) made WILOO rather worried on WORLD maybe cutting corners. WILOO asked EASA and FAA for reports on safety assessment of the fleet. The answers you can read here (1). Unfortunately the SAFA inspection results given are a bit confusing so new questions arose. To be continued!

 

Einde aan subsidies regionale luchthavens!

4-jul-13 Europa wil een einde maken aan de te gekke en onzinnige subsidies van regionale luchthavens en luchtvaartmaatschappijen. Hoog tijd denken we! Luchthaven Oostende ontvangt jaarlijks miljoenen aan staatssteun en met welk "maatschappelijk" 'nut'? Er zijn in dit postzegelland meer dan zat luchthavens. Een einde aan de verspilling van belastingsgeld is hoognodig. Uit de krant "De tijd", lees...

 

Wiloo bezocht kabinet Joke Schauvliege
4-jul-13 Een driekoppige afvaardiging van WILOO bracht gisterenmiddag bezoek aan het kabinet van Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur mevrouw Joke Schauvliege. We werden er heel hartelijk ontvangen door kabinetsmedewerker Michiel Boodts verantwoordelijk voor vergunningen. Op de agenda: oefenvluchten en toegang tot brondata (geluidsmeetnet, QC-berekening, nieuw MER, enz.). Wordt vervolgd.

 

Noodlanding met veel herrie!?
3-jul-13
Afgelopen nacht is er waarschijnlijk een noodlanding geweest van een MD11F vrachttoestel van World AW. Vijftig minuten na opstijgen om 1u32 is het toestel met registratie N382WA (met kerosinelozing vlak voor Oostende!!??) weer geland. En dit met extreem veel herrie boven Stene. Onze geluidsmeter registreerde een record! Iedereen wakker natuurlijk. Of onze veiligheid weer eens in gevaar was zoeken we verder uit. Zie ook onze pagina met vluchtinformatie (1).
Op 7 juli jl. maakte hetzelfde toestel opnieuw rechtsomkeer na het vertrek uit Oostende. WILOO is bezorgd over de veiligheid van de WORLD AW toestellen. Persnota lees...

Krant van W-Vl. lees....

 

Vracht juni '13: naar historisch dieptepunt
1-jul-13 Het minimum was dan toch niet bereikt. Afgelopen maand verloor de luchthaven opnieuw vracht. Het aantal niet transitvluchten daalde met zo'n 25%, een klant vertrok naar Luik en Egyptair zit (net als Egypte zelf) schijnbaar in zeer zware problemen. Bij de luchtvaartfanaten is er echter  voor de vierduizendste keer weer hoop in hopeloze zaken. De (jarenlang) verwachte nieuwe god "Egis Avia" kondigde zich onlangs eindelijk aan.  En die zal straks toveren... Gelooft u het? Onze tabelletjes , lees...

 

Affaire Tom Waes, brief BCAA ontvangen
25-jun-13 WILOO ontving een antwoord op onze vragen m.b.t de illegale stuntvlucht van Jetairfly/Waes/VRT (zie ook...) gericht aan de Belgische luchtvaartinspectie, lees... Welke sancties werden opgelegd wou de directeur-generaal niet bekend maken. Onze raadsman heeft daarom een vervolgbrief gestuurd. Ook in het federaal parlement worden hierover nieuwe vragen gesteld. Ondertussen vernemen we dat de VRT een heruitzending van de bewuste aflevering op verzoek van Jetairfly afgelast heeft...

 

Evenementenweide een veilige 'zaak'?
25-jun-13 WILOO heeft veel vragen rond de geplande evenementenweide naast de Duinkerseweg (1). Normaal moet daar een bufferzone (bos) komen om omwonenden te beschermen tegen de hinder afkomstig van de luchthaven.  Dat wordt al jaren beloofd maar werd (zogezegd) nog niet uitgevoerd wegens onteigeningsproblemen en geldgebrek. Plots is voor een evenementenweide alles in kannen en kruiken? Dat werd op de jongste (rumoerige) wijkraad van Mariakerke verteld!
WILOO heeft veel vragen m.b.t. de veiligheid. Zal een groot podium met bijhorende belichting de landende vliegtuigen niet storen? Zal een hoge metalen constructie niet het  ILS localizer patroon verstoren. Heeft men voor e.e.a. toestemming van Belgocontrol gekregen? Lijkt ons heel bizar... Liever niet is onze bescheiden mening, veiligheid eerst! Wij steunen dan ook het nieuwe actiecomité dat onlangs werd opgericht! Wordt vervolgd.

 

Bloemen uit Kenia via Ostend-Bruges Airport

11-jun-13 Luchthaven Oostende wil een importhaven zijn voor bloemen en land- en tuinbouwproducten en vis (Victoriabaars) uit Afrika. Daarbij zetten velen een (Qataraanse) paardenbril op. WILOO vroeg in het verleden vaak aandacht voor de schandalige omstandigheden waarop een en ander geproduceerd (gevangen) werd. Net zoals in de textielsector in Bangladesh is er helaas vandaag bij de productie van rozen immer veel werk aan de winkel, lees... of bekijk...
Wat het visbestand in het Victoriameer betreft ziet het er niet veel beter uit, nog 30 jaar en dan is het op...
Moeten we deze producten "zomaar" blijven importeren? Waar zit ook 'onze' EU-commissaris voor handel De Gucht. Houdt hij vast aan een vrijblijvende oproep voor sectoriële codes, zoals de code Lippens in de banksector, we weten ondertussen hoe succesvol dat is. Of toont hij ook eens zijn handelstanden in deze? 2x raden!

 

Reglement oefenvluchten sterk afgezwakt
3
-jun-13 Het reglement op de test- en oefenvluchten voor de Oostendse luchthaven was in vergelijking met dit voor bijv. Deurne  een zwak beestje. Op een bijzonder arrogante manier werd het onlangs nog eens afgezwakt! Oefenvluchten mogen nu weer tijdens de vakantieperiodes , de woensdagnamiddagen, de blokperiodes en... tot 21u! Alles opgeofferd in hoop de luchthavencijfers wat op te krikken. WILOO tekent protest aan. Onze persnota, lees... In de pers, DZW...

 

Vracht mei '13: stabiel belabberd

2-jun-13 Weer een maand zoals de voorgaande. Veel korte en/of transit bewegingen.
Het aantal vluchten bleef ongeveer gelijk met vorig jaar mei. Onze tabelletjes en wat commentaar lees...

En te bedenken dat zelfs bij een spectaculaire verdubbeling van de vracht en een privatisering van de uitbating de hele zaak van geen kanten rendabel kan worden! Dat bewijst de luchthaven van Maastricht. "Maastricht-Aachen Airport bijna failliet! lees..."

 

WILOO wil zware sancties stuntvlucht Waes!
30-mei-13 In april '11 vond boven onze hoofden een stuntvlucht plaats met een Jetairfly B-737. Bekend Vlaming Tom Waes zat aan de stuurknuppel voor het programma Tomtesterom (VRT één). WILOO was "not amused"  en diende klacht in (1). Dat het parket onlangs besliste om niet te vervolgen betekent niet dat de stuntvliegerij legaal was, verre van! Dat er "gaatjes in de wet waren" zoals sommigen beweerden,  klopt al helemaal niet. Jetairly was wel degelijk in overtreding met de Belgische vliegwetgeving en krijgt sancties opgelegd door de Belgische luchtvaart autoriteiten (DGLV). WILOO vroeg via haar raadsman (lees...) dat de sancties  voor Jetaifly voldoende streng zijn  (schorsing hoofdpiloot, zware boete,..) opdat anderen zich in de toekomst ook niet aan een lucratief 'stuntje' zouden wagen.

WILOO persnota lees... In de pers, DZW...

 

WILOO brief aan de leden op de post

25-mei-11 Honderden nieuwsbrieven voor WILOO-leden (en sympathisanten) worden volgende week op de post gedaan. Van de gelegenheid hebben we gebruik gemaakt om u te vragen uw lidmaatschap te vernieuwen. Wij danken alle leden voor de trouwe steun in het verleden. Wie ondanks onze goede zorgen niets ontving kan de brief hier lezen... 

 

WILOO gaat internationaal!
23-mei-13 WILOO is lid geworden van UECNA (Union Européenne Contre les Nuisances des Avions) in het Engels  "European Union Against Aircraft Noise" de NGO-koepel van Europese actiegroepen rond vliegtuigoverlast. Internationaal samenwerken is de boodschap. EUCNA lobbyt vooral op Europees niveau voor een gezonde nachtrust. Verder wordt geijverd voor kerosinetaksen, beperking van de korte vluchten, minder lawaaierige motoren, minder uitstoot van verbrandings– en broeikasgassen, enz. in heel Europa. Meer over EUCNA zie...

 

Maastricht-Aachen Airport bijna failliet!
17-mei-13 In de reeks zinloze luchthavens is "Maastricht-Aachen Airport net als Oostende-Brugge, Deurne, Manston, Ciudad Real, Castellon, Brescia enz., enz., een klassiek voorbeeld van een typische regionale bodemloze luchthavenput. En zoals al die zinloze stukken infrastructuur, met  hun verkeerde besteding van mensen en middelen, moet er continue belastingsgeld getankt worden. Geprivatiseerd of niet dat maakt weinig verschil. De Engelse private uitbater Omniport Holdings (1) van Maastricht (Beek) Airport (ja, Maastricht is een stap 'verder' dan Oostende) heeft dringend "beken" geld nodig (2). Investeringsmiddelen werden misbruikt om de gaten in de uitbating te dichten... de put loopt voor de lokale overheden mogelijk op tot 45 milj. euro (3)!
De Nederlandse nationale overheid wil er geen cent meer in stoppen (4), de moedige lokale politieke baronnetjes daarentegen..., die houden blijkbaar net als in Oostende van statussymbolen en cadeautjes voor de lokale kiezers die graag zeer goedkope gesubsidieerde "wezienekèwegéh"-(zonnekloppers)vliegreisjes maken!? Vliegen "voor een appel en een ei" ten koste van mens (en slavenarbeid) en milieu hoelang gaat dat nog door? Ook in Maastricht? We zijn benieuwd. Een tegengeluid de ondernemer Oldenbroek (5)

 

Vliegen gezond? Veel vliegen is dat niet!

10-mei-13 Het was al bekend dat vliegen niet zo gezond is vanwege de verhoogde kans op infecties en bloedklonters (1). Het gevaar van TCP in de cabine en (vooral) in de cockpit wordt nu ook steeds duidelijker! Het personeel, "frequent flyers" en in het bijzonder piloten zijn de sigaar van subtiele oliedampen. Bij defecten kan het voor passagiers een acute ramp worden. Het probleem zit in de design van zowat alle vliegtuigen (behalve de B787)! "Turbine engines leak by design", Nl TV-reportage Zembla... Zie ook (2), (3) en de eerste "Aerotoxic Syndrome" rechtszaak... Hoog tijd voor (parlementaire) vragen in België!

 

Vracht april '13: stabiel belabberd

2-mei-13 Een maand zoals de voorgaande. Veel korte en/of transit bewegingen. 's Nacht kregen omwonenden af en toe wel weer de volle laag aan lawaai omwille van de overheersende Oostenwind. En dit voor een paar tankbeurten van een corrupt Saoedi-Arabisch regime (1), vliegende bonen en wat hoogdringend militair ondergoed of oliepijpen voor een of andere potentaat.
Het aantal vluchten bleef ongeveer gelijk met vorig jaar april. Onze tabelletjes en wat commentaar lees...

 

B747 crash National Air Cargo beangstigend
1
-mei-13 Een verschrikkelijke crash met een B747 vrachttoestel van National Air Cargo  herinnert ons hoe het soms afschuwelijk verkeerd kan gaan. Het zwaar geladen toestel stortte op 29 j.l.  net voorbij het einde van de baan bij de start in Bagram (Afghanistan) neer als een baksteen (1). WILOO mag er niet aan denken dat dit in Oostende (met campings, shoppingcentra, woonwijken en scholen pal aan het einde van de banen) zou gebeuren. We herhalen hierbij onze eisen, geen vrachtverkeer in Oostende, en zeker geen militair vrachtverkeer! Lees hiervoor onze persnota van vandaag (2).

 

Qatar: venit vidit reliquit?

22-apr-13 Ondanks de extra warme zorgen voor een paar luxepaarden uit Qatar op 10 april j.l. is de luchthaven er niet in geslaagd een contract met Qatar Air Cargo uit de wacht te slepen. Luik liep er op een drafje (weer) mee weg, zie...
 't Ja, wie wil nu in de luchthaven Oostende investeren? Perifeer en bijgevolg slecht gelegen, plakkend aan een stad en dus te weinig nachtvluchten mogelijk, geen capture area, één enkele landingsbaan, enz. enz. Maar dat vertellen we al honderd jaar.
Ps.
: de beestjes zijn ondertussen weer thuis in hun luxe zessterren paardenhotel (1)? Qatar is zo'n land waar paarden meer rechten (2) hebben dan (gast)arbeiders (3). Zo'n land waar omwille van het geld, het gas, de business en de smeer, Westerse landen met plezier een paardenbril opzetten (en wapens leveren totdat de boel ontploft).

 

Luchthaven Deurne: €55 milj. in cadeau Egis
22-apr-13 Een dikke proficiat aan de lobbyisten van de luchtvaart. Aan hun talenten kunnen wij een puntje zuigen. Na de banken is er nu ook sociale zekerheid voor de vliegende elite. De luchthaven van Deurne en de privé (Egis Avia SA, diamantairs) krijgen immers een cadeau van €55 miljoen van de belastingbetaler in de vorm van een tunnel. Waar is de tijd van de ondernemersmond uit 2000, waarbij de privé zelf zou investeren in die ondertunneling! Allemaal gone with the wind.
En dan te bedenken dat Zaventem op 50 km ligt en makkelijk met een sneltrein te bereiken is!
Veel geld wordt hier weer eens weggegooid. Ook in Deurne zijn er vele manier om te liegen, lees... Persnota VATUV...
Ps.: tussen de regels lezen we dat Egis Avia binnen is en de belastingbetaler de beurs zal openhouden voor alle regionale luchthavens in de volgende 20 jaar. Binnenkort eindelijk een fiere Hilde Crevits op de (pers)stoep met een 'uitbater' op zak?

 

Geurtje klassenjustitie
17-apr-13 Vandaag heeft het Brussels parket (twee jaar na de feiten) beslist om de VRT- en Jetairflyfratsen van TomStunterdomst met een B737 boven Oostende in mei '11 (zie...te seponeren!
Een puber die betrapt wordt bij het niet zo nauw nemen van de snelheidsregels voor brommers en hierbij eigen leven in gevaar brengt wordt meteen (terecht) hard aangepakt, waarbij ook zijn tweewieler wordt fijngemalen. Wie in België de randjes van de luchtvaartregels opzoekt en met een B737 de veiligheid van honderden levens in gevaar brengt, wordt niet eens vervolgd. Dat ruikt naar klassenjustitie, lees...


Massale verliezen bij Egyptair

7-apr-13 Egyptair dat in Oostende actief is met zijn cargopoot voor het invliegen van luxe groenten en fruit (*), kampt sinds het begin van de Arabische lente met enorme verliezen 'goed' voor zo'n €730 milj. (1). Bezuinigingen alom kondigen zich aan en vluchten worden afgeschaft (2). De luchthaven van Cairo, thuisbasis van Egyptair cargo, moet besparen en wordt binnenkort 's nachts gedeeltelijk gesloten (3). Dat heeft dan weer impact op de vluchten van Egyptair Cargo.  Wat de gevolgen zijn voor Oostende (naast de vele korte vluchten die we nu al merken) is voorlopig niet duidelijk (in verhouding meer nachtvluchten?).
(*) Terwijl het land N.B. voor zijn basisvoedsel 100% afhankelijk is van import zie...!!!
 

Weer overtreding AIP
7-apr-13 Gisterenavond en afgelopen nacht werden opnieuw een aantal zware vrachtvliegtuigen onnodig boven Oostende gestuurd, "Belg(h)o(peloos)control" had weer eens lak aan de omwonenden!
Eén vrachtvliegtuig (N382WA) vertrok nadat het al meer dan twee dagen stil had gestaan op de tarmak. Een paar uurtjes langer aan de grond houden tot de nacht voorbij was kon niet? Ook de luchthavendirectie heeft blijkbaar lak aan... Zodoende zijn we  genoodzaakt om verdere (jurdische)acties te voeren. Zie ook onze bewegingsinfo hier...

 

Tom Stunterom voor de rechter?
2
-apr-13 Volgens een bericht op Radio2 W-VL van deze morgen beslist het parket vandaag over de al of niet vervolging in de zaak Waes/Jetair/VRT. We zijn benieuwd. Beluister...
Telefonische navraag bij Radio2 op 4 april '13 maakt ons niet wijzer over de bron van hun bericht (kon in het radio2-agenda-systeem gezeten hebben...!), nog of over de beslissing van het parket. Radio2 heeft geen verder 'nieuws'. Te klasseren onder lapsus?

 

Vracht maart '13: geen licht in de tunnel

1-apr-13 Maart '12 was extreem slecht. Het was dan ook uitkijken naar de resultaten van de afgelopen maand. Met  een daling van zo'n 8 procent van het aantal non-transit-vluchten is er bitter weinig verandering in zicht.  Zit Oostende "structureel" op zijn dieptepunt? Het totale aantal vrachtvluchten ging dankzij (weer veel) transit en korte vluchten iets hoger met ongeveer 7 procent.  Onze tabelletjes zie...
Wat metabeschouwingen: algemeen ziet de toekomst van de luchtvrachtsector er weinig rooskleurig uit. Luchtvrachtmaatschappij Cargolux (zwaar verlieslatend) is de enige die in barre tijden een vlucht vooruit waagt en durft zijn vloot uit te breiden. Straks aan de grond en/of voer voor aasgierfondsen, lees “Cargolux's Risky Ride” (1)? 'Ons' Aviapartner (thans 60pct LBO France!) was reeds in handen van een aasgierfonds en durft ook wat! Het wil blijkbaar investeren in een "luchthavenuitbatingsavontuur" (nee niet Oostende) maar in Twente (als de Nl belastingbetaler geld ophoest natuurlijk!), lees... Of is dat laatste een 1 aprilgrap, zie...?

 

Topeconomen bepleiten CO-taks luchtvaart
15-maa-13 In een open brief vragen 26 topeconomen, waaronder vijf Nobelprijswinnaars, president Obama om Europa te steunen bij de invoering van een CO-taks in de luchtvaart! Lees...
Het klimaatbeleid van Obama is helaas verworden tot: "luister naar mijn mooie woorden maar zie niet naar..."
En ja, we weten het, een econoom is iemand die morgen zal verklaren waarom een voorspelling die hij gisteren deed vandaag niet is uitgekomen. Niettemin.

 

Raad van State
15-maa-13 Op 25 april '13 komt onze zaak opnieuw voor bij de Raad van State. Einde mei zou er dan een definitief arrest moeten vallen, waarschijnlijk betekent dit de vernietiging van de milieuvergunning, zoals de Auditeur al tweemaal adviseerde. Na 8 (acht!) jaar lijkt het einde van deze procedure in zicht. Maar dat hoorden we al eerder (1).

 

De scha(rre)l(ie)olie-illusie
14-
maa-13 In de reeks "Wordt er nog veel gevlogen over 20 jaar?".
- Brussels AL hapt nog maar eens naar adem wegens de zeer hoge brandstofkosten en het hoog verbruik van de ouwe vloot. Vandaag staat weer een recordverlies in de kranten.
- Ryanair wil nu  plots 200 andere (duurdere versie) B737’s kopen wegens hun minder brandstofverbruik, straks per saldo rendabel denkt O’givemeapenny… ziet hij de bui hangen?
- Onlangs was er weer een frietvetvlucht van KLM (ook met recordverliezen) als echte mediastunt. Frituurvet als brandstof voorstellen is niet enkel ongezien hilarisch maar ook een extreem voorbeeld van "green washing" (1) (2) (3) door Camiel Eurlings de ex-CDA kopman, ex-NL-minister van verkeer en nu ra-ra-ra... grote baas van KLM (met dito bonussen). Met de halve pers maar niet met ons Camiel!
Een nieuw sprookje duikt gelukkig op, scha(rre)l(ie)olie als nieuwe "deus ex terra". Gelooft u het? Wij niet. Lees de olieprijs is gedoemd eeuwig te stijgen (4) (5) (uit De Tijd).

 

WILOO begraaft vliegreglement

9-maa-13 Een vodje papier, meer zijn de Oostendse vliegreglementen met betrekking tot oefen- en testvluchten en met betrekking tot opstijgen en landen boven zee niet. WILOO heeft niet enkel klacht neergelegd van het lokale tot het Europese niveau, maar  heeft op zaterdag 9 maart '13 ook actie gevoerd op de luchthaven waarbij het reglement (AIP) werd begraven. Daar blijft het uiteraard niet bij, lees... Pers...

 

Nieuwe dienstverlening leden
9
-maa-13 Sommige leden melden ons dat ze slecht geslapen hebben, (half)wakker werden en niet meteen een vliegtuig dachten te horen. Die ervaring hadden wij ook. Vaak bleek achteraf uit onze data dat inderdaad een vliegtuig (een knal van slechts 20 sec.) de oorzaak was, zonder dat we op het moment zelf de tijd hadden om tot volle alertheid te komen en de bron te kunnen duiden. Daarom publiceert WILOO voortaan onze data op een aparte pagina, klik hiervoor in de rechterkolom op "WILOO flight information". Slaapverstoring is zeer slecht voor de gezondheid!

 

Vracht februari '13: malaise houdt aan

3-maa-13 Afgelopen maand betekende opnieuw een daling van het aantal bewegingen met vrachttoestellen, thans met zo'n 3,5 procent. Zorgelijk is ook het stijgende percentage (15%) aan korte vluchten (op Manston, Keulen, ...). Onze tabelletjes zie...

 

Luchthavendirecteur liegt?

22-feb-13 Volgens luchthaven CEO Gino Vanspauwen in De Zeewacht van heden (lees...), was het zes maanden geleden dat hier nog een stokoude AN12 toestel was geland. Kort van geheugen, een verdoezelende leugen of arrogantie? Vóór de nacht van 18/2 (zie verslag hieronder) waren er drie recente AN12-vluchten (aankomst op 25/1, 24/12 en 2/12).
Veel erger is dat de luchthavendirecteur lak heeft aan de slaaprust en de gezondheid van omwonenden. Door het (half)wakker worden van vliegtuiglawaai als een puur subjectief gegeven voor te stellen en het individu zo tot norm te maken, probeert hij de bewezen schade veroorzaakt door het nachtelijk vliegverkeer aan een hele gemeenschap onder het tapijt te krijgen.
WILOO houdt het bij wetenschappelijke studies over de gevolgen van slaapverstoringen. In 2008 publiceerden we reeds deze info... Een recente grootschalige epidemiologische Zwitserse studie uit 2011 (zie...) bewijst wederom de grote schade die door nachtvluchten wordt veroorzaakt. En ja het spijt ons maar wie een luchthaven zo dicht bij een stad plakt moet hem 's nachts sluiten... en geen smoesjes vertellen.

 

Schandalig lawaaierig (en stankerig)

18-feb-13 Ongelooflijk maar waar, ze zijn er nog en ze vliegen nog, de 46 jaar oude AN12 vrachtbakken. Afgelopen nacht werden weer maar eens duizenden mensen (twee maal na mekaar, om 01u29 en 01u58 LT) uit hun slaap (en in volle paniek) wakker geschrokken. Dit omdat twee fossiele stokoude  roetuitstotende AN12 vliegtuigen uit Oekraïne absoluut moesten opstijgen op baan 08 boven de stad! Plotse lawaaipieken tot 75 dBA in de slaapkamers. Lees...

 

Vrachttonnage januari gekend

18-feb-13 De luchthavendirectie publiceerde haar cijfers over de vrachttonnage van de afgelopen maand. Het betreft een schamele 4.627 ton,  een daling met meer dan 8 procent t.o.v. januari '12. Voor de volledigheid publiceren wij een voor zich sprekende grafiek van de evolutie van de januaritonnages tijdens de laatste 9 jaar. We kunnen enkel herhalen wat we al twintig jaar in de woestijn roepen: het zal nooit wat worden met de vracht (stop het belastingsgeld liever in bijv. schoolgebouwen of hernieuwbare energie)!

Ps.: ook februari '13 belooft (weer) een nieuwe neergang.

 

Waalse luchthavens subsidieren Vlaamse
6-feb-13 "l'Aéroport d'Ostende dont la supervision de l'espace aérien représente une charge de 2,3 millions d'euros pour Belgocontrol ne contribue qu'à hauteur de 50.000 euros. Sur le coût total de 7,8 millions d'euros, les aéroports régionaux flamands n'ont compensé qu' environ 3,2%. Les aéroports wallons subsidient les services des sites flamands", lees...
Als de NWA (Nieuwe Waalse Alliantie) nu maar geen protestactie voert op Ostend Airport met een vrachtwagen geladen vol  (transfer)euro's!?
Hoe lang kunnen deze cadeaus ook nog blijven duren, naast al die andere voor de (strandpret)luchtvaart!? Wat is het maatschappelijke nut? Kunnen we niks beters verzinnen om wat werk te creëren?

 

"Sans paroles"
6-feb-13 Is Flanders's Ostend-Bruges airport candidating for the most futile European airport, competing with superfluous airports like Spain's "Ciudad Real", Spain's "Castellon Airport" or Italy's  "Brescia Airport"? Sure looks like it watching our new film taken today (1). The new floor and the check-in look great though, it must have cost a fortune (while no money is available for making the building more energy efficient)... Surely the airport is already winning the competition of the most cost ineffective facility!
Nothing much changed since the nineties, see...

But are we missing something? Is Ryanair returning (a wet management dream), is it simple bluff or stupidly making publicity for Brussels South, why do we see this...?

 

EASA kritisch over (toezicht op) Belgocontrol
5-feb-13 In een uitgelekt rapport  van het Europees agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart (EASA) komen er grote lacunes naar voor in het Belgische toezicht (BSA-ANS) op Belgocontrol. Belgocontrol is aan het "freewheelen", zie (1) of (2).

 

Vracht januari '13: "continuous descent"

1-feb-13 De structurele daling (1) van het aantal vrachtbewegingen zet door. Afgelopen maand zakte het  in vergelijking met januari '12 opnieuw met zo'n 10 procent. Het traditionele opgevoerde eindejaars "licht(kaarsje) aan het eind van de tunnel" door de "hoopvolle" directie (en gretig overgenomen/geciteerd door de copy&paste-pers 2) zit alweer in de kast tot volgend jaar. Samengevat was er deze maand zo'n 1,75 vrachtvlucht per dag. Om daarvoor een (internationale) luchthaven 24/24 open te houden, te onderhouden en te bemannen is te zot voor woorden. Onze tabelletjes, zie...
Ps.: met betrekking tot passagiers waren er deze maand bijna 40% korte vluchten bij gemiddeld één passagiersvlucht per dag 
(klein grut niet meegeteld).  Eigenlijk nog zotter voor woorden dan de vracht!


Parket beslist in maart over VRT-stunt
31-jan-13 In opdracht van de VRT werd ten behoeve van de kijkcijfers in mei 2011 een gevaarlijke stunt met een Jetair B737 boven Oostendse hoofden uitgevoerd. WILOO was "not amused" (1) en diende klacht in bij de BCAA en het parket (2). Deze laatste beslist in maart of het tot vervolging komt, zo blijkt uit een parlementaire vraag (3). Op een een recente vraag naar de stand van zaken in dit dossier bij het kabinet van de staatsecretaris Wathelet kreeg WILOO geen commentaar. De zaak moet eerst door het parket afgehandeld worden klonk het.

 

Regeling oefenvluchten vodje papier!?
11-jan-13 Terwijl de blokperiode voor veel studenten volop aan de gang is, werden er gisteren 8 uur lang lesrondjes gevlogen met een B739 van KLM. In totaal zo'n 60-tal bewegingen boven de stad (uitprint geluidsrecorder zie..., pieken tot 96 LAmax). Volgens het reglement m.b.t. de oefenvluchten, gepubliceerd op de site van de luchthaven, is dit niet toegelaten na 18u00, maar daar hield KLM zich niet aan. Na een telefoontje naar de luchthaven werd duidelijk dat de luchthavendirectie toelating had gegeven tot 21 uur! De luchthaveninspecteur aan de telefoon merkte fijntjes op dat oefenvluchten niet in de milieuvergunning zijn opgenomen. M.a.w. de luchthaven doet wat ze wil met deze materie en de omwonenden hoeven maar te slikken, kerosineneerslag, (ultra)fijn stof, lawaai. WILOO heeft niettemin klacht neergelegd bij de Vlaamse milieu-inspectie.

Ps. de regionale luchthavens en hun klanten hoeven niet te betalen voor luchtverkeersleiding. KLM kreeg bijgevolg een dagje  Belgocontrol vlieggeleiding cadeau van de Belgische belastingsbetaler (ons allen).

 

Slapen doen omwonenden best overdag!
8-jan-13 Ondanks de barslechte jaarcijfers '12 is het niet zo dat de hinder verdwenen is. Recent is er weer een flinke toename van het nachtelijk grond- en vlieglawaai. Omwonenden konden gisteren beter overdag slapen, tussen 8 uur en 16 uur, toen was er geen enkele beweging met grote toestellen. De nacht die er op volgde was één en al herrie met 4 nachtbewegingen (laatste tijd veel van Jetair, Egyptair). Ook de nacht van zondag op maandag was een ramp, zie... (laatste kolom is geluidsniveau in onze meetslaapkamer). Voor meetresultaten zie (1) en (2). Veel van die nachtbewegingen waren in overtreding met het nieuwe AIP, ze hadden boven zee gekund. De luchtvaartsector houdt zich sedert een aantal weken blijkbaar niet langer aan afspraken. We kunnen dan ook niet anders dan dit jaar nieuwe WILOO-rechtszaken op te starten. Belgocontrol wil immers niet met ons spreken! Het jaar 2013 wordt hoe dan ook een jaar van (hard) actievoeren. En de "gouden vleugel" (3)? Die zit weer in de kast en wij er boven op. Stay tuned.

 

Vracht 2012: "Back to the nineties"
8-jan-13 Het afgelopen jaar betekende niet meer of minder dan een algehele ramp voor de luchthaven(inkomsten) en dus voor ons allen belastingbetalers. Qua tonnage moeten we 20 jaar terug gaan om een vergelijk te vinden. Ook de belachelijke passagiersaantallen (voor een int. luchthaven) en het totale aantal bewegingen zijn opnieuw een aanfluiting van het verantwoord gebruik van mensen en (staats)middelen! Dat de politiek, tot en met GROEN (*), zich niet roert en blijvend de populist uithangt is van de zotte. Lees...
(*) GROEN wil dat de luchthaven snel rendabel wordt of anders in reconversie moet (1). Een zeer dubbelzinnige (politiek slimme) uitspraak waarmee je iedereen "te vriend' houdt, maar in feite niks zegt. GROEN kan net zo goed eisen dat auto's op water moeten rijden (onmogelijk) of anders fietsen van gemaakt...

 

Vracht december '12

3-jan-13 Tijdens de laatste maand van het jaar 2012 waren er 69 non-transit-vrachtvluchten, 4 minder dan december '11. De tankbeurten voor Saudi Cargo hebben dit wat gecompenseerd met een stijging van 3 exemplaren zodat het totale verlies beperkt bleef tot één vlucht. Alles samen weer geen vette maandpot qua aeronautische inkomsten. Het jaar eindigt (structureel) in mineur, het zoveelste op rij, we raken de tel kwijt. De tonnage mag dan (officieel) wat gestegen zijn, of er nu bonen of ijzerwaren in de vrachtbakken zitten, dat verandert niets aan de bodemloze financiële luchthavenput. En dit omdat enkel het aantal bewegingen en hun gekoppelde MTOW's de inkomsten bepalen. We besparen u dit keer de trieste tabelletjes.

 

Jetairfly, 36 procent kort in december!

1-jan-13 Tijdens de maand december '12 was meer dan een derde van de Jetairfly vluchten op Oostende kort (Oostende - Brussel of Luik). Een verbod op deze zeer milieubelastende bewegingen zou dodelijk zijn voor luchthaven Oostende, vandaar...  

De winstmakende  kampioen korte vluchten Jetairfly (zie...) zal binnenkort, naast haar Vlaamse subsidies (Malaga) en de privileges van de korte vluchten, straks ook nog eens federale steun krijgen! Jetairfly profiteert immers van het gebrek aan een sociaal Europa, de ellende bij Brussels en de almacht van Ryanair (zie...). Chapeau politiek!
Het infuus om een overbodige luchthaven toch ietwat draaiend te houden blijft zodoende immer (bij)gevuld.

 

Prettige feestdagen en (veel) stille nachten!
23-dec-12, WILOO wenst iedereen prettige feestdagen en een goede jaarwisseling toe! Moge 2013 vooral veel stille nachten, weinig sport- oefen- heli- en andere vliegherrie en weinig kerosinestank betekenen.

 

 

WILOO verlanglijstje project-MER
22-dec-12 Binnen het kader van de publieke inspraak van het voorliggend project-MER (1) heeft WILOO op een verlanglijstje ingediend. U kunt het hier lezen...

 

Niemand wil Twente Airport, Oostende?
04-dec-12 In Nederland is de privatisering van de luchthaven Twente 'verassend' de mist in gegaan (1). In Oostende zitten de BAFO (Best And Final Offer) onderhandelingen tussen minister Hilde Crevits (CD&V) en Egis Avia (2) blijkbaar (helemaal) in het slop en moet een project MER (3) vlug zuurstof (nachtvluchten...) brengen. Wie uiteindelijk de (BAFO) sigaar zal zijn dat weten we sinds lang, de belastingbetaler en de omwonenden, dat is al 40 jaar zo.

WILOO wil haar BAFO-steentje bijdragen, hierbij onze grafiek van 9 jaar vrachtluchthaveren in Oostende, bekijk...
 

Vracht november '12
01-dec-12. De non-transit-vluchten daalden afgelopen maand verder met maar liefst zo'n 24 procent! Vooral de daling van de vluchten met de grootste toestellen (MD11F) valt op.  Op vijf jaar tijd is de vracht gehalveerd, op acht jaar tijd gereduceerd tot een kwart! Moet dit beetje vracht dan nog? Amper 100 km hier vandaan ligt  een andere Vlaamse luchthaven (Zaventem), daar heeft men nu al vrachtcapaciteit zat en wordt er straks nog eens flink uitgebreid (1). Wat voor zin heeft Oostende dan nog! Onze tabelletjes, lees...

Heren/dames beleidsmakers stuur het restantje vracht van Oostende naar Zaventem (of Luik) en doe iets zinvol met de 350 ha van het luchthaventerrein. Duurzame energie opwekken bijv. Zet er windmolens op! De productiekostprijs van dergelijke elektriciteitsopwekking bedraagt momenteel +/- 9 eurocent per kWh (op zee 14 eurocent!). Misschien kunnen jullie van de spuikom in Oostende een bufferbekken maken voor energieopslag? Zou dat niet veeeel zinvoller zijn dan in het parlement schijnheilig liedjes te zingen tegen de opwarming van het klimaat en verder geen kl. te doen.
"Ondertussen warmt de aarde verder vrolijk op (2) en verzamelt het hele klimaatcircus zich straks in Qatar (50.000 man per vliegtuig!)... om weer eens niets te beslissen. Nadien gaan we lekker met zijn allen door, zoals de Paaseilanders ooit, tot het omhakken van de laatste boom onder leiding van de zeer kleine elite die de geldstromen van deze wereld controleert en denkt dat ze op een andere planeet leeft. Leve het 'democratisch' kapitalisme."
 

Aviapartner nog veilig?
22-nov-12 Aviapartner zit in slechte papieren. De  vrachtafhandelaar op de Oostendse luchthaven is in handen van "3i" een opkoopfonds (of aasgierfonds, of "Private Equity") dat het met schulden heeft overladen. Zie (1) en (2) en veroordeeld... Volgens een recent bericht van de vakbonden is het materieel thans "tot op den draad versleten", lees... Kunnen vliegtuigen nog veilig afgehandeld worden vraagt WILOO zich dan ook af?
Een paar jaar terug, naar aanleiding van een aantal incidenten, vroegen we het parket in Brugge om e.e.a. te onderzoeken, een proces verbaal werd opgemaakt. Vandaag wachten we nog steeds op antwoord van het gerecht. Gelukkig zijn er nog vakbonden.
(3-dec-12) De EU keurt de 'fusie' van Aviapartner met WFS goed. LBO France, de holding boven WFS wordt wel de baas (3).

 

WILOO trok naar Brussel
15-nov-12 Onder leiding van kersvers voorzitter Marcel Heintjens trok een WILOO-delegatie naar de F.O.D. luchtvaart te Brussel voor een evaluatie van de getroffen maatregelen om vliegtuigen zoveel mogelijk boven zee te laten landen of opstijgen (zie ook...).
Daarnaast zaten v
liegprocedures voor kleine toestellen, lokale incidenten, een transparante luchtvaartoverheid en regelmatig overleg als variapunten van de agenda in de WILOO-koffer. Uitgebreid verslag volgt. Stay tuned!

 

60 miljoen $ verbrand in twee jaar

9-nov-12 Aan de overkant van 't kanaal op 100 km van Oostende ligt de luchthaven van Manston, Kent's Int. Airport (KIA). Wie in 't "Zeetje" kijkt, ziet een afspiegeling van de Oostendse treurgang. Beide luchthavens lijken op mekaar, de absurde nabije ligging van een stedelijke ruimte, een "boulevard of broken dreams en promises" over duizenden werkplaatsen, te veel concurrentie in de buurt, geen reële noodzaak, m.a.w. een eeuwige Houellebecqueiaanse "Mogelijkheid van een...".
Het Nieuw-Zeelandse Infratil, de uitbater van Manston Airport,  wil al langer van KIA af en liefst zo snel mogelijk. De laatste twee jaar werd niet minder dan 60 miljoen $ in Britse luchthavenavonturen verbrand.
"The investment firm is trying to sell the unprofitable airports, and has already written down their value by $60.4 million in the past two financial years", zie... KIA tabelletjes, zie... Iets voor Egis Avia?

 

Neuhardenberg voorbeeld voor Oostende

4-nov-12 In Duitsland ging de luchthaven van Neuhardenberg in 2007  failliet (1). Het werd voor grote toestellen gesloten en een Deense investeerder zette het hele terrein vol met zonnepanelen. Dat bracht veel meer op! Volgens de lokale luchthavendirecteur is het nu een enorme troef voor de veiligheid (en de toekomst!) van de kinderen, bekijk... of lees... Oostende  zou dit voorbeeld (+ extra windmolens) kunnen/moeten  volgen, waarmee onze regio op slag "de" leverancier van duurzame energie wordt die niet enkel de toekomst van onze kinderen maar ook die van onze industrie kan helpen redden. Luchtvaart zal dat zeker niet! Wanneer start hierover eindelijk eens een debat???

 

Nieuw project-MER in de maak
4-nov-12 Blijkbaar gaat  de Vlaamse regering er van uit dat de milieuvergunning van de Oostendse luchthaven vernietigd zal worden (of is?) door de Raad van State (RvS) (zie ook...). In opdracht van de Vlaamse regering werd in juni '12 een openbare aanbesteding voor de opmaak van een project-Mer voor de Oostendse luchthaven uitgeschreven (1) en ondertussen werd het bureau TECHNUM (met kantoren in het Oostendse Jetair-gebouw) aangeduid voor de uitvoering. Wat als de RvS beslist om de milieuvergunning niet te vernietigen, dan is een procedure gestart zonder noodzaak, met als resultaat weggegooid Vlaams belastingsgeld? Of heeft de Vlaamse regering informanten bij de RvS? Op 22  november is een speciale toelichtingsmeeting gepland met alle betrokkenen. Stay tuned. 

 

Luxemburgs voorbeeld verhelderend!
4-nov-12 Sommige Oostendse luchtvaartlovers (en ook de meerderheid van de lokale bevolking en politici) blijven maar dromen van zware overheidsinvesteringen in de Oostendse luchthaven. Daarbij wordt steevast gewezen naar de Waalse luchthaven van Bierset. Zie bijv.  (1). Kennen ze de situatie van de luchthaven Luik? Alle Waalse luchthavens maken ondanks veel "window dressing" nog steeds verlies. Luik zit na de overname van TNT door UPS in zeer zwaar weer.
Hoe (on)duurzaam investeren in vrachtluchthavens is, blijkt ook nog maar eens uit het verhaal van Cargolux (dringend $750 milj. nodig) en van de luchthaven van Luxemburg. Lees hiervoor (2) en zie ook de uitlatingen van Nyrstar CEO Roland Junck in De Tijd (3), (4), (5) en (6) van 3 november '12.
 

Rentabiliteit en activiteit EGIS Avia gezakt

3-nov-12 Er is nog steeds geen nieuws of EGIS Avia nu al dan niet de luchthaven van Oostende mag gaan uitbaten. 'Normaal' had de Vlaamse regering (wat we zelf doen...) dit varkentje al lang moeten gewassen en op het droge hebben, maar nee dus. Ondertussen lezen we dat de bedrijfsrentabiliteit en activiteit van Egis Avia SA gezakt is, zie...

 

Vracht oktober 2012

1-nov-12 Afgelopen maand waren er niet minder dan elf nachtelijke tankbeurten met een B-747 (vliegend voor de corrupte Saoedi-Arabische dictatuur). Dat is bijna één op vier van alle vrachtbewegingen. Het aantal niet-transit-vluchten daalde tot  38, of bijna 20% minder dan in dezelfde maand van vorig jaar. Het ziet er naar uit dat tegen het eind van 't jaar alle bodemrecords zullen gebroken worden. De totale jaartonnage zit dan waarschijnlijk op het niveau van 20 jaar terug. Onze tabelletjes, zie...

 

Goede punten!
22-okt-12 WILOO staat een beetje paf en kan niet anders dan lof zwaaien aan de verkeersleiders/piloten actief tijdens de laatste drie nachten. Alle nachtvluchten, op een valse noot na, vonden boven zee plaats! Zie... De gouden vleugel 2012 wenkt! Nu nog de nachtvluchten helemaal afschaffen, een kleine regionale luchthaven overhouden, de oefenvluchten reglementeren en ook WILOO kan worden afgeschaft.

 

Straks 1400 werkloze piloten in Nederland!

17-okt-12 In Nederland zijn er 1000 piloten werkloos. Dit jaar studeren er bijkomend zo'n 400 af. Een enorme verspilling aan jong kapitaal, bekijk (1) en (2) en uit 2010 (3). Vliegen voor deze zwaar gesubsidieerde (geen kerosinetaks, geen BTW) energie zuipende en zwaar gesubsidieerde vaak 'fun mobility business' (waarvan de toekomst met immer stijgende brandstofprijzen over 20 jaar helemaal onzeker wordt) is natuurlijk veel sexyer dan bijv. een technisch beroep in een echte wel duurzame toekomstgerichte sector. Luchtvaart is jammer genoeg vaak pure emotie. Dat geldt ook voor de totaal verkeerd gelegen Oostendse luchthaven die met te veel nabij gelegen concurrenten, al decennia lang ook een bodemloze vijver is waarin elk jaar geconsolideerd zo'n 13 miljoen euro aan belastingsgeld in verdwijnt! En dit terwijl er zoveel andere noden in Vlaanderen niet of amper (schoolinfrastructuur) ingevuld worden.
Waarom 200 Georgische piloten in Vlaanderen opgeleid worden (3) wordt na het bekijken van de NOS-reportage iets duidelijker.

 

NHV verliest beloodsingscontract
17-okt-12 Sinds begin juli '12 is het beloodsingscontract van de Vlaamse overheid met de NV Noordzee Helikopters Vlaanderen (NHV) stopgezet. Zeeloodsen worden voortaan met SWATH vaartuigen overgezet. Dit blijkt uit een antwoord op een vraag die Vlaams parlementslid Filip Watteeuw (GROEN) (1) namens WILOO stelde. Vorig jaar waren er op de Oostendse luchthaven zo'n 2174 bewegingen (exclusief beloodsing) met NHV helikopters, gemiddeld zo'n 6 per dag. Deze heli's produceren een zwaar laagfrequent gedreun. Veel van de bewegingen zijn oefenvluchten die beter op luchthavens zonder omwonenden kunnen plaats vinden. In Oostende zijn er weinig regels ter bescherming tegen deze vorm van overlast. De minister verwijst naar Belgocontrol en het AIP (2). Helaas staan in dat document bitter weinig beperkingen, zeker in vergelijking met bijv. het AIP voor luchthaven Deurne. Wordt aan gewerkt en wordt vervolgd!

 

Steeds meer nachtvluchten boven zee
01-okt-12 Sinds begin dit jaar lopen er contacten tussen WILOO, de Belgische luchtvaartautoriteiten en het kabinet van de staatssecretaris voor Mobiliteit de heer Mechior Wathelet. Doel is om zoveel mogelijk vliegtuigen boven te zee krijgen, zie (1). Recent werd in het Oostendse luchthaven AIP (2) een nieuwe regel ingeschreven (3). Uit onze observaties blijkt ondertussen dat er (eindelijk) behoorlijk vooruitgang in deze materie wordt geboekt. Afgelopen maand vond zo'n 70% van de nachtelijke bewegingen, net als in augustus, boven zee plaats. Toch kan het nog veel beter. Eind dit jaar reiken we de definitieve prijzen uit ("een verroeste" of "een gouden vleugel") aan de beste en de slechtste verkeersleider/vliegtuigmaatschappij. Of... nieuwe gerechtelijke procedures? Wordt vervolgd!
Onze observaties september '12, bekijk...

 

Vracht sept.'12: transit houdt broek niet op
01-okt-12 Blijkbaar werd de vrachtbodem op de Oostendse luchthaven dan toch niet bereikt. Het aantrekken van transitvluchten (zie ook vorige maand) kan de broek niet ophouden, de vrachtcijfers dalen verder richting een recorddiepte. De zinloosheid van vracht in Oostende  wordt voor de zoveelste keer bevestigd. Onze tabelletjes, zie...

 

GROEN Oostende/W-Vl maakte foutje
19-sep-12 De Oostendse afdeling van de partij GROEN meldt ons dat ze 'een foutje' maakten in hun publicatie m.b.t. de duur van de nacht en deze wel degelijk 8 uur moet bedragen. Hun website werd aangepast. GROEN Oostende blijft verder achter 'rendabele vracht' staan (ondanks hallucinante cijfers), daarin hebben ze zich bijgevolg niet vergist. Van de heer Wouter Van Besien de voorzitter van GROEN nationaal hebben we jammer genoeg tot op heden nog steeds geen reactie op onze vragen (1). 

 

Luchthaven 5 dagen volledig dicht

19-sep-12 Wegens werken gaat de luchthaven vanaf zondag 30 september 22h voor vijf dagen volledig dicht. Dat wordt eventjes heeeerlijk slapen, zonder potentiële nachtelijke kanonschoten!

Zet u vooral de slaapkamervensters een beetje open en breng wat gezonde buitenlucht binnen. Jammer genoeg is het zo weer voorbij. Profiteer er van!
 

Voorzitter wisselt bij WILOO
19-sep-12 Wegens politieke activiteiten c.q statutaire onverenigbaarheden heeft het WILOO-bestuur beslist de heer Marcel Heintjes als interim voorzitter aan te stellen tot na de lokale verkiezingen van 14 oktober 12.

 

Vracht augustus '12: un parfum du passé

6-sep-12 We noteren voor de afgelopen maand een lichte toename van het verkeer, vooral toe te schrijven aan de tussenstoppen voor tankbeurten. De werkgelegenheid wordt daar uiteraard niet veel beter van en het is maar de vraag of ook de inkomsten voor de luchthaven iets gestegen zijn? Werden met kortingen wat (transit)vluchten aangetrokken? Waarschijnlijk zijn het de boetes voor geluidoverlast in Brussel die ouwe vrachtbakken naar Oostende doen uitwijken. Verder zagen we met verbazing toestellen met vluchtnummer "SMJ" voor het duistere Avient Aviation opereren. Herleven oude tijden? Lees...

 

Infoavond fijn stof
24-aug-12 Samen met de omwonenden van de oprit van de snelweg A10 in Oostende organiseert WILOO een infoavond rond fijn stof. Gastspreker is Eric Grietens van de BBL. Hij zal ons  informeren ons over de stand van zaken m.b.t. regelgeving (EU, Nl, Be...), het Vlaams beleid en wat we als actievoerders op lokaal niveau kunnen aanvatten. De exacte datum en locatie volgen. Graag vooraf een seintje geven bij aanwezigheid zodat we allemaal in de zaal kunnen...
WILOO deed zondag j.l. alvast een eerste fietsmeting in het gebied rond de A10, zie... Meer metingen zijn nodig.
Uit een eerdere meting (2008) die we tijdens de jaarlijkse Oostende "Fietseling" (2) deden, bleek dat de fijn stof concentratie in het Oostendse bosje beduidend lager was dan in de rest van de stad! Bufferparken rond de luchthaven zijn dus zeker niet zinloos. Ze komen er ondanks de mooie beloften van schepen Miroir  jammer genoeg niet, zie...

 

Een op vier is nu kort!
24-aug-12 De voorlopige teller van de korte vluchten voor deze maand staat nu al op 47. Bijna één op vier bewegingen met passagierstoestellen is een korte beweging. Brussel en Luik worden populaire bestemmingen. Ons lijstje tot op vandaag (1)
 Zie ook (2).

 

Kampioen nachtlawaai: World AW Cargo
9-aug-12 Nachtvluchten zijn een pest. Laden lossen, taxiën, opstijgen en landen tijdens nachtelijke uren... in Oostende mag het (nog) allemaal. Velen zullen akkoord zijn dat  daar in een toeristisch Oostende eigenlijk geen (afstands)ruimte  voor is. WILOO onderzocht de grootste boosdoeners. Dat zijn uiteraard de vrachtvliegtuigen. Die zijn verantwoordelijk voor zo wat 90% van alle herrie. WORLD AW Cargo is de kampioen nacht- en avondlijke  bewegingen tijdens het eerste semester van dit jaar met 136 bewegingen of bijna 50% van zijn totale aantal, gevolgd door Saudi AL Cargo met 49 bewegingen of 94% van het totaal. Voor onze grafieken zie (1) (2) (3) (4).
In theorie gelden ontmoedigende verhoogde nachttarieven voor nachtvluchten! In  de praktijk merken we weinig effect. WILOO heeft dan ook zeer grote twijfels of die tarieven effectief toegepast worden en niet via kortingen omzeild (kwestie van toch maar wat klanten te behouden)! Vragen in het Vlaamse parlement en aan de luchthavendirectie stuiten steevast op een "no comment"!

 

Vracht juli '12: toename transitvluchten
9-aug-12 Ons vermoeden lijkt te worden bevestigd, blijkbaar is de bodem van de vrachtput bereikt. Afgelopen maand kende een stijging van het aantal vluchten (hoofdzakelijk) door een forse toename van de transitvluchten. Transitvracht is voor de lokale economie totaal onbelangrijk maar zorgt wel voor veel geluidsoverlast! Deze vluchten waren goed voor maar liefst zo'n 20 % van het totaal! Het volume vracht steeg relatief minder, wat wijst op een lagere beladingsgraad. Voor onze tabelletjes zie...

 

Aan korte vluchten (nog steeds) geen tekort

9-aug-12 Tijdens het eerste semester van 2012 waren er opnieuw veel korte vluchten op de Oostendse luchthaven. We telden er zo'n 230. Goed voor een uitstoot van +/- 1500 ton CO2. Ter compensatie zou een bos van bijna 100 ha moeten aangelegd worden! Kampioen korte vluchten is Jetairfly.
Voor de milieueffecten van 211 korte vluchten van vaste luchthavenklanten zie... Voor de volledige vluchtenlijst zie... 
De
reden voor de vele korte vluchten is het teveel aan luchthavens op korte afstand binnen België.
Ook in Oostende slaagt men er niet in vliegtuigen volledig te vullen.  Om de onrendabele (zwaar gesubsidieerde) luchthaven wat in leven te kunnen houden, treedt de politiek niet op tegen deze enorme verspilling en tolereert men heen en weer gevlieg over korte afstanden. Het milieu is nog steeds geen thema,  populisme daarentegen wel.

We merken ook op dat veel korte vluchten zeer vaak niet vermeld worden op de luchthavenborden!

De jongste zomermaanden brachten geen verlichting. Ook in juli en begin augustus '12 tikte onze korte-vluchten-teller ferm aan. Vandaag  zijn er bijv. twee korte vluchten uit Brussel en één uit Luik! Wordt vervolgd! Zie ook...

 

(nog) Geen antwoord van Wouter Van Besien
8-aug-12 Zowat 6 weken terug stuurden we een brief met vraag om uitleg over bepaalde GROEN standpunten rond luchtvaart en Belgische/Vlaamse luchthavens (zie...). Tot op heden ontvingen we geen antwoord van nationaal voorzitter Wouter Van Besien. We stuurden dan maar een rappelbrief. Hopelijk betreft het een vergetelheid en krijgen we alsnog reactie?
Wel is het zo dat de websites van GROEN W-Vl en Oostende  thans gelijkluidende teksten publiceren (1) (2). Veel duidelijker is e.e.a. helaas niet geworden. De voorgestelde lengte van de door GROEN Oostende/W-Vl (gewaarborgde) nachtrust blijft op een schamele 6 uur. Dit is onaanvaardbaar en blijvend in tegenspraak met WGO-normen.

Van GROEN nationaal verwachten we een veel breder antwoord.

 

Illegale kap geseponeerd!

3-aug-12 Vorig jaar maart werd op illegale manier een prachtige 500 meter lange bomenrij aan de Duinkerkseweg gerooid (1). Uit een brief van onze raadsman blijkt nu dat het parket beslist heeft dat de zaak wordt geseponeerd. In de marge lezen we ook dat een bufferbos op de terreinen van de oefenrenbaan er in de eerste twintig jaar zeker niet komt. Lees...

 

Vracht eerste halfjaar absoluut dieptepunt
9-jul-12 Het eerste halfjaar 2012 zit er op. Hoewel de laatste (juni)maand lijkt te bevestigen dat het dieptepunt (voorlopig) werd bereikt, laten de gecumuleerde vrachtcijfers van de eerste zes maanden een zeer belabberde toestand zien. WILOO schat dat de tonnage in deze zwaar gesubsidieerde beschutte luchtwerkplaats, in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, met ongeveer 15% is gedaald. In vergelijking met 5 jaar terug (2007) is er een daling met maar liefst zo'n 55 procent.

 

Nieuw geluidmeettoestel

9-jul-12 De aankoop van een nieuw geluidmeettoestel stond al lang op het WILOO "to do" lijstje en met dank aan de steun van honderden trouwe leden c.q. een florissante WILOO-kas, was de aankoop dan ook een fluitje van een cent. Ook een statief en kalibrator werden aangeschaft. Inmiddels zijn de eerste testen achter de rug. WILOO meet en registreert nu continue vliegtuiglawaai! Zowel van groot of klein en al of niet binnen (slaapkamers) of buiten (tuinen) (met microfoonverlengkabel). Dit toestel staat, net als onze fijn stof meter, ter beschikking van andere actiegroepen!

 

 

  

 

 

free web tracker